Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

WANDELTIPS | Hoogtepunten van de Top Trails of Germany

Door Edwin Hagenouw

Reporters en fotografen Manja en Marloes verkenden in de zomer van 2020 één van de mooiste wandelroutes van Duitsland. Ze liepen op één van de Top Trails of Germany. Hun uitgebreide verslag, inclusief sensationeel mooie foto’s, kun je hier lezen. Onderweg geven ze ook nog eens nuttige en onmisbare fotografie-tips. Deze tips kun je vinden onder deze link

Foto van Manja. Copyright: Marloes van Pareren, Mountainreporters

Die geweldige zonsondergang vanaf de bergtop, de wandeling door een diep ravijn, de heerlijke geur van jeneverbessen. Dat zijn de sensaties waar je later thuis nog graag aan terugdenkt. De Top Trails of Germany, de veertien mooiste wandelroutes van Duitsland, bieden talrijke hoogtepunten, want ze lopen door prachtige regio’s en staan stuk voor stuk garant voor een intense natuurbeleving.

Hoogtemeters in Duitsland

Hoog boven op een rots aan de noordrand van de Schwäbische Alb verheft zich de burchtruïne Reußenstein. Deze geldt als een van de meest pittoreske ruïnes van de streek. Je kunt er heerlijk uitkijken over het Neidlingertal. Op etappe 8 van de Albsteig kom je langs deze plek.

Top Trails Germany
Albsteig. Foto: Gregor Lengler

Een van de meest fascinerende maar ook meest inspannende etappe op de 600 kilometer lange Goldsteig is etappe N13. Je passeert dan maar liefst acht bergen van ruim duizend meter hoog op één dag. Bijvoorbeeld de 1.287 meter hoge Enzian, met geweldige vergezichten over het ruige landschap van het Beierse Woud.

Je passeert dan maar liefst acht bergen van ruim duizend meter hoog op één dag

Zittend op een laaghangende tak over het omringende landschap kijken vanaf de Kornberg bij Dillenburg: de perfecte plek voor een zonsondergang uit een plaatjesboek. Dit is sowieso een goede fotospot dankzij de ʻRothaarsteig-landschapsomlijstingʼ en de ‘boomschommel’.

Vanaf de legendarische Drachenfels bij Königswinter heb je een geweldige blik over de Rijn. Op de top staat de ruïne van een middeleeuwse burcht. Een van de sages rond deze legendarische plek langs de Rheinsteig gaat over een vuurspuwende draak die vanuit zijn grot voorbijvarende schepen in brand deed vliegen. Volgens de Nibelungensage werd de draak door de heldhaftige Siegfried gedood.

De markante Brocken is met zijn 1.141 meter de hoogste berg van de Harz. Door de onbeschutte ligging kan het hier bijzonder guur zijn. Geen wonder dat je op je wandeling op de Harzer-Hexen-Stieg talrijke planten kunt tegenkomen die je normaal gesproken alleen in het hooggebergte vindt. Veel wetenswaardigheden over de flora en fauna in het Nationalpark Harz hoor je van de ranger tijdens een rondleiding.

Kammweg. Foto: Rene Gaens

Vanaf het uitkijkplatform op de 1.215 meter hoge Fichtelberg hebben wandelaars een prachtig uitzicht over de natuur van het Ertsgebergte. Je kunt ook met de kabelbaan naar deze hoogste top van de wandelroute Kammweg Erzgebirge-Vogtland. Toe aan een adrenalinekick? Suis dan met een monsterroller de berg af.

Altmühltal Panoramaweg. Zwölf Apostel.

Een van de hoogtepunten langs de Altmühltal-Panoramaweg is de indrukwekkende ruige rotsformatie ʻZwölf Apostelʼ tussen Solnhofen en Eßlingen. Op etappe 4 torent deze massieve rotspartij hoog uit boven de rivier de Altmühl.

Idyllisch landschap

Een van de mooiste plekjes tijdens een wandeling op de Heidschnuckenweg is het Büsenbachtal. Langs het beekje de Büsenbach wandel je naar met heide begroeide heuvels. De grillige, donkergroene jeneverbesstruiken vormen een prachtig contrast met de paarse hei. Vanaf de heuvels kun je genieten van de weidse blik over de Lüneburger Heide. Misschien kom je wel een herder met zijn schapen tegen.

De grillige, donkergroene jeneverbesstruiken vormen een prachtig contrast met de paarse hei

De mooiste oude boerderijen die zo typisch zijn voor het Zwarte Woud vind je ten zuiden van de Schluchsee in het Blasiwald, op etappe 4 van de Schluchtensteig. De karakteristieke boerderijen met hun bijna tot de grond reikende daken staan her en der in het heuvelachtige weidelandschap.

Sporen van de geschiedenis

In de enorme Genovevahöhle, in het zuiden van de Eifel bij Kordel, stonden heel vroeger een paar hutjes. Het terras kon alleen met ladders of touwen worden bereikt. De gaten voor de balken zijn nog goed zichtbaar in de rotswand. De imposante grot ligt op de laatste etappe van de Eifelsteig.

Eifelsteig, Genovevahöhle. Foto: Eifel Tourismus GmbH, Dominik Ketz

Al van verre is Hermann, de Germaan die de Romeinse legioenen van Varus versloeg, goed zichtbaar. Op de wandelroute Hermannshöhen door het Teutoburger Wald kom je langs het 54 meter hoge beeld. Dit imposante bouwwerk trekt jaarlijks ongeveer een half miljoen bezoekers.

De Hämelschenburg geldt als een van de mooiste kastelen van Duitsland en ligt op etappe 9 van de Weserbergland-Weg. Het prachtige kasteel in de stijl van de Weserrenaissance en de waardevolle kunstcollectie zijn te bezichtigen tijdens een rondleiding. De prachtige tuin en het kerkje maken de bijzondere sfeer compleet.

Natuurschatten

De Feldsee op etappe 10 van de Westweg door het Zwarte Woud is een klein paradijs. Het is een kaarmeer dat door gletsjers in de ijstijd is uitgeschuurd. Delen van het meer worden bedekt met zeldzame waterplanten zoals isoëtes. Boven het meer rijst uit het bos een imposante rotspartij op. Tussen de rotsen groeien veel alpine planten.

Fuchskaute, de hoogste berg van het Westerwald, ligt op het topje van een uitgedoofde vulkaan

Het betoverende heidelandschap rondom de Fuchskaute, de hoogste berg van het Westerwald, ligt op het topje van een uitgedoofde vulkaan. In dit prachtig stukje beschermde natuur vind je wilde orchideeën en andere zeldzame bergplanten. Etappe 2 van de WesterwaldSteig eindigt bij grillige rotsformaties die herinneren aan heidense offerplaatsen.

De volgende routes horen bij de Top Trails of Germany: Altmühltal-Panoramaweg, Eifelsteig, Goldsteig, Harzer-Hexen-Stieg, Hermannshöhen, Rheinsteig, Rothaarsteig, WesterwaldSteig, Westweg-Schwarzwald, Kammweg Erzgebirge-Vogtland, Schluchtensteig-Schwarzwald, Albsteig, Heidschnuckenweg, Weserbergland-Weg.


Meer informatie vind je op www.toptrails.nl


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer