Hanwag is partner van OutdoorDichtbij. Ook interesse in een samenwerking? Kijk dan hier.

Friesland: land van wind, water en wonderschoonheid

Door Signe-Sanne Oortgijsen en Edwin Hagenouw

Helemaal bovenin Nederland ligt een eigenwijze provincie die ooit veel groter was. Friesland, bekend van de koeien, de Elfstedentocht en het suikerbrood. Ook is het de provincie waar ik mijn jeugd doorbracht. Op de Friese wateren bracht ik elk vrij moment door in een zeilboot of op een windsurfplank. Duizenden uren waren de meren en de Waddenzee mijn thuis. Hier in Friesland heersen de ruimte, de rust en de natuur. Friesland is wind, water en wonderschoonheid.

Water

Sloten die om de weilanden liggen waar je met een lang stok overheen kan fierljeppen, slootjespringen klinkt leuk voor kinderen, maar het is een serieuze sport geworden. Brede kanalen voor skûtsjes de zeilschepen waar vroeger vrachten mee vervoerd werden, zijn nu wedstrijd zeilschepen. De wedstrijden zijn samengesmolten met feestweken zoals de Sneekweek. En natuurlijk de zee, die machtige waddenzee met zijn unieke werelderfgoed landschap.

Friesland Style wellness Heleen Haijtema Tryntsje Nauta verzadigd

Buitenaards mooi als je durft te gaan wadlopen, waadrinne. Dit mag dan wel geen sport zijn, maar je moet er wel conditie voor hebben. Kitesurfen langs het IJsselmeer, dobberen in een zeilbootje over de Friese meren, vissen in de grachten van de stad, staren over de zee vanaf de dijk en pootjebaden in de pingo`s. Water hoort bij Friesland.

Wouden

Denk je aan groene uitgestrekte grasvelden met aan de horizon een dijk als je aan Friesland denkt? Klopt. Maar denk je ook aan bos? Nee? Dan ben je nog niet in het zuidoosten van de provincie geweest. De Noordelijke Friese wouden zijn geen uitgestrekte bossen met een dik bladerdak of eindeloze rijen naaldbomen wachtend op de winter. Het is een Engels aandoend landschap met houtwallen en smûke weggetjes waar je heerlijk beschut kan fietsen en wandelen.

Zak je wat lager af in de provincie kom je langs zandverstuivingen en eeuwenoude bossen en parken die bij de states en stinzen horen. Een hidden gem voor wie van mountainbiken houdt.  Om van het kenmerkende uitzicht van Friesland te genieten moet je gaan klimmen en dat kan in één van de vele uitkijktorens. Bij de Jongens van Outdoor in Appelscha kan je zelfs abseilen van de Bosbergtoren.

Cultuur

Outdoor en cultuur gaat hand in hand samen. Wachten op Hoog Water is daar een mooi voorbeeld van. Deze twee dames op de dijk zijn onderdeel van het project Sense of Place. Een kunstproject dat je bewust maakt van je omgeving.

Friesland Style fashionistas Heleen Haijtema Tryntsje Nauta verzadigd

Een ander openlucht kunstproject zijn 11 fonteinen in 11 steden door 11 internationaal gerenommeerde kunstenaars uit onder andere Japan, Spanje, Duitsland, Argentinië en China. Voor de fanatieke wandelaar,

Friesland Style city hoppen Heleen Haijtema Tryntsje Nauta verzadigd

SUPper, fietser en kanoër is dit een prachtig altenatief voor de Elfstedentocht. Nog steeds niet genoeg cultuur in de buitenlucht opgesnoven en energie over? Of juist toe aan relaxen of verdwalen? Vlakbij Leeuwarden ligt Park Vijversburg. Van oudsher een traditioneel park, maar uitgebreid met kunstlandschap “get lost on the way home, finding ways in the nothingness” van Tobias Rehberger in het parkdeel Ooievaarsnest, een dwaalster en een waterlabyrinth.

Dark Sky Park

Wat is een Dark Sky Park? Klinkt het als een Efteling maar dan ontworpen door NASA? Misschien heb je inmiddels al wat Dark Sky Parks bezocht in de US. Van de 40 parken liggen er slechts een handjevol in Europa. Twee daarvan in Nederland, in Friesland dus.

Het Lauwersmeer en de Boschplaat op Terschelling zijn de twee donkerste plekken waar je de sterren echt goed kan zien. Je hoeft dus niet op wereldreis om het outdoor avontuur te vinden. Het is dichterbij dan je denkt. Epischer dan je denkt, net even anders dan je denkt en gezelliger dan je verwacht.

Visit Friesland:  www.friesland.nl