Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Wandelverslag Limburg | Mijn dagwandeling rondom de Vaalserberg

Door Tessa Kramer

Het is zondagochtend, de eerste zonnestralen schijnen door de ramen. Buiten nog ietwat koud, maar met de juiste kleding aan is dat zo vergeten. Vandaag lopen we de zogenoemde bergwandeling Vaalserberg, zo’n twaalf kilometer. En hoewel je wellicht je wenkbrauwen optrekt bij een bergwandeling in Nederland, heb ik ervaren dat dit je toch echt kan verrassen!

Limburg, Vaals, Vaalserberg
Uitzicht over Vaals ©Foto: Tessa Kramer

We beginnen dicht bij het centrum van Vaals, waar we al snel een weiland oversteken en vervolgens langs een paadje tussen het bos en de weilanden in blijven lopen. De uitgestrekte weilanden stralen rust uit en ik voel mij dan ook met de seconde relaxter worden. Fysiek wordt het echter niet relaxter, want het lijkt wel alsof de paden steeds meer omhoog lopen. Enigszins verbaasd over steilheid van de paden gaan we de uitdaging natuurlijk graag aan.

En hoewel je wellicht je wenkbrauwen optrekt bij een bergwandeling in Nederland, heb ik ervaren dat dit je toch echt kan verrassen!

Ons pad komt al redelijk snel langs de Wilhelminatoren. Hoewel ik de entree van 3,50 euro per persoon behoorlijk prijzig vind, wil ik toch wel graag naar boven. Vanuit boven heb je namelijk een prachtig uitzicht over Limburg en Duitsland! Op deze route kom je nog een uitkijktoren tegen (bij het drielandenpunt), de Boudewijntoren. Wij kozen juist voor de Wilhelminatoren, omdat hoewel nog steeds de nodige bezoekers, rustiger is dan bij het drielandenpunt. Daarnaast is ook de toren prachtig vorm gegeven!

Wilheminatoren, Limburg, uizicht
Wilheminatoren ©Foto: Tessa Kramer
Wilhelminatoren, Limburg, Vaals
Op de top ©Foto: Tessa Kramer

Na het korte ietwat toeristische uitstapje gaan we verder met onze wandeling. Die brengt ons door de bossen bij het drielandenpunt. Een foto van het hoogste punt van Nederland (op de Vaalserberg) en het drielandenpunt pakken we mee. We blijven hier echter niet al te lang, want hier is toch redelijk druk. We slaan een bospaadje in en vijf minuten later is de massa verdwenen en lijkt het wel alsof we hier alleen lopen!

Hoogste punt van Nederland, Vaalserberg
Hoogste punt van Nederland ©Foto: Tessa Kramer
Drielandenpunt, Vaalserberg
Het drielandenpunt ©Foto: Tessa Kramer

De route loopt zelfs nog een heel klein stukje over de Belgische grens, om bijna direct weer terug te keren. Er loopt ook een route die je terugbrengt zonder dat je de grens over gaat, dus mocht je een iets kortere route willen lopen of de op dat moment geldende corona regels het niet toelaten dan is dat ook een goede optie! Daarna lopen we verder door de bossen en weilanden.

Pad door bos, Vaals
Pad door bos ©Foto: Tessa Kramer

Onderweg stoppen we nog even en lunchen in een weilanden. Nadat we weer zijn opgeladen, vervolgen we onze weg verder terug. We passeren midden door een de velden van een wijnboerderij, wow! Vanuit daar lopen we terug naar ons startpunt.

Weg tussen de wijngaard
Weg tussen de wijngaard ©Foto: Tessa Kramer
Wandeling rondom Vaals
©Foto: Tessa Kramer

Al met al een route om aan te raden! Vanwege de verschillende omgevingen en paden waar je over loopt, is deze route over de Vaalserberg nooit saai. De route biedt de nodige uitdaging, sommige paden zijn behoorlijk steil. De route loopt langs het drielandenpunt, wat leuk is om eens te zien, maar waar het wel redelijk druk kan worden qua mensen.


Lees hier meer over wandelen en fietsen in Limburg


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer