Als bewoner van het grensgebied heb ik het geluk om het de Duitse grensregio Osnabrücker Land als mijn speeltuin te beschouwen. Het Osnabrücker Land, is zoals de naam doet vermoeden, het buitengebied dat zich rondom de stad Osnabrück begeeft. Geologisch gezien is het Osnabrücker Land een unieke en veelzijdige regio, die maar liefst twee bergruggen herbergt. Het Teutoburger Wald in het zuiden en het Wiehengebirge in het noord-oosten. Ik neem je graag mee naar mijn tien favoriete fotoplekken in dit bijzondere gebied!

1. Venner Moor

Het Venner Moor bestaat grotendeels uit een beschermd natuurgebied dat een uniek veenlandschap herbergt. gesitueerd in het noord-oosten van het Osnabrücker Land, is dit veengebied na jaren van turfwinning langzamerhand weer teruggegeven aan de natuur. Alleen in het noordelijke deel van het gebied wordt er vandaag de dag nog steeds turf gewonnen. Het Venner Moor kenmerkt zich door een netwerk van veenplassen en omliggende akker- en bospercelen. Er zijn volop voetpaden aanwezig waar je het hele jaar door heerlijk kunt wandelen. Omdat dit een waterrijk gebied is, is het een hele goede plek om vogels te spotten.

Het mysterieuze Venner Moor
Weidelandschap rondom het Venner Moor

2. Lechtinger Mühle

Dat er ook in Noord-West Duitsland een aardig aantal windmolens te vinden zijn is voor de meeste Nederlanders al geen geheim meer. De witgekleurde Lechtinger Mühle is een prachtexemplaar die je aantreft nabij het plaatsje Wallenhorst, even ten noorden van Osnabrück. Ook loont het zich de moeite om langs de bedevaartskerk Sint Johannes van Rulle te wandelen. Deze bereik je met tien minuten wandelen vanaf de molen. Op zaterdag is het mogelijk om huisgemaakte (bio-)bakproducten zoals meel en brood.

De Lechtinger Mühle tijdens een vlammende zonsopkomst

3. Freeden

De Freeden is een bosrijke heuveltop van 269 meter met een hele bijzondere ora; ieder voorjaar ontpoppen delen van de heuvel zich tot een ware bloemenoase waarin het paars en wit van de corydalis, lokaal ook wel bekend als de ‘Freeden-bloem’, de dominante kleur is. Ook zijn er nog meer grondbloeiers te ontdekken.

De bosanemoon, daslook, de gevlekte aronskelk, lievevrouwebedstro en het bosviooltje behoren allemaal tot de voorjaarsbloeiers die allemaal te zien zijn voordat de beukenbomen hun blad krijgen. Je kunt je voorstellen dat zo’n spectaculair natuurfenomeen ieder voorjaar veel bezoekers trekt. Daarom is het voor iedereen erg belangrijk om vooral op de paden te blijven.

Bloei op de Freeden

4. Zittertal

Het Zittertal is een erg mooie plek die centraal in het Osnabrücker Land en zich uitstekend leent voor een mooie, familievriendelijke wandeling. Op sommige plekken heb je aangename vergezichten waarin op de achtergrond de heuvels van het Teutoburger Woud goed te zien zijn. Ook zijn de typische zwart witte vakwerkboerderijen nooit ver weg. Halverwege de wandelroute (die je op deze website vind) kun je voor een goeie Kaffee und Kuchen terecht bij Gasthof Zittertal.

Ansichtkaart motief, Zittertal

5. Bad Essen

Liefhebbers van traditionele vakwerkstadjes komen in Bad Essen aan hun trekken. Het oude centrum bestaat vrijwel uitsluitend uit zwart-witte vakwerkhuizen in verschillende vormen en maten. Centraal gelegen in het dorp ligt, een beetje zoals het hoort, de St- Nikolai Kerk met zijn opvallende turqoise gekleurde dak. Op het Kirchplatz is het met name in de weekenden ouderwets genieten op één van de terasjes.

De St.Niklauskirche in Bad Essen
De Kirchplatz van Bad Essen

Het centrum ligt op loopafstand van het kuurpark, waar een andere blikvanger van het stadje te vinden is. De Sole-Arena is een cirkelvormig saline bouwwerk met wanden van houten takjes waarlangs bronwater naar beneden druppelt of verdampt. Die verdamping zorgt voor een soort dauwvorming die erg gezond voor de luchtwegen schijnt te zijn. Kortom, Bad Essen is reden genoeg voor een dagje uit.

6. Borgloher Schweiz

Er zijn meerdere plekken in Duitsland te vinden die met de bijnaam ‘Schweiz’ zijn toebedeeld. De Saksische Schweiz op de Tsjechische grens is veruit de bekendste maar ook het Osnabrücker Land heeft een eigen ‘Schweiz’. In de gemeente Hilter ligt de Borgloher Schweiz. Hier kun je het typische glooiende landschap het allerbeste beleven.

Mistige zonsopkomst bij de Borgloher Schweiz
Vakwerkhuizen bij Borgloh
Landschap bij Borgloh

Het gebied ligt om het plaatsje Borgloh heen en heeft een landelijk karakter. Tussen de landerijen tref je aardig wat bosgebiedjes en verspreidde vakwerk-boerderijen. Het is een schilderachtige setting. Al stelt het niet veel voor, De Borgloher Schweiz doet z’n naam eer aan met z’n eigen skipiste, mét sleeplift!

7. Artland

In het dunbevolkte noorden van het Osnabrücker Land wordt het landschap een stuk vlakker. Hier wordt het landschap voornamelijk gedomineerd door landbouwpercelen en kleine dorpskernen. Ook in dit gebied valt veel traditionele architectuur te ontdekken; Vanaf de B-weggetjes gezien, spot je dikwijls een grote opvallende vakwerkboerderij, voorzien van een imposante gevel. Het bewijs dat je je in Artland begeeft. Verspreid over het Artland liggen zo’n 600 traditionele boerderijen die een belangrijke rol innemen in het Noord-Europese cultuurlandschap.

Zicht op de Artländer Dom met reewild

8. Wacholderhain Merzen

In de deelstaat Nedersaksen is dit zeker niet het bekendste, en auf jeden fall niet het grootste heidegebied. Toch loont het zich de moeite om er eens een kijkje te nemen. En natuurlijk deed ik dat tijdens de heidebloei, medio eind Augustus. De Jeneverbesstruiken staken prachtig af tegen het paarse tapijt van heidebloemetjes. Toen ik er een bezoekje bracht was een groot deel van het gebied afgezet met een schapenhek.

Schapen tussen de jeneverbessen bij Merzen

Jammer, maar ook wel weer een mooi gezicht om de schapenkudde in het bloeiende heideveld te observeren. Als je een camera met telelens mee hebt genomen, ben je een gelukkig man of vrouw. Oh… en schrik niet van de grote waakhond. Dat deed ik namelijk wel.

9. Hagen

Hagen am Teutoburger Wald begeeft zich in het uiterste zuid-westen van het Osnabrücker Land. Het stadje is vooral bekend om zijn paarden en de kersenbomen. Nou geef ik zelf niet zo veel om kersen, maar een kersenboom die in het voorjaar vol in bloei staat vind ik een waanzinnig mooi fotografie onderwerp. En dan zit je in Hagen wel goed.

Uitzicht op Hagen
Een bloeiend koolzaadveld bij Hagen

Als je de eerste zonnestralen met de camera hebt vastgelegd, kun je besluiten om een mooie wandeling, zoals de Borgberg-route, te gaan maken. Onderweg zie je mooie vergezichten met aangename fotomotieven zoals het glooiende landschap, groene weiden en traditionele vakwerkboerderijen.

10. Melle

Vlak voordat je het landkreis Osnabrück uitrijdt, kom je eerst langs het stadje Melle. Melle is met ongeveer 47.000 inwoners de 2e stad van het Osnabrücker Land (na Osnabrück). Melle is tegen het Wiehengebirge aangeplakt. Het heuvelachtige bosgebied ten Noorden van de stad wordt ook wel de Meller Berge genoemd.

Grönegau openluchtmuseum bij Melle
Diedrichsberg en de Diedrichsburg, Melle

Hier zijn verschillende heuveltoppen voorzien van uitkijktorens: De Diedrichsberg met zijn Diedrichsburg, De Eickener Egge met de Ottoshöhe en de Stuckenberg met de Friedenshöhe. Deze kun je trouwens goed combineren in een mooie rondwandeling. Als je uitgewandeld bent kun je een kijkje nemen in het Grönegau park; een gratis toegankelijk openluchtmuseum waarin verschillende typen vakwerkboerderijen te zien zijn.

Osnabrücker Land

Osnabrückerland is een van de mooiste en meest charmante regio’s in het noordwesten van Duitsland. Een veelzijdige vakantiebestemming, ideaal voor natuurliefhebbers, levensgenieters, actieve vakantiegangers en stedentrippers.

Geniet van idyllische buitenleven op het platteland, de wellnessmogelijkheden in kuuroorden met geneeskrachtige baden, de talloze wandel- en fietsroutes en de spannende verhalen over Romeinen en Germanen. En dan is er nog de stad Osnabrück met het stadhuis van de Vrede van Westfalen en vele andere bezienswaardigheden, musea, populaire winkelstraten en regionale specialiteiten, zowel in de stad als op het platteland. Meer informatie vind je op osnabruecker-land.nl