Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

VERSLAG | Wandelen in vogelparadijs De Onlanden in Drenthe

Een wandelverslag van Paulien van der Werf

In het uiterste puntje van Drenthe, onder de rook van Groningen, ligt een 2500 hectare groot natuurgebied. Het gebied wordt gebruikt als waterberging zodat de bewoners van Groningen en de omliggende dorpen droge voeten houden. Vele vogelsoorten, bevers, otters en reeën voelen zich helemaal thuis in dit gebied. Tijd voor een mooie wandeling door dit relatief nieuwe natuurgebied.

Wandelroute in de Onlanden

Vanaf de koren- en oliemolen Woldzigt in het dorpje Roderwolde begint een twaalf kilometer lange wandelroute van Het Drents Landschap. De route is niet gemarkeerd, maar de routefolder geeft een heldere beschrijving.

Begin of eindig je wandeling met een bezoek aan de molen uit 1852 die ook in deze tijd nog gebruikt wordt voor het malen van meel en het produceren van lijnolie. In de molenwinkel kun je lokale producten kopen en je aanmelden voor een rondleiding in de molen. Langs het kleine haventje loop je de weidsheid van het natuurgebied De Onlanden in.

Natuur en de skyline van Groningen

Het is een koude ochtend in april, en het gras van het pad kraakt onder mijn voeten. Heel in de verte hoor ik het drukke woon-werkverkeer tussen Groningen en de omliggende dorpen, maar het gekwetter van de vogels is vele malen luider. Aan de horizon is de skyline van Groningen te zien, met het karakteristieke rood-blauwe Gasuniegebouw en kerktorens.

Het water in het natte tussenliggende gebied schittert in de laagstaande ochtendzon en de vele eenden zijn alleen als silhouet te zien. De dijk slingert door de graslanden, voordat hij overgaat in een modderig pad tussen nattere velden.

De Kleibosch

In de nattigheid ligt een nog kaal bosje, De Kleibosch. De bomen staan op potklei die hier aan de oppervlakte ligt. Potklei werd zo’n 400.000 jaar geleden afgezet toen er een ijskap over het noorden van ons land lag. Monniken gebruikten de klei in de Middeleeuwen voor het bakken van kloostermoppen (een soort bakstenen) en potten.

De stenen werden per boot verplaatst naar bouwplekken in de provincie Groningen. Dat de ondergrond uit klei bestaat, wordt duidelijk op de glibberige paden door het bos. De bosbodem is een tapijt van bosanemonen en het zonlicht wordt over de bodem verspreid door de vele omgevallen bomen die tegen nog levende bomen hangen.

Een vogelparadijs

De Onlanden is een paradijs voor vogels. Ooievaars zitten op hoge nesten bij boerderijen, watervogels dobberen op de grote plassen en weidevogels genieten van de natte landerijen tussen de dijken. Aalscholvers drogen hun veren in de takken van de kale bomen, ganzen gebruiken de plassen luid gakkend als landingsbaan. Neem dan ook zeker je verrekijker mee, want hier worden vele soorten gespot.

Na het dorpje Foxwolde volg je de Rodervaart, een kanaal dat aftakt van het Leekstermeer. De dijk slingert als een slang door de lagergelegen weilanden en geeft goed uitzicht op wie er tussen het riet in de plassen leeft.

Het Stobbenven

Nabij Roderwolde vind je het oudste fossiele bosrestant van Nederland. Zo’n achtduizend jaar geleden ontstond op deze locatie een veengebied. Het bos zonk in dit veen en de stobben (het onderste deel van de boomstam en de wortels) bleven bewaard. De boomstammen die op deze plek gevonden zijn, bleken tussen de 7000 en 10.000 jaar oud te zijn.

Een deel van de stammen ligt hier nog steeds in het veen om ze zo goed te kunnen bewaren. Op de dijk staat een metershoog monument van stalen palen met bovenaan een eikenblad: ‘het verhaal van het verdronken oerwold’.

Klik op de afbeelding hieronder voor een grotere weergave

Tips

  • De route is alleen het eerste deel (paars) gemarkeerd, vanaf De Kleibosch vind je geen paaltjes meer. Neem een routebeschrijving mee.
  • Trek schoenen aan die vies mogen worden.
  • Houd je hond aan de lijn en blijf op de paden. Je loopt door rust- en broedgebied van vogels.

Links

Route: https://www.drentslandschap.nl/wp-content/uploads/2017/08/Wandelroute-Rondje-langs-De-Onlanden-v3.pdf

Paulien’s blog met meer wandelroutes: outdoorinspiratie.nl

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer