Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Het is 2 januari 2022 als we de gordijnen openen en een grauwe en trieste wereld buiten zien. Niet het weer waarvan je direct enthousiast wordt om naar buiten te gaan. Al helemaal niet als we de kletsnatte tuin zien. Maar goed, als wandelaars zijn we wel erger gewend en uiteindelijk is het weer altijd minder erg als je erin loopt dan wanneer je ernaar kijkt. En de temperaturen zijn extreem hoog voor deze tijd van het jaar. Volgens de weer-apps wordt het 15 graden.

Als we na een verfrissende douche beneden komen schijnt zowaar de zon. We slaan de tuindeuren met een wijds gebaar open en ademen de verrukkelijke winterse zuurstof naar binnen. Het is wel duidelijk: het gaat een prachtige dag worden. De rugzak wordt gevuld met eten en drinken en wat extra laagjes, voor de zekerheid. In onze favoriete wandel-app Komoot hebben we een mooie rondwandeling gevonden in de omgeving van Oosterbeek. Eerst tien minuten met de auto en dan zo’n zestien kilometer wandelen door heuvelachtige landschappen, sprookjesachtige bossen, langs vennetjes en de verrassende Groene Bedstee.

Groene Bedstee Oosterbeek

De Groen Bedstee is een prachtige wandelpad door een tunnelhaag van beuken en linden. Deze is speciaal gemaakt voor de adel die ooit in grote getale in het weelderige Gelderse landschap woonde. Adelijke vrouwen mochten natuurlijk altijd hun adelijke blanke kleur bewaren om zich te onderscheiden van de gebruinde arbeiders die hun werk op de velden deden. Deze beschutte wandelweg was natuurlijk ook een ideale plek voor geheime afspraakjes. Hieronder drone-video van deze unieke plek, gemaakt door Albert Speelman in 2017.

Fotoverslag van de highlights van deze wandeling

De dreigende wolken en de zon die haar warme gele gloed af en toe over het Gelderse landschap deed schijnen maakten het ook een fotogenieke wandeling. Hieronder een selectie van de foto’s die ik gisteren maakte met min iPhone 13 Pro.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer