Niet ver van huis, op nog geen twee uur rijden van de oostgrens, ligt het Paderborner Land. In deze verrassende wandelregio gaan natuur, cultuur en wellness hand in hand. Deze bijzondere wandelregio kent de meest uiteenlopende landschappen, van de zandrijke Senne, de Lippevlakte en de Paderborner hoogvlakte. Daarnaast is het Paderborner Land goed bedeeld met levendige plaatsen vol culturele bezienswaardigheden en een spannende geschiedenis. 

Voor alle soorten wandelaars heeft het Paderborner Land een uitgebreid netwerk met een grote variatie aan wandelroutes, waaronder zes ‘kwaliteitsroutes’; speciale wandelroutes die bekroond zijn door de Duitse Wandelbond. 

1. Historische Wanderweg Hövelhof

Voor natuurliefhebbers en rustzoekers is het stadje Hövelhof en zijn schitterende  heideomgeving een absolute must. De relatief jonge gemeente ligt midden in het prachtige Sennelandschap en staat eveneens bekend om zijn bronnen van de Ems. Nabij Hövelhof, midden in de Moosheide, ontspringt namelijk de rivier de Ems, een van de bekendste rivieren van Duitsland. De combinatie van het rivier- en Sennelandschap zorgt voor een unieke wandelomgeving.

Hövelhof Senne Heidschnucken © Franz Hasse
Sennelandschap © M. Fortmeier

In en rond Hövelhof vind je dan ook een aantal goed bewegwijzerde wandelroutes van verschillende lengtes en maar liefst twee van de zes kwaliteitsroutes lopen door dit gebied. De 12 kilometer lange „Historische Wanderweg Hövelhof” is een van deze twee routes door het Sennelandschap en laat je vooral kennismaken met de geschiedenis van het plaatsje en zijn Senne-typische gastvrijheid. 

Ook de Heidelandweg is de ideale route voor een middagje uitwaaien. Met zijn lengte van ruim zes kilometer is deze rondweg ook leuk voor gezinnen. De route loopt eerst een stuk langs het dennenbos, maar al snel duiken de typische heidevelden op. Een echte bijzonderheid zijn de Senner paarden; slechts 50 van deze ooit wilde paarden kom je tegen bij het biologisch station van de Moosheide. Een bezoek aan het Ems-informatiecentrum, waar je alles te weten komt over de Ems, maakt je bezoek aan Hövelhof compleet. 

Onderweg worden wandelaars getrakteerd op geweldige uitzichten, heldere beekjes en unieke natuurhistorische schatten, zoals de Externsteine en de Lippische Velmerstot. 

2. Viadukt Wanderweg – Bewandel de spoorweggeschiedenis

Aan de rand van het glooiende Eggegebergte ligt het stadje Altenbeken: de plaats waar alles om treinen draait. Niet alleen is overal in deze plaats de rijke spoorweggeschiedenis voelbaar, hier bevindt zich ook het Grote Viaduct, dat met zijn 482 meter de grootste zandstenen brug van Europa is. Met de unieke, meermaals bekroonde Viadukt Wanderweg wandel je niet alleen langs de spoorwegbrug, maar maak je over 30 kilometer ook kennis met de ongerepte natuur rondom Altenbeken.

De Viadukt Wanderweg © R. Rohlf

Tijdens het wandelen heb je steeds opnieuw een ander uitzicht over het viaduct. Met deze route wandel je continu over goed bewegwijzerde paden, de wegwijsbordjes met het viaduct als logo zijn niet te missen. De wandeling loopt ook over de Sommerberg en het noordelijke Eggegebergte, waar de wandeling af en toe wat pittig wordt. Maar na elke klim wordt je beloond met een prachtig uitzicht over het unieke landschap vol monumenten uit het rijke spoorwegverleden van Altenbeken. 

