Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Het is 5.00 uur donderdagochtend 20 januari 2022, de wekker gaat. Over een uur zitten wij in de auto richting Harlingen om de boot naar Vlieland te nemen. Nooit eerder zijn we hier geweest, dus we hebben er erg veel zin in om het eiland te verkennen ….. We zijn ruim op tijd, om 9.05 uur vertrekt de boot naar Vlieland, vanaf nu hoeven we niets meer, de komende 4 dagen even geen werk, even geen verplichtingen. Alleen nog maar genieten van de natuur en rust op het eiland.

Vlieland
Zonsopkomst vanaf de boot (© Desiree van Oeffelt)

Oost-Vlieland

Na 95 minuten varen komen we aan op Vlieland. Na onszelf verlost te hebben van de bagage gaan we vandaag te voet Oost-Vlieland verkennen. Het weer is vandaag nogal wisselvallig. Het ene moment schijnt de zon, het andere moment wordt het eiland geschampt door dreigende regenwolken die steeds kort wat water laten vallen. En wat staat er een koude wind zeg! Maar dat alles geeft natuurlijk wel geweldig mooie plaatjes, dus we wagen ons toch op het strand aan de oostkant van Vlieland.

Vlieland
Strand Oost-Vlieland (© Desiree van Oeffelt)
Vlieland
De veerboot gaat weer terug naar Harlingen (© Desiree van Oeffelt)
Vlieland
En daar is de zon weer (© Desiree van Oeffelt)

We wandelen vervolgens via de gezellige winkelstraat richting vuurtoren. Helaas zijn de restaurantjes en musea vanwege de lockdown gesloten. Waar eet je dan, zul je je afvragen. Er zijn gelukkig afhaal- en bezorgmogelijkheden. En ons hotel (Het Vlielandhotel) heeft een kleine eettafel op de hotelkamer gezet zodat je fatsoenlijk kunt zitten om te eten.

Vlieland
Vuurtoren Vlieland (© Desiree van Oeffelt)

De vuurtoren staat op de hoogste duin van de Wadden. Vanaf hier heb je een geweldig uitzicht over het eiland. Iets verderop is er ook nog een uitkijktoren. Toen we hier boven rondliepen kwamen we toevallig langs de Vlielander kaasbunker. Ook helaas niet geopend vanwege de lockdown, maar je kon er toch kaas kopen door deze uit de koeling te nemen en zelf het bedrag over te maken via een QR-code. Ik heb de Vlielander bunkerkaas meegenomen en de zeewierkaas, dat moet je toch geprobeerd hebben! Inmiddels hebben wij al smullend op de bank gezeten. De zeewierkaas is een zachte kruidige kaas, erg lekker. Maar van die Vlielander bunkerkaas gaat de volgende keer echt wel een groter stuk mee naar huis. Een overheerlijke pittige smaak, een aanrader!

Vlieland
Uitzicht bij vuurtoren (© Desiree van Oeffelt)

Kroon’s Polders

Dag 2 … ik word wakker en kijk naar buiten. Er hangt wat lage bewolking boven de Waddenzee, maar boven ons lijkt het helder te zijn. Het gaat een mooie dag worden!

Vlieland
Vlieland op de vroege morgen, uitzicht vanuit hotelkamer (© Desiree van Oeffelt)

Na een overheerlijk ontbijt huren we eerst 2 fietsen. De komende dagen gaan we het eiland per fiets verkennen. We nemen de weg langs de Waddenzee en fietsen richting het midden van Vlieland. Daar bevinden zich de Kroon’s Polders, een natuurreservaat met veel vogels. Onderweg stoppen we af en toe om van het uitzicht over de Waddenzee te genieten.

Vlieland
Waddenzee (© Desiree van Oeffelt)

Iets voorbij het Posthuis is de start van onze wandeling: Boswachterspad Posthuiswad. Deze wandeling is 7,5 kilometer lang. Maar als je aan de oostzijde ook de afslag naar de vogelkijkhut neemt, dan komt er zo’n halve kilometer bij.

Over een dijkje en later over en langs de duinen volg je het pad met links en rechts van je watertjes en wadden waar vele vele vogels te zien zijn. En als je geluk hebt spot je ook wat vogels dichtbij.

Op het wad is er in de verte enorm veel te zien, hele zwermen vogels komen en gaan. Ze kunnen daar in alle rust vertoeven zonder lastig gevallen te worden door ons mensen.

We lopen inmiddels aan de zuidkant langs de duinen. Halverwege is er een trap naar boven waar een vogelkijkscherm staat met uitzicht op een binnenwatertje. En aan de andere kant op de Waddenzee.

We wandelen vervolgens nog een stuk over het strand. Er is hier nauwelijks iemand te bekennen, heerlijk! Bij de strandopgang vinden we nog een waddenbewoner. Van gepaste afstand maak ik snel wat foto’s met de telelens en laat hem/haar verder met rust.

Vlieland
Strand aan Noordzee zijde (© Desiree van Oeffelt)
Vlieland
Zeehond (© Desiree van Oeffelt)

Drenkelingenhuisje

Dag 3 … Vandaag helaas wat minder mooi weer, grijs, maar gelukkig wel droog. We gaan te fiets en te voet naar het drenkelingenhuisje aan de west-zijde van het eiland. Aangezien we in een lockdown zitten, mag de Vliehors Expres ons er niet heen rijden. Ook is het drenkelingenhuisje nu gesloten als juttersmuseum. Maar je moet een doel hebben, dus gaan we vandaag 10 kilometer fietsen en 6,5 kilometer lopen (enkele reis) om dit huisje te bereiken.

Vlieland
De enige zonnestralen van vandaag (© Desiree van Oeffelt)

De Vliehors, de westkant van Vlieland, wordt ook wel de Sahara van het Noorden genoemd, vanwege de enorme zandvlakte. Doordeweeks is een deel hiervan in gebruik als militair oefenterrein van de Koninklijke Luchtmacht. Hier wordt dan geoefend met munitie en explosieve ladingen door vliegers van de luchtmacht en NAVO-partners (bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vliehors). In het weekend als de vlag gestreken is, is dit gebied opengesteld.

Vlieland
Waarschuwingsbord met gestreken vlag (© Desiree van Oeffelt)

Het eerste deel gaat richting en langs het militair oefenterrein. Eenmaal hier voorbij volgt een enorme vlakte met niets. Ver ver ver weg zie ik iets wat op een huisje lijkt, maar daar zijn we nog lang niet!

Vlieland
Doorboord doelwit met in de verte de commandotoren van de Koninklijke Luchtmacht (© Desiree van Oeffelt)

De ondergrond is hier en daar wat zacht. Grotendeels is het redelijk te lopen, sommige delen zijn wat zwaarder lopen. Links en rechts zien we allerlei voorwerpen en etenswaar die aangespoeld zijn. Van handschoenen, touwen, netten tot uien, ananassen en sinaasappels.

Vlieland
Het grote niets! (© Desiree van Oeffelt)
Vlieland
Motieven in het zand (© Desiree van Oeffelt)

Uiteindelijk komen we bij een vervallen drenkelingenhuisje. Dit is een museumstuk op zich, maar niet ons einddoel. Ver ver weg zien we nog zo’n huisje. Nog even doorlopen ….

Vlieland
Het oude drenkelingenhuisje (© Desiree van Oeffelt)
Vlieland
We hebben al een strandjutter zien zoeken met zijn auto op het strand, dit was blijkbaar niet interessant genoeg (© Desiree van Oeffelt)

De eindbestemming is in zicht. Net voor het eind kwam de Vliehors Expres ons voorbij gereden. Zonder toeristen, dat wel. Er lagen stapels (nieuw) hout in de wagen, dus wellicht waren ze daar voor onderhoudswerkzaamheden. Ik las op de website dat ze van mei tot oktober een soort schutting hebben staan van juthout dat gevonden is rond het huisje. Dit om beschutting te bieden tegen de wind op de vlakte. Daar hebben ze nog een paar maanden de tijd voor.

Vlieland
Drenkelingenhuisje (© Desiree van Oeffelt)

Niet veel verder is het einde van het eiland. En aan de overkant Texel. In de zomermaanden is hier een veerverbinding.

Vlieland
De vuurtoren van Texel (© Desiree van Oeffelt)

Midden-Vlieland

De laatste dag alweer. Aangezien we de veerboot van 16.50 uur nemen, geeft dit ons nog voldoende tijd om te wandelen door het begrazingsgebied van Midden-Vlieland en voor een laatste strandwandeling. Grijs is de kleur van vandaag. En grotendeels windstil.

Vlieland
Windstil Waddenzee (© Desiree van Oeffelt)

We gaan wandelen door het begrazingsgebied. Hier zijn enkele wandelpaden en loopt het “wild” van Vlieland, namelijk Schotse hooglanders en Soay schapen.

Vlieland
Schotse hooglander (© Desiree van Oeffelt)
Vlieland
Begrazingsgebied met hier en daar een plas (© Desiree van Oeffelt)
Vlieland
Soay schapen in begrazingsgebied (© Desiree van Oeffelt)

We maken nog een laatste strandwandeling aan de Noordzee zijde. Wederom bijna geen mens te bekennen. Wel vogels in overvloed. Naast de vele meeuwen in alle soorten en maten, zijn er ook diverse strandlopertjes te zien.

Vlieland
Drieteenstrandloper (© Desiree van Oeffelt)

Op de terugweg naar het dorp zien we nog net een fazantenvrouw weg schieten. Stiekem vind ik deze mooier dan de mannetjes.

Vlieland
Fazant vrouw (© Desiree van Oeffelt)

En dan het moment dat we het mooie Vlieland achter ons moeten laten. Wat hebben we genoten! Tot de volgende keer!

Vlieland
Tot een volgende keer! (© Desiree van Oeffelt)

6 Reactie op “Onthaasten op Vlieland”

  • Michael Radt
    25 januari 2022 at 23:00

    Leuk geschreven! Twee correcties: de Koperwiek is een Kramsvogel en de geiten zijn Soay schapen. Vlieland is in elk seizoen anders, maar altijd prachtig! Benieuwd naar je ervaringen in de andere seizoenen!

    • Desiree van Oeffelt
      26 januari 2022 at 06:50

      Bedankt voor je reactie Michael, ik heb het gelijk aangepast!
      Ik kijk nu al uit naar een volgend bezoek van Vlieland, ik heb genoten!

  • nico wandel
    28 januari 2022 at 14:57

    een inspirerend verhaal, nieuwsgierig makend naar de plekken die ik niet heb gezien in december.

    • Desiree van Oeffelt
      30 januari 2022 at 18:31

      Dan heb je goede redenen om nog eens terug te gaan 🙂 Alvast veel plezier!

  • Mandy
    30 januari 2022 at 18:19

    Bedankt voor het verhaal en de mooie foto’s. Zat te twijfelen tussen de eilanden maar door jouw verhaal en foto’s is de keus gemaakt.

    • Desiree van Oeffelt
      30 januari 2022 at 18:31

      Wat leuk om te lezen! Geniet ervan!

Comments are closed.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer