Omringd door de warme tinten en kleuren van de herfst, wordt jouw avontuur in Wallonië nog net dat beetje mooier. De herfst is dan ook het uitgelezen seizoen om te genieten van de ritselende en knisperende bladeren onder je schoenen tijdens het wandelen. Of om te kijken naar de reeën in de verte, die tussen de laaghangende mist en onder de opkomende zon van het gras staan te eten. Geniet daarna, met de frisse lucht nog in je longen, van het heerlijke eten wat deze streek te bieden heeft. Zo worden al je zintuigen hier geprikkeld.   

Twee mensen in bos met kaart
Wandeling in Robertville. Foto: WBT

De provincies wachten op je  

Wallonië is wellicht groter dan je denkt. Met de vijf provincies: Henegouwen, Waals-Brabant, Namen, Luxemburg en Luik, herbergt deze streek een enorme variëteit aan landschappen en ervaringen. Het ene moment fiets je berg op en kijk je aan het einde van de rit uit over weidse landschappen en kleine dorpjes waar de gezelligheid vanaf spat. Het andere moment is het enige wat je hoort fluitende vogels én het water wat langs je kajak stroomt als jij in je eentje de Ourthe bedwingt. Maar naast die natuurlijke elementen die je ieder moment kunnen betoveren, staan Wallonië en de Ardennen natuurlijk ook bekend om zijn geweldige wandeltochten.  

Familie wandelen in de natuur
Familiewandeling in de Ardennen. Foto: WBT – A. Siquet

Wondere wandelwereld  

Of het nu korte beentjes zijn waarmee kleine stapjes worden gezet, of lange benen die de meters in een vlot tempo wegstappen, dat maakt in Wallonië niet uit. In deze regio komt inspanning en ontspanning altijd samen, of je nu gaat wandelen, fietsen of juist bourgondisch gaat genieten. Kies je ervoor om je wandelschoenen aan te doen en op deze manier van slow travel deze bestemming te ontdekken? Dan zijn er tal van routes om uit te kiezen. 

Wandelen met kinderen in de zon
Gezinswandeling Parc de Furfooz. Foto: WBT – C. Vandercam

Voor gezinnen en mensen met een lichamelijke beperking vind je er de RAVeL-routes, die zowel verhard als vrij van gemotoriseerde voertuigen zijn. Stap je toch liever over zandpaden of in de modder, terwijl je soms moet wegduiken voor laaghangende takken? Dan zijn zowel de buitengewone routes als de langeafstandswandelingen geschikte opties. Die laatste, de langeafstandsroutes, vind je zowel als Grote Routepaden (GR) als Lange Afstand Wandelpaden (LAW). In Wallonië bepaal je dus zelf welke uitdaging je aangaat.  

Kasteel in herfstkleuren
Kasteel Reinhardstein in de herfst. Foto: WBT – D. Closon

Waan je terug in de tijd 

Als je de natuur prachtig vindt, maar daarnaast nog op zoek bent naar andere interessante tussenstops, dan biedt Wallonië verschillende opties. Ten eerste zijn er namelijk genoeg kastelen te vinden tussen de bossen en op diverse hoogtes op de bergen. Zowel rondom als in de kastelen wandelen zorgt ervoor dat jij je terug in de tijd waant. Het is haast onvoorstelbaar dat ze jaren geleden al zo’n waanzinnige gebouwen wisten te maken én dat hier ontelbaar veel levensverhalen gevormd zijn. Geniet tijdens je wandeling van het uitzicht, maar verwonder je ook vooral over de geschiedenis die zich hier ooit afspeelde.  

Wil je op zoek naar de diverse kastelen die de regio te bieden heeft? Dan zijn de speciaal gemaakte routeboekjes een mooie aanwinst. Hier vind je niet alleen de juiste route om de kastelen te bewonderen, maar krijg je ook informatie over de gebouwen zelf. En, jij krijgt de keuze of je deze routes te voet of per fiets aflegt.  

Adbij van Scourmont
Abdij van Scourmont. Foto: WBT – A. Davister

Naast de prachtige kastelen bezoeken, kun je er ook voor kiezen om jouw smaakpapillen te prikkelen in een langeafstandswandeling langs meerdere trappistenabdijen. Gedurende een route van 290 kilometer bezoek je de Abdij van Orval, Abdij van Scourmont en Abdij Notre-Dame de Saint-Remy in Rochefort. Druk maken over de bewegwijzering hoef je niet, want naast de goed aangegeven wandelpaden is voor deze specifieke route het symbool van een abdijengewelf te zien. Het is wederom een kijkje in de geschiedenis, maar deze keer gecombineerd met een heerlijke dorstlesser onderweg.  

Borrelplank in Wallonië
Stavelot met Waalse producten. Foto: WBT – D. Samyn

Gastronomisch op avontuur  

Dat ze in Wallonië goed weten hoe ze jouw (wandel)-avontuur nog specialer maken, dat is wel te zien aan het diverse gastronomische aanbod. In verschillende streken krijg jij de kans om tijdens jouw wandeling – of die nu kort is of lang – een tas vol lekkers mee te nemen. In Doornik – in het (bijna) meest Westelijke puntje van Wallonië – ga je bijvoorbeeld op pad met meerdere lokale aperitiefjes, waar je van kunt genieten als je naar het Unesco Werelderfgoed Onze-Lieve-Vrouwekathedraal kijkt.  

Neem je de kinderen mee? Dan is het leuk om samen te lunchen met de rugzak ‘Bollandais’, terwijl ze onderweg het ‘verstoppertje’-spel kunnen spelen. Al is de fromenade ook een fantastische beleving met het hele gezin, waarbij je op jouw favoriete locatie een heerlijke kaasfondue kunt bereiden. Fun gegarandeerd!  

Eten in het gras
Fromenade. Foto: M. N. Bastin

Wildplukken; een goed plan of slecht idee?  

Dat de natuur van Wallonië meer dan genoeg te bieden heeft in de herfst om je zintuigen te prikkelen, dat mag bij deze duidelijk zijn. Maar, daar houdt het niet op. Want hoe leuk is het om juist zelf op zoek te gaan naar lokale verrassingen, zoals eetbare paddenstoelen in het bos? Ineens blijken die bruine, witte of beigekleurige hoedjes tussen de bladeren veel bijzonderder te zijn dan je van tevoren wist. En zit je niet veel later aan een omelet, waar jouw zelf-geplukte paddenstoelen een prominente plek hebben gekregen in het recept. Maar, wees voorzichtig. Paddenstoelen kunnen geweldig zijn, maar ze zijn niet allemaal onschuldig. Het slimste is dan ook om een deskundig mycoloog (iemand die alles van paddenstoelen afweet) mee te nemen tijdens jouw zoektocht. Er worden genoeg wandelingen georganiseerd.  

Paddenstoelen in de herfst in Wallonië
Cascade du Bayehon. Foto: WBT – D. Closon

Jouw herfstavontuur dichtbij in Wallonië

Of je nu één dag, een weekend of langer door kunt brengen in Wallonië, een ding is zeker. Hier zijn de kleuren, temperaturen en smaken van de herfst een onvergetelijke toevoeging aan jouw avontuur. Wil je meer weten over routes, mooie verblijven of activiteiten voor fijnproevers? Bekijk dan de website VisitWallonia.be