3. Paderborner Höhenweg

Niet ver van Altenbeken ligt het romantische dal van de Beke dat tot de mooiste dalen van het Paderborner Land behoort. Wil je deze graag bewandelen, dan kan dit met de Paderborner Höhenweg; een ruim 20 kilometer lange route vol schilderachtige uitzichten. De route neemt je mee naar het hoogste punt van Paderborn, waar wandelaars in het ‘Gipfelbuch’ hun wandelprestaties kunnen vereeuwigen.

Het economische en culturele hart van het Paderborner Land is absoluut het bruisende Paderborn; een levendige studentenstad met een rijke historie en indrukwekkende bronnen.

Altenbeken Viadukt © Brucks

Onderweg wandel je voornamelijk door bospaden en ontdek je onderweg de glasfabriek Uhden, diepe beukenbossen en talloze wandelhutjes en picknickplekjes. Ook het kleine viaduct in Altenbeken behoort tot de bezienswaardigheden. Wil je niet de hele route lopen, dan kun je Paderborner Höhenweg splitsen in een noordlus van 14, en een zuidlus van tien kilometer.  

4. De PaderWanderung – Wandelen langs de bronnen van Paderborn

De PaderWanderung brengt je dwars door het centrum van de stad en laat je kennismaken met de Pader, de kortste rivier van Duitsland en diens 200 bronnen die midden in het centrum ontspringen. De route begint dan ook midden in het centrum. Je volgt de Pader langs een groot aantal bezienswaardigheden, oude molens, weidevelden en Padervlaktes. Het eerste deel van de wandeling brengt je tot aan de Padersee, die net buiten het centrum ligt.

Paderborn Lippesee. © Tourist Information Paderborn, Karl Heinz Schäfer

Vooral bij lekker weer is deze recreatieplas de ideale plek voor een pauze. Vanaf hier kun je de route in verschillende richtingen bewandelen; langs het Schloß Neuhaus en het Schloß- & Auenpark tot aan de monding van de Pader in de Lippe of via de het natuurgebied „Fischteiche”. Uiteindelijk eindigt de PaderWanderung weer midden in Paderborn, waar je de rest van de dag kunt genieten van een van de vele bezienswaardigheden, musea, winkels of een gezellig terrasje. 

5. Eggeweg – wandelen over oude handelswegen 

De Eggeweg is de eerste wandelroute die in 2004 werd onderscheiden tot kwaliteitsroute en brengt wandelaars over 73 kilometer van de bekende Externsteine bij Horn-Bad Meinberg tot aan Marsburg  en verbindt daarbij het Teutoburgerwoud met het Sauerland. Samen met de Hermannsweg, het noordelijke verlengstuk, vormt de Eggeweg de bekende “Hermannshöhen.”

Externsteine © Teutoburger Wald Tourismus, A. Hub

Zijn naam heeft de Eggeweg te danken aan zijn verloop; hij volgt de heuvelrug van het Eggebergte, dat tevens een oude handelsroute is. Doordat de wandeling bijna helemaal over de heuvelruggen loopt, zijn er niet veel dalingen en stijgingen. Je wandelt door heerlijke, afgelegen gebieden en passeert weinig dorpjes, waardoor het wel aan te raden is je overnachting van tevoren te regelen. 

Hermannshoehen. Lippischer Velmerstot. © Teutoburger Wald Tourismus, Ina Bohlken

Praktische informatie

Het Paderborner Land ligt op ongeveer 300 kilometer van Utrecht en is zowel met de auto als met de trein prima te bereiken. 

De wandelroutes zijn stuk voor stuk goed bewegwijzerd en langs de route zijn talrijke cafés en restaurants te vinden met regionale specialiteiten.

Er zijn verschillende accommodaties die speciale wandelservice aanbieden en ook zijn er volop wandelarrangementen te boeken. 

Uitgebreide informatie over wandelroutes, accommodaties en bezienswaardigheden vind je op www.padeborner-land.de

Lees alles over de Viadukt-Wanderweg op www.altenbeken-tourismus.de en over het Eggegergte en de Eggeweg op www.eggegebirgsverein.de