Proef de lokale cultuur van Pforzheim

Door: Pauline van der Waal | Pforzheim

Pforzheim in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg is de toegangspoort tot het Zwarte Woud. Daardoor geniet je hier van de levendigheid van de stad, maar ben je ook in no-time midden in het groen. Voor de allerbeste insidertips van de stad en regio moet je natuurlijk bij een local zijn.

Dierenverzorger David Schmitt is zo’n local. Hij woont in de stad en werkt in Wildpark Pforzheim waar hij met veel passie verschillende dieren verzorgt. In het wildpark zie je vooral dieren uit de directe natuurlijk omgeving van Pforzheim, zoals geiten en herten, maar ook vogels en katachtigen.

Lees snel verder om meer over David en het wildpark te weten te komen, en krijg daarnaast de beste tips over Pforzheim.

Lees meer over de hoogtepunten van Pforzheim op German.Local.Culture

Bewoners van het Wildlife Park. Foto: CityZapper
Bewoners van het Wildlife Park. Foto: CityZapper

Groen, groener, groenst in Pforzheim en omgeving

In het Zwarte Woud zit je midden in de natuur, maar ook in Pforzheim zelf vind je buitengewoon veel groene gebieden. Wildpark Pforzheim ligt aan de rand van de stad. Een bijzondere plek, want het is eigenlijk een openbaar park en een dierentuin in één. Bovendien is de toegang gratis én kun je 24/7 naar binnen. Hoe bijzonder is dat? Ook mag je soms zelf de dieren voeren! David Schmitt is een van de vrolijke dierenverzorgers in het park. Hij schittert in onderstaande video, waarin hij meer vertelt over zijn geweldige werk.

Ga als je Pforzheim bezoekt dus zeker langs in het Wildpark. De kans is groot dat je David of een van zijn collega’s dan in levenden lijve treft. Weten hoe je David herkent? Check de video. David komt na ongeveer twee minuten voorbij.

Wandelen en fietsen rond Pforzheim

Pforzheim is de op vier na groenste stad van Duitsland. Geen wonder dat natuurliefhebbers graag naar deze stad komen. Vanuit Pforzheim zit je zo in het Zwarte Woud. Bovendien start je vanuit de stad gemakkelijk op een van de acht lange fietsroutes of op de meer dan 100 kilometer aan wandelpaden in de directe omgeving.

Of je nu wilt wandelen met het hele gezin, of juist een fikse fietstocht wilt maken met vrienden, het kan allemaal. Denk bijvoorbeeld aan een tocht langs de drie rivieren Enz, Nagold en Würm of de Schwarzwald Panorama-fietsroute.

Ook trek je vanuit hier verder het Zwarte Woud in, zoals richting de oudste en bekendste wandelroute door het Zwarte Woud: de Westweg. Deze begint bij de ‘Gouden Poort’ bij de Kupferhammer. Want niet alleen figuurlijk is Pforzheim de gouden poort naar de omringende natuur, als je start bij restaurant Kupferhammer loop je zelfs letterlijk onder een gouden poort door. Een mooi beginpunt voor je wandeling.

Zicht op het Zwarte Woud. Foto: Markus Born

Beleef de natuur vanaf de Wallberg

Als je van mooi uitzicht houdt, hoef je de stad niet eens te verlaten. Aan de rand van Pforzheim ligt namelijk de Wallberg. Dit is geen natuurlijke berg, want de Wallberg ontstond door het puin dat hier na de Tweede Wereldoorlog werd gestort. Klim naar de top en lees daar het bijzondere verhaal over het ontstaan. Maar niet alleen dat, want vanaf dit punt heb je het beste uitzicht over de hele stad en het omliggende Zwarte Woud.

Met uitzicht op Pforzheim. Foto: CityZapper
Met uitzicht op Pforzheim. Foto: CityZapper

Bezoek de stad in het zonnige zuiden van Duitsland

Pforzheim is om meerdere redenen ‘schitterend’! Allereerst ligt de stad in het zonnige zuiden, wat het een heerlijke zomerbestemming maakt. Maar Pforzheim wordt ook wel de Gouden Stad genoemd vanwege de florerende sieraden- en horloge-industrie. Nog steeds wordt 75% van alle juwelen in Duitsland geproduceerd in Pforzheim.

Een bezoekje aan het Schmuckmuseum (juwelenmuseum) is dan ook een must. Je ziet er meer dan 2.000 tentoongestelde stukken en je wandelt er door 5.000 jaar juwelengeschiedenis.

Pforzheim. Foto: Pierre Johne

Meer over Pforzheim

Pforzheim ligt in het zuidwesten van Duitsland, op zo’n 550 kilometer van Utrecht. Met de auto rij je daar zo’n zes uur over, wat Pforzheim ook geschikt maakt voor een kortere trip. Je kunt ook gemakkelijk met de trein, want je hoeft met de ICE maar een keer over te stappen.

Pforzheim heeft te lijden gehad onder de Tweede Wereldoorlog en is toen voor bijna 90% verwoest. Maar de stad is weer helemaal opgebouwd en heeft daardoor een moderne uitstraling. Het levendige stadscentrum met bijvoorbeeld de Waisenhausplatz heeft veel gezellige terrassen en restaurants. Het stadhuis is met het klokkenspel het middelpunt van het modern herbouwde stadscentrum.

Pforzheim ligt in de deelstaat Baden-Württemberg, waar nog veel meer te beleven valt.  Leef je uit in de natuur, of bezoek andere mooie steden zoals bijvoorbeeld Baden-Baden.

Lees meer over German.Local.Culture op CityZapper

Hoofdfoto: Pierre Johne