Het is half zeven wanneer de wekker gaat. Ik ga vandaag vroeg uit bed om op tijd af te reizen naar Leiden. Het waait deze ochtend behoorlijk hard en wanneer ik de krant open sla blijkt er gisteravond in Noord Frankrijk een tornado huisgehouden te hebben. De naweeën hiervan zijn inmiddels in Nederland gearriveerd en dat merk ik. Net vandaag, windkracht vijf á zes, precies wanneer ik van plan ben om de door IVN-Natuureducatie ontwikkelde Fiets- en Wandeltrektocht door de Duin- en Bollenstreek te gaan fietsen.

Gelukkig ben ik als echte Zeeuw wel wat gewend. Een beetje meer of minder wind maakt mij dan ook niet uit. Om acht uur zit ik dan ook vrolijk in de trein, ik heb er zin in! Helaas gaat mijn reis niet voorspoedig, bijna drie en een half uur later arriveer ik pas in Leiden. Toch wordt door deze vertraging mijn enthousiasme niet minder, integendeel! De zon is inmiddels gaan schijnen en nadat ik mijn fiets heb opgehaald bij de fietsverhuurder ben ik er dan ook echt klaar voor.

Via AvontuurDichtbij heb ik de tweedaagse IVN-trektocht door de Duin- en Bollenstreek geboekt waar het in 2019 opgerichte Nationaal Park Hollandse Duinen onder valt. De IVN-trektochten zijn meerdaagse wandel- of fietstochten dwars door Nederlandse natuurgebieden. Onderweg kan ik uitrusten en overnachten bij ‘Gastheren van het Landschap’. Dit zijn recreatieondernemers die onderdeel zijn van het gelijknamige IVN-programma en die mij vol passie alles over hún natuurgebied kunnen vertellen.

De IVN-trektochten zijn meerdaagse wandel- of fietstochten dwars door Nederlandse natuurgebieden. Onderweg kan ik uitrusten en overnachten bij ‘Gastheren van het Landschap’.

Via de IVN-routeapp die ik heb gedownload in de app-store, hoor ik onderweg op verschillende plekken een mysterieus audioverhaal, waar de gastheren ook weer op aanhaken. Al met al een trektocht die mij aandacht meer dan heeft getriggerd. AvontuurDichtbij ontzorgt volledig. Ze nemen persoonlijk contact op om mijn wensen door te nemen en eventuele vragen te beantwoorden, ze boeken voor mij het prachtige Juliana’s B&B in Wassenaar en sturen mij alle informatie tijdig toe die ik nodig heb voor de trektocht. Tevens draag ik met mijn bezoek ook nog bij aan de missie van IVN-natuureducatie, wat mij weer een prettig gevoel geeft.

Dag 1 | 50 kilometer van Leiden naar Wassenaar

Via Bollenstreek – Nationaal Park Hollandse Duinen – Coepelduynen – Berkheide – Meijendel

Ik volg het verhaal van de 28-jarige Gaia die op de fiets de stad achter zich laat om de natuur in de nabije omgeving te verkennen. De route is samengesteld door de IVN-vrijwilligers van IVN-afdeling Leidse regio. Deze vrijwilligers kennen de regio als hun broekzak en dat is te merken! Vanaf minuut één ben ik onder de indruk van de mooie natuur zo dicht bij de drukke randstad.

In het audioverhaal word ik erop gewezen om zo nu en dan even stil te staan bij wat ik om mij heen zie en hoor, en dat is veel kan ik je vertellen. De wind die door de bomen waait, prachtige herfstkleuren om mij heen, jonge duinen, donkere dreigende wolken, warmte van de zon, maar ook de vele vogels die overvliegen of in de weilanden vertoeven het voelt gewoon ‘mindful’ deze trektocht.

Zodra ik Leiden heb verlaten is het rustig onderweg, weinig fietsers en slechts in de verte hoor ik nog een enkele auto. Ik blijk te fietsen over een oude strandwal die is ontstaan door de aanvoer van zand vanuit de Noordzee en dat terwijl ik toch echt een heel stuk landinwaarts aan het fietsen ben! Via het Kasteel Oud-Poelgeest die op deze strandwal gesitueerd is fiets ik verder naar de Klinkerbergerplas om via Noordwijkerhout en de bollenstreek, waar de bollenvelden tussen de jonge en oude duinen inliggen, te arriveren in het duingebied van Nationaal Park Hollandse Duinen. Onderweg worden mij leuke weetjes en feitjes verteld en ook het audioverhaal is leuk en geeft de trektocht een extra dimensie.

Uiteindelijk fiets ik via Noordwijk en Katwijk, waar kitesurfers de hoge golven trotseren, door het Coepelduyn zuidwaarts. In het Coepelduyn mag buiten het broedseizoen, van 15 maart tot 15 augustus, nog vrij gestruind worden. Helaas lukt het mij vandaag enkel om wat kortere wandelingetjes te maken. Ik zat pas tegen 12uur op mijn fiets en mag vandaag ongeveer vijftig kilometers trappen tot mijn eindpunt bij de B&B.

De vuurtoren van Noordwijk, eigen foto Noëlle Verhage

Vijftig kilometer fietsen lijkt voor mij als doorgewinterde fietser niet veel, maar ik stop vaak onderweg om foto’s te maken of even kort te genieten van wat ik zie en hoor om mij heen. Wanneer ik deze route nog een keer ga fietsen dan stap ik zeker vroeg in de ochtend op de fiets zodat ik het optimale uit deze dag en trektocht kan halen en mijn fietstocht kan afwisselen met diverse iets langere wandelingen onderweg.

Het Coepelduyn, eigen foto Noëlle Verhage

Na de Coeplduynen fiets ik door Berkheide, een gebied dat bekend staat om de natte duinvalleien en als hotspot voor vogelliefhebbers. Meer dan 135 broedvogels kan je hier spotten! Een verrekijker is dan ook zeker een must tijdens deze tocht. In het zuidwestelijk deel van Berkheide is de waterwinning voor de randstad afgebouwd waardoor de flora en fauna weer kan herstellen en dat is te zien!

Berkheide, eigen foto Noëlle Verhage

Ik stop nog even bij het uitkijkpunt Pannenduin. Het uitzicht is fenomenaal! De donkere wolken hebben geen druppel gelaten, maar leveren prachtige plaatjes op. Met een laatste blik op het strand, de zee en met uitzicht op Scheveningen aan de ene kant en de jonge duinen aan de andere kant sluit ik mijn fietsdag bijna af. Ook de zon die zich langzaamaan klaarmaakt om onder te gaan is de kers op de taart van mijn eerste fietsdag.

De jonge duinen, eigen foto Noëlle Verhage
Pannenduin, eigen foto Noëlle Verhage

Het is tegen half zeven wanneer ik via het Meijendel arriveer bij Juliana’s B&B in Wassenaar. Deze bed en breakfast is omringt door groen en ligt in een rustige wijk op loopafstand van de duinen en bossen. De eigenaar Berry is door IVN opgeleid tot ‘Gastheer van het Landschap’ en vertelt met veel enthousiasme en passie over het gebied waar ik vandaag heb gefietst en morgen door heen mag fietsen.

Zijn enthousiasme werkt aanstekelijk! Hij neemt mij nog gauw mee naar museum Voorlinden voor het donker wordt om mij iets bijzonders te laten zien: een boom getroffen door de bliksem waar de stam aan de binnenkant goud kleurt. Het blijkt een kunstwerk, maar even dacht ik dat hij echt was.

Dag 2 | 35 kilometer van Wassenaar naar Leiden

Via Meijendel – Landgoed Clingendaal – Haagse Bos – Landgoed de Horsten – Vlietland – Park Cronesteyn

De volgende dag start ik met een geweldig ontbijt. Aan niets ontbreekt het mij. Wat een perfecte start voor de tweede fietsdag. Gisteren heb ik ruim vijftig kilometer gefietst, vandaag staan mij ongeveer vijfendertig kilometer te wachten. Ik vertrek op tijd, want ik wil het maximale uit mijn dag halen. Ik start bij bezoekerscentrum De Tapuit en fiets weer richting de duinen en de zee.

De start van de tweede fietsdag begint al prachtig!, eigen foto Noëlle Verhage
Op de achtergrond Den Haag, eigen foto Noëlle Verhage

Ik besluit om na een paar kilometer mijn fiets aan de kan te zetten en naar het strand te wandelen. Bij het strand aangekomen zie ik aan mijn linkerzijde Den Haag en Scheveningen liggen. Rechts van mij popt er precies een regenboog op, wauw wat is het genieten!

Via de watertoren van Scheveningen uit 1874 vervolg ik mijn weg richting het Haagse bos en Landgoed Oosterbeek en Clingendael. Ik laat de duinen achter mij en dompel mij onder in de bossen en landgoederen. Ook hier kijk ik mijn ogen uit. Ik wordt door de navigatie gestuurd langs onder andere de landgoederen van onze Koninklijke familie via de bestaande ‘Landgoederen route’. De herfst is echt mijn favoriete seizoen. Ondanks dat het weer wat wisselvallig kan zijn, zijn de kleuren echt prachtig: geel, oranje, rood, maar ook nog volop groen omringt mij wanneer ik door de bossen fiets.

Na een lunchstop, ook verzorgt door gastheer Berry van Juliana’s B&B, fiets ik het laatste gedeelte door recreatiegebied Vlietland wat bestaat uit vier polders: de Rietpolder, Spekpolder, Hofpolder en Meeslouwerpolder. Een hele verrassende wending in deze trektocht, van duin en bos naar open uitgestrekte weilanden waar volop vogels zoals de brandganzen en zilverreigers te aanschouwen zijn.

Het is halverwege de middag wanneer ik weer in Leiden arriveer. Ik lever mijn fiets in en wanneer ik weer in de trein terug naar Zeeland zit neem ik de afgelopen twee dagen nog even op mijn gemakje door. Wat waren deze dagen verrassend, voor mij nog onontdekte pareltjes, in de toch vaak drukke randstad. De ondersteuning via de IVN-route app, alsmede de verwennerij bij de bed en breakfast maken het een meer dan geslaagde trektocht en een aanrader voor iedereen die eens iets unieks wilt ondernemen!

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt IVN Natuureducatie, Nationaal Park Hollandse Duinen, AvontuurDichtbij, Juliana’s B&B