Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Kijk je ogen uit op de Mullerthal Trail deel twee!

Door Karin en Ilse Nijhof | Visit Luxembourg

Een sprookjesachtig decor gevormd door gigantische rotsformaties kenmerken onder andere route 2 van de Mullerthal Trail, van Echternach naar Berdorf. Deze onwijs mooie route heeft een totale lengte van 37 kilometer en maakt deel uit van de 112 kilometer tellende Mullerthal Trail. Wij raden aan, om zeker dit gedeelte van de Mullerthal Trail te bewandelen. De Mullerthal Trail is het hele jaar toegankelijk. Hoe prachtige groen het nu is, hoe kleurrijk de Trail in de herfst zal zijn! Laat je zintuigen prikkelen door de schoonheid en rust van de natuur in Luxemburgs Klein Zwitserland. Waan je alvast met deze foto’s in Luxemburg en ontdek waarom dit land een ideale vakantiebestemming voor Outdoor Dichtbij is!

Route 2: Echternach – Berdorf

Wij vinden de Mullerthal Trail zo overweldigend mooi dat we besluiten om op onze vertrekdag nog een deel van de Mullerthal trail (route 2) gaan wandelen. Ideaal dat Luxemburg zo dichtbij Nederland ligt. Dat geeft ons de ruimte om nog wat langer van dit bijzondere landschap te genieten. Gezien we rond het begin van de middag terug willen rijden naar ons kikkerlandje, beginnen we niet in Echternach maar bij de parkeerplaats Huel Lee in Berdorf op tien minuutjes rijden van Echternach. Al snel komen we erachter dat we dit gedeelte van de Trail voor geen goud hadden willen missen! We wandelen uiteindelijk tien kilometer vandaag. Maar wat hadden we graag de totale 37 kilometer van de Trail willen lopen!

Hohllay Cave

Op enkele meters lopen van de parkeerplaats Huel Lee (in Berdorf) ligt de grootste zandstenen grot van de Mullerthail Trail namelijk de Hohllay Cave (holle grot). Het is een door een mensenhand uitgeholde rots. Deze grot werd gebruikt om molenstenen uit te houwen voor de vele molens in het Müllerthal. Het uithouwen ging niet zonder slag of stoot. Eerst werden er sleuven gehouwd waarna er droge houtspieën geperst werden over de hele omtrek van de steen. De houtspieën werden doordrenkt met water waardoor er sterke druk ontstond tussen de rotswand en de binnenkant van de steen. Als gevolg hiervan brak de steen los van de wand. Het was altijd weer spannend of de steen in zijn geheel eraf zou komen en of het inderdaad de gewenste grote had.

Huel Lee Cave

In de Middeleeuwen was het er een drukte van jewelste omdat de Banmolens van het Oeren klooster verplicht waren alleen molenstenen te gebruiken die hier vandaan kwamen. Tegenwoordig lijkt het of de Romeinen hele kunstwerken hebben achtergelaten op de rotsen, net echte beeldhouwers! Sporen van deze uitgehakte enorme molenstenen zijn nog steeds zichtbaar in deze grot! De Hohllay Cave is één van de vele hightlights van de Mullerthal Trail.

Het Colosseum/ Amfitheater “Breechkaul”

Een paar meter van de Hohllay grot vandaan ligt het Amfitheater de Breechkaul.
Het Amfitheater werd in 1979 gebouwd en tot op de dag van vandaag functioneert het Amfitheater als een openluchttheater. Elk jaar wordt er nog steeds de Sint-Hubertusmis gehouden. Met de mis wordt Sint Hubertus, ookwel de beschermheilige van de jagers herdacht.

Gaan we terug in de tijd dan zien we dat het Amfitheater vroeger werd gebruikt om Molenstenen uit de grot te winnen net als bij de Hohllay Cave. Daarnaast werd de zandstenen grot gebruikt voor de productie van linnen. De koele en schaduwrijke grot zorgde er voor dat uiteindelijk de vezels van vlasplanten vrij kwamen. De vlasplanten hebben namelijk vezels in de stengels die werden geoogst door de plant te drogen en te roosteren.

Door dit proces werd de steel van de stengel broos en door het breken hiervan kwamen de vezels vrij. Breech betekent in het Duits, breken en kaul betekent kuil of steengroeve. De naam van het Amfitheater komt dus overeen met de functie die de grot vroeger had.

Perekop

Na een bezoek aan deze bijzondere grotten dalen we een stuk door de smaragdgroene omgeving naar de beekvallei ‘Aeschbach‘ op weg naar de volgende highlight “Perekop”. De weg hiernaartoe is prachtig. Het is hier zo groen, deze kleur is amper op beeld vast te leggen. Door alle varens lijkt het net alsof we ons in een tropisch regenwoud bevinden. Er is amper water te vinden in de beek maar de mooie houten bruggetjes geven aan dat dit ook wel eens anders is.

Het is een fijn wandelpad dat de beek een lange tijd volgt en ons leidt langs indrukwekkende rotsformaties. We kunnen er geen genoeg van krijgen. Als we de autoweg naderen zien we ‘Perekop’ liggen. Een hoge zandsteenformatie met daarin een smalle spleet. Via vele stalen traptredes lopen we door de kloof omhoog naar de top van de Perekop. Boven op de Perekop heb je de mogelijkheid om te picknicken. Door de dicht beboste omgeving hebben we helaas geen vergezicht maar dat maakt niet uit.

Parkeren bij de highlight

Goed om te weten is dat je de auto bij deze bezienswaardigheid kan parkeren. Dit doen met name veel toeristen die op doorreis zijn. Echter sla je dan wel de schitterende wandeling tussen de twee highlights over. Ons oordeel, super zonde! Omdat wij helaas niet de hele dag hebben lopen we via een ander wandelpad terug naar onze auto om even later te parkeren in de buurt van Wolfsschlucht , vlakbij Echternach. Ook wel bekend als de Gorge du Loup. Het is natuurlijk ook mogelijk om de gehele ronde te maken en uiteindelijk weer bij Berdorf uit te komen.

Wolfsschlucht

De Wolfsschlucht bevindt zich op ongeveer 2.5 kilometer van de Perekop. Vroeger was deze plek een schuilplaats voor wolven wanneer er gevaar dreigde. Vandaar deze unieke naam.

Onderweg naar de “Gorge du Loup” klimmen we omhoog via de vele natuurlijke traptredes  die het gebied rijk is. Na ongeveer 1,5 kilometer klimmen, bereiken we de Wolfsschluft. Wat een waanzinnige plek! Het is net alsof we op een filmset zijn beland. Drie hoge trappen leidden ons naar drie unieke vergezichten. We worden omgeven door gigantische rotsformaties en voelen ons enorm nietig. De natuur heeft de overhand. Wij genieten een tijd van deze prachtige omgeving, maken honderden foto’s en wandelen vervolgens langzaam terug naar de auto. Het is jammer genoeg tijd om naar huis te gaan. Hierdoor missen wij helaas het uitzichtpunt over Echternach maar des te meer reden om een keer terug te gaan.

Naar huis

De Mullerthal Trail heeft ons positief verrast. Waar je ook bent, de omgeving verandert mee. Van indrukwekkende rosformaties naar bemoste heldergroene bossen, open weilanden en schilderachtige beekdalen. Elke wandeling die je maakt, heeft zijn eigen charme. We willen benadrukken dat we maar een deel van de Mullerthal Trail hebben gelopen en daardoor ook nog veel meer andere higlights hebben gemist. Echter van de wandelingen die wij gedaan hebben vinden we deze route de mooiste van de drie. We raden deze route dan ook zeker aan, vooral als je maar één dag hebt om een Trail van de Mullerthal route te lopen.

Meer informatie over de gehele Mullerthal Trail vind je hier! 


Lees ook

Fotoverslag: de Mullerthal Trail in beeld

Deze activiteiten moet je doen als je in Luxemburg bent


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer