Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Wandelroutes NL | Wandelen bij Deelerwoud op de Veluwe

Door Edwin Hagenouw | 10 januari 2021

Het is januari 2021 en we zitten in een stevige lockdown door een hardnekkig virus. Normaal gesproken zijn we in de wintermaanden regelmatig in de skigebieden om reportages te maken voor mijn websites Snowrepublic en Mountainreporters.  Nu is alles anders en verkennen we de natuurgebieden in de omgeving van onze woonplaats Heelsum, aan de rand van de Veluwe. Eerder kon je mijn verhalen lezen over Planken Wambuis, Heelsum, Veluwezoom en Wekeromse Zand.

Deelerwoud
Deelerwoud. Foto: Edwin Hagenouw

Toen en nu

Gisteren was het tijd voor een mooie wandelen bij Deelerwoud op de Veluwe. Het Deelerwoud is een oase van rust gelegen tussen twee heel bekende buren: de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom. De wandeling voert je door bos, heidevelden en een prachtig coulisselandschap. Ons startpunt was parkeerplaats Deelen, Delenseweg 10 6877 AE Deelen.

een oase van rust de Nationale Parken Hoge Veluwe en Veluwezoom

Deze is te herkennen aan het Museum van Vliegbasis Deelen. Lang geleden bracht ik hier in de omgeving mijn diensttijd door, op de kazerne van Schaarsbergen. Toen wandelde ik regelmatig vele uren door de bossen en over de heide. Op kisten en met volle bepakking.

Deelerwoud. Foto: Edwin Hagenouw

Toch net even een ander gevoel dan we gisteren hadden. Met wandelschoenen van Hanwag, een wandelbroek van Fjällräven, een trui van Blue LOOP Originals, een jack van Rab en een lichtgewicht rugzak van Lowe Alpine ervaar je een wandeling net even leuker.

Deelerwoud
Deelerwoud. Foto: Edwin Hagenouw

De route door velden en langs bossen

Zoals gezegd startten we de route op Parkeerplaats Deelen, een redelijk grote parkeerplek die gisteren (zaterdag 9 januari) helemaal vol stond. Daardoor stonden auto’s aan de kant van de toegangsweg geparkeerd. De zon scheen, de temperatuur lag net boven het vriespunt en het was windstil. Perfect wandelweer dus, waardoor veel liefhebbers erop uit trekken natuurlijk.

Gelukkig is het Deelerwoud een uitgestrekt gebied. Hierdoor hadden we nooit het idee in een file te lopen. Dat is iets wat je niet wil als je in de natuur gaat wandelen.

Je kunt kiezen uit de kleine (6,5km) route of de groene van 8,5 kilometer. Wij kozen voor de laatste variant. De route wordt keurig aangegeven met kleine groene pijltjes op houten palen langs de paden.

LET OP: In de bronstijd (september) is de route afgesloten met houten slagbomen om de privacy van de herten te waarborgen.

Wij volgden de groene route naar rechts met links de Grote Heide. Je wordt dan verwend met een grote diversiteit aan landschappen op een redelijk klein terrein. Uitgestrekte velden, met daarin Schotse Hooglanders, worden ingeruild voor dennenbossen met spannende doorkijkjes. Dorre velden en felgele vlaktes geven je het gevoel in een onbekend buitenland te zijn beland.

Schotse Hooglanders bij Deelerwoud. Foto: Edwin Hagenouw
Velden en bossen bij Deelerwoud. Foto: Edwin Hagenouw
Groene route Deelerwoud, 9 km.
Op een aantal mooie plekken staan bankjes om in alle rust de natuur in je op te nemen. Foto: Edwin Hagenouw

Bekijk hier meer verhalen en artikelen over wandelen op de Veluwe


 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer

Bergans of Norway

Win een jack van Bergans

In deze duurzame jacks van Bergans of Norway geniet je met volle teugen van de natuur in de buurt van waar je woont. Wij noemen dat de ultieme OutdoorDichtij beleving. Ervaar zelf ook het comfort en de kwaliteit van dit Noorse merk en doe mee met onze win-actie.

Doe mee!