Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Vier pelgrimstochten in Friesland, met bijzondere overnachtingen

Door Edwin Hagenouw

Duinen en dijken, bossen en stranden, meren en moerassen. Nergens anders vind je zoveel verschillende landschappen per vierkante kilometer als in Friesland. Een omgeving die gemaakt is om over te fietsen en wandelen. Geen bergen om te trotseren, maar een uitzicht zover als het oog reikt. Het Friese landschap is er één waarin je volledig kunt opgaan, waar je tot bezinning komt en dat je herboren achterlaat. Zo biedt Friesland onder andere een aangesloten netwerk van pelgrimsroutes waarmee je het bijzondere Friese landschap ontdekt.

Jabikspaad

Rond het jaar 1000 trokken pelgrims uit alle delen van Europa naar Santiago de Compostela voor een welvarend en vredelievend Europa. In 1500 ontstond er een nieuw dorpje aan zee genaamd Sint-Jacobiparochie, het Friese beginpunt voor de lange tocht naar de Spaanse stad. Natuurlijk kan ook alleen het Friese gedeelte van de route bewandeld worden.

Foto: Marcel van Kammen

Deze loopt van Sint-Jacobiparochie naar Akkrum. Terwijl je verschillende steden en dorpjes tegenkomt, trotseer je de unieke landschappen van Friesland. Overnacht onderweg in het bijzondere kerkje Ievers in Easterwierrum. Totale lengte: 150 kilometer.

St. Odulphuspad

Deze pelgrimage is 260 kilometer lang en bestaat uit vijftien verschillende trajecten door Zuidwest Friesland, de Greidhoeke en Gaasterland. Elke route heeft een eigen thema waarmee kennisgemaakt wordt met de verscheidene landschappen en hun rijke geschiedenis. Tijdens de wandeling ervaar je de stilte, rust en ruimte.

Als bonus kom je langs zeven van de elf Friese steden

Als bonus kom je langs zeven van de elf Friese steden! Overnacht tijdens de tocht in Het Weeshuis in Bolsward. Deze bijzondere accommodatie heeft vier eeuwen lang dienstgedaan als opvangtehuis voor weeskinderen. Totale lengte: 260 kilometer

Bonifatius Kloosterpad

Wandel van het wad naar het woud en treed in de voetsporen van de Friese monnikengeschiedenis. De monniken Willibrord en Bonifatius verspreidden het geloof in Friesland en speelden een belangrijke rol in de vorming van het hedendaagse cultuurlandschap. Het Bonifatius Kloosterpad verbindt de verwondering met de natuur.

Foto: Marcel van Kammen

Ervaar prachtige landschappen, van de waddenkust en het open zeekleigebied tot terpdorpen, heidevelden en bossen. Bezoek onderweg het Bonifatiuskapel in elfstedenstad Dokkum en overnacht in de knusse B&B De Koesfabriek. Twaalf etappes met verschillende lengtes.

Claercamppad

Het Claercamppad is een route die door het Noord-Friese landschap loopt. Het beginpunt ligt in Zoutkamp, net over de Friese grens, en komt uit bij Sint-Jacobiparochie. Onderweg passeer je Hegebeintum, de hoogste terp van Nederland. Breng ook een bezoek aan het Museum Klooster Claercamp. Van de twaalfde tot de zestiende eeuw was dit het grootste moederklooster van Noord-Nederland.

Foto: Marcel van Kammen

In de zestiende eeuw is het klooster afgebroken, maar het museum herinnert nog aan het monnikenleven van weleer met de lijfspreuk ‘Terar dum prosim’ (Ik moge verteren, als ik maar nuttig ben). Een fijne overnachtingsplek voor onderweg is B&B Bij De Pastorie in Reitsum. Totale lengte: 75 kilometer.

Overnachten in Friese kerken

Om de pelgrim belevenis compleet te maken kan je tijdens het bewandelen van de routes overnachten in een aantal historisch Friese kerken. Deze manier van overnachten staat ook wel bekend als ‘tsjemping’, een samenvoeging van het Friese woord ‘tsjerke’ (kerk) en camping. De overnachtingslocaties genaamd refugio’s bieden tegen een kleine vergoeding eenvoudige slaapplekken.

Kerkje van Ievers. Foto: invers.nl

Wandelaars en fietsers kunnen tussen april en september gebruikmaken van een refugio op vertoon van een routeboekje van een van de vier pelgrimsroutes of een pelgrimspas van het Nederlands Genootschap van Sint Jacob. Bijzondere locaties zijn onder andere De Nicolaes Tsjerke in Swichum, De Redbadtsjerke in Jorwert en De Piterkerk in Lippenhuizen.

Foto: Marcel van Kammen

Bezoek www.friesland.nl/pelgrimsroutes voor een overzicht van alle pelgrimsroutes in Friesland.


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer