Proef de smaak van het Duitse buitenleven bij je thuis

Proef de smaak van de Top Trails of Germany bij je thuis
Door Edwin Hagenouw
Inmiddels ben je misschien wel uitgekeken op dat dagelijkse wandelrondje bij je in de buurt. Regelmatig denken we nog terug aan die mooie verrassende avonturen in steeds weer een nieuwe omgeving, bij onze oosterburen bijvoorbeeld. Voor iedereen met heimwee naar een wandelvakantie in Duitsland hebben we een aantal recepten verzameld van typische streekgerechten die je in de restaurants langs de Top Trails kunt proeven. Van eenvoudige boerenkeuken tot culinair hoogstandjes.
Traditionele gerechten
Vroeger moest de boerenbevolking het doen met wat er op de boerderij beschikbaar was of in de omringende bossen te vinden was. Aardappelen waren sinds de negentiende eeuw basisvoedsel. Geen wonder dat dit knolgewas in veel traditionele gerechten een centrale rol speelt. Op de Rothaarsteig staat de hartige aardappelwafel soms op de menukaart. Heerlijk met cantharellen vers uit de bossen van het Sauerland.

Döppekooche is een oud gerecht dat typerend is voor de Eifel. Oorspronkelijk kwam dit gerecht bij arme mensen op tafel tijdens het St. Maartensfeest op 11 november, omdat zij zich geen traditionele ‘Martinsgans’ konden permitteren. Inmiddels staat het in veel restaurants langs de Eifelsteig waar regionale specialiteiten worden geserveerd op de menukaart.
Armeluiseten
Nog zo´n prachtige naam: Hackes und Knieste. Dit is typisch armeluiseten uit de Harz. ‘Hackes‘ zou gekruid varkensgehakt betekenen. ‘Knieste’ zijn kleine aardappelen waarvoor je om deze te oogsten door je knieën moet gaan. De aardappelen worden met komijnzaad in de oven gegaard. Wordt zowel met rauw gehakt als met gehaktballen in de restaurants langs de Harzer-Hexen-Stieg gegeten.

Gemaakt met ingrediënten die op elke boerderij in Westfalen voorhanden waren: Lippischer Pickert. Deze pannenkoeken werden oorspronkelijk gegeten met erg weinig suiker en rozijnen, omdat dit iets was voor de rijkeren. Meestal werden ze opgediend met spek. Tijdens je wandeling op de Hermannshöhen moet je minstens één keer Pickert hebben gegeten. Voor zoetekauwen met confiture of suikerbietenstroop; liefhebbers van iets hartigs nemen die met leverworst of rauwe ham.
Schwäbische Alb
Maultaschen zijn op de Schwäbische Alb niet weg te denken. Volgens een legende waren deze Zuid-Duitse ravioli dé manier van de cisterciënzer monniken van klooster Maulbronn (vandaar ook de naam Maultasche) om in de vastentijd het vlees voor Onze-Lieve-Heer te verstoppen. Wandelaars op de Albsteig kunnen ze naar hartenlust proberen.
Boekweit en blauwe bessen
Er zijn gewassen die het op de schrale heidegronden van de Lüneburger Heide juist goed doen, zoals blauwe bessen. Geen wonder dat nergens in Duitsland meer van dit heerlijke fruit wordt geteeld dan hier, langs de wandelroute Heidschnuckenweg. Bij veel boerderijen kun je van juli tot september zelf bessen plukken. Tot de komst van de aardappel werd in deze arme streek veel boekweit gegeten, verwerkt in pannenkoeken of taarten. Inmiddels zijn deze gezonde zaden weer helemaal in. Het recept Boekweitpannenkoekjes met bosbessen en citroensorbet is echt iets voor fijnproevers.
De Romantische Rijn
De Rheinsteig loopt dwars door de wijngaarden van de ‘Mittelrhein’ – vanwege de vele kastelen en burchten ook wel de Romantische Rijn genoemd. In dit wijnbouwgebied wordt voornamelijk Riesling verbouwd. Maar ook de rode Spätburgunder (Pinot Noir) wordt in kleinere hoeveelheden geproduceerd. Door de vulkanische bodem heeft de wijn een eigen – mineraal – karakter. Het recept Reerug met zelfgemaakte pasta en Spätburgundersaus is afkomstig van een van de restaurants langs de Rheinsteig.
Jeneverbes
Op de derde etappe van de WesterwaldSteig kom je door een groot natuurgebied waar de markante jeneverbesstruiken groeien, die wel drie meter hoog kunnen worden en als zuilen omhoog wijzen. Als je hier wandelt, prikkelt de geur van jeneverbes in je neus. Ze vormen traditioneel een belangrijke smaakmaker in veel stoofgerechten, zoals in de runderstoofpot met jeneverbessen en jeneverbes-gremolata.
Het Zwarte Woud
De Schwarzwalder Kirschtaart is in de hele wereld bekend, maar smaakt natuurlijk het beste in het Zwarte Woud zelf. Hoewel er stemmen opgaan dat deze machtige kersentaart helemaal niet is uitgevonden in het Zwarte Woud, is de taart naast de koekoeksklok hét symbool van de streek en je zult hem overal tijdens je wandeltocht op de Westweg of Schluchtensteig tegenkomen.

De kirsch, het belangrijkste ingrediënt van de taart, wordt tenslotte hier geproduceerd. Alleen in het Zwarte Woud groeien de juist kersen voor de kirsch-brandewijn.
Zoetwatervis
De vijvers, beken en rivieren in het Altmühltal staan garant voor een grote variatie aan vis. Verse regenboogforel, zalmforel, karpers en meerval staan op de menukaart van de regionale restaurants langs de Altmühltal-Panoramaweg. Een heerlijk gerecht is bijvoorbeeld gebraden zalmforelfilet met kruidenkorst.

Visliefhebbers komen op de Goldsteig in het Oberpfälzer Wald aan hun trekken. Een regionale specialiteit is de Oberpfälzer karper. Van Gasthof Prinzregent Luitpold in Waldsassen is het recept bruschetta met gerookte karper uit de Oberpfalz afkomstig.
Heb je al trek gekregen van deze lekkere verhalen? Alle recepten vind je op www.toptrails.nl
Achtergrondinformatie
Top Trails of Germany is een samenwerkingsverband van de mooiste langeafstandswandelroutes van Duitsland, