Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Friesland brengt een ode aan haar bijzondere landschap

Door Edwin Hagenouw

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Het eigenzinnige karakter van de Friezen is zichtbaar in deze landschappen. In de terpen, weilanden, koninklijke tuinen, natuurlijke bossen en Nationaal Parken. In 2021 brengt Friesland, aan de hand van vijf landschapsthema’s, een ode aan dat bijzondere landschap. Lees hier wat je absoluut niet mag missen.

Waterlandschap

Friesland bestaat voor de helft uit water, wat Friezen de gelukkigste Nederlanders maakt. Ze varen erop, fietsen erlangs en binden de schaatsen onder als het bevriest. Het kunstproject ‘11fountains’ is een souvenir uit 2018, toen Leeuwarden-Fryslân Culturele Hoofdstad van Europa was.

De fonteinen in de elf Friese steden zijn geïnspireerd op het landschap, het veranderende klimaat en de rijke geschiedenis. Ontdek de verhalen achter de fonteinen en maak een route door landschap en stad.

Vanaf 20 maart gaan alle fonteinen weer aan t/m circa eind oktober/begin november 2021.

Waddenlandschap

Ontdek met een ervaren wadloopgids de wereld tussen land en zee aan het vaste land, maar ook op een van de Waddeneilanden. Zo neemt de Terschellinger kok Flang je graag mee op een culinaire tocht over het wad. Waar je tijdens het wadlopen ingrediënten verzameld om later een heerlijke maaltijd van te maken.

Wadlopen – Mijke Bos

Een echte aanrader in 2021 is de Wadopera Peter Grimes die buitendijks bij Paesens-Moddergat wordt opgevoerd. Ruim 150 zangers, musici en acteurs vertellen het aangrijpende verhaal van visser Peter Grimes met als achtergrond het Waddenzee Unesco Werelderfgoed. Met prachtige beeldende muziek van componist Benjamin Britten nemen dirigent Arnaud Oosterbaan en regisseur Paul Carr de toeschouwer mee naar een kleine, met zichzelf worstelende vissersgemeenschap.

Speeldata: 10, 17, 18, 21, 22 en 24 september 2021.

Nachtlandschap

De enige twee Dark Sky Parken in Nederland zijn beide te vinden in Friesland. De Boschplaat op Terschelling en Dark Sky Park Lauwersmeer zijn door de International Dark Sky Association uitgeroepen tot officieel Dark Sky Park. Een plek waar de duisternis behouden blijft en waar bezoekers kunnen genieten van de schitterende sterrenhemel.

Bij helder weer kun je zelfs de Melkweg zien! Meer nachtelijke schoonheid ervaar je tijdens het droogvallen en overnachten op het wad. Vaar met een schipper de Waddenzee op en geniet van het landschap terwijl het schip, bij laag water, op de bodem van de zee zakt. Een unieke accommodatie middenin Unesco Werelderfgoed gebied.

Cultuurhistorische Landschap

De Turfroute is ooit met de schop gegraven door veenarbeiders. Over deze wateren werden volle vrachten turf naar het westen van het land vervoerd. Wie de route door Zuidoost Friesland nu bevaart, ziet een verscheidenheid aan landschappen voorbijtrekken.

Turfroute – Marcel van Kammen

Bebost natuurgebied afgewisseld met weilanden en pittoreske dorpen. Neem een lunchmandje mee en geniet onderweg van een heerlijke picknick op de meest idyllische plekken. Extra leuk: een aantal van de bruggetjes op de route mag je zelf bedienen!

Duurzaam landschap

De Friezen zijn zuinig op hun landschap, zo ontstaan er steeds meer duurzame initiatieven. De stoere E-Chopper bijvoorbeeld is een uniek voertuig voor een onbezorgd dagje duurzaam cruisen door Nationaal Park Drents-Friese Wold. Met de brede banden zit je, zonder uitstoot of lawaai, gemakkelijk en ontspannen achter het stuur.

friesland
TukTuk. Foto: Simone Wittgen

Ook de Waddeneilanden bieden een breed scala aan duurzaam vermaak. Ga op eilandsafari in een elektrische TukTuk op Vlieland of doorkruis het bijzondere landschap van Terschelling en Ameland in een eco-wagen. De gids laat je de mooiste plekjes van het eiland zien.


Meer weten over hoe Friesland in 2021 een ode brengt aan haar landschap? Bezoek dan www.friesland.nl/ode


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer