Wandelen door de hoogste duinen van Nederland

Wandelen door de hoogste duinen van Nederland
Door Jeroen Kleiberg
Hou je van een beetje klimmen en zand in je schoenen? Kom dan wandelen in de Schoorlse Duinen, Nederlands hoogste duingebied in de kop van Noord-Holland. De duinen van Schoorl zijn een paradijs voor de natuurliefhebber. Open duinen worden afgewisseld met dichte bossen en natte vlakten. Uniek zijn de heidevelden. Die vind je bijna nergens in de duinen.

In dit duingebied ligt een wandelnetwerk van 65 kilometer, waarmee je naar de mooiste plekken in het duin wandelt. Staatsbosbeheer heeft 7 wandelroutes uitgezet, ieder met een heel eigen karakter. Zo loop je bijvoorbeeld met de rode route over de hoogste duinenrij en brengt de groene route je naar de oudste bossen. De witte route leidt je langs de plekken waar het zand weer mag stuiven. De roetroute brengt je langs de plekken waar de natuurbrand heeft gewoed. Bij alle routes zul je flink moeten klimmen, want je wandelt hier tussen de hoogste duinen van Nederland. Door de grote hoogteverschillen en het losse zand voelt wandelen hier als een groot avontuur.

De Schoorlse Duinen zijn het hele jaar toegankelijk. Op een hoop plekken mag je van de paden af. Het strand van Schoorl is alleen te bereiken per fiets of te voet. Dat maakt Schoorl aan Zee uniek voor de Nederlandse kust en zorgt ervoor dat het op het brede strand altijd relatief rustig is. Bijna elke dag komen er hier wel zeehonden langs gezwommen. Wil je iets eten of drinken, dan kun je terecht bij Strandpaviljoen Paal 29.


Ik ben ongetrouwd en kindvrij woon ik in Rotterdam. Een geweldige stad, maar eerlijk gezegd ben ik meer van ruimte en natuur. Ik probeer een groot deel van het jaar in het buitenland te zijn, waar ik het liefst fiets of wandel. Ik leg mijn reizen vast in beeldende verhalen en sprekende foto’s die onder andere worden gepubliceerd op mountainreporters.com, bestemmingonbekend.nl en outdoordichtbij.nl. Nu we voorlopig geen verre reizen kunnen maken ben ik vaak te vinden in de Nederlandse natuur en op plekken die voorheen waren vergeven van de buitenlandse toeristen.