Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

WANDELEN IN NL | Het Horsthoekerpad bij Heerde op de Veluwe

Door Edwin Hagenouw

Het is nog steeds winter in Nederland, maar de laatste dagen voelt het als lente. En dat is te zien op de populaire wandelplekken in ons mooie land. Vooral op de Veluwe zien we op vrije dagen volle parkeerplaatsen en veel wandelaars en fietsers. Gelukkig beperken de meesten zich tot een paar kilometer lopen. Hierdoor blijft het in de buitengebieden lekker rustig. Afgelopen week verkenden we voor het eerst het noorden van de Veluwe, in de omgeving van Epe en Heerde.

Het startpunt van de route

Volgens de adviezen van de diverse wandelapps zouden we het Holsthoekerpad moeten lopen. En volgzaam als we zijn besloten we dat dan maar te doen. Maar eigenwijs als we zijn besloten we al snel zelf een variatie op de standaard route te maken. Op deze wijze vermeden we nog meer de drukte van gezinnen met vooral kleine kinderen.

Net als iedereen kozen we als startpunt Uitspanning de Schaapskooi, Elburgerweg 31 in Heerde. Wil je de officiële route van 15km lopen, volg dan de oranje markering in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat je de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

Sprengen en het Pluizenmeer

Twee leuke hoogtepunten van de route vinden wij de sprengen. Dit zijn eeuwen geleden door mensenhanden gegraven verlengingen van bestaande beken. Deze werden in deze omgeving gebruikt voor de aandrijving van watermolens en voor het maken van papier. Ook is het Pluizenmeer de moeite van het bezoeken waard.

Twee mooie plekken onderweg: Pluizenmeer en de sprengen.
Sprengen

Heide en bossen

Tijdens deze wandeling geniet je van de afwisseling van heide en bossen. De lichte hoogteverschillen zorgen voor een tikkeltje spanning in de kuiten, maar veel hoogtemeters zul je hier niet maken.

Horsthoekerpad
Horsthoekerpad

Lees hier meer verhalen over outdooractiviteiten in Nederland


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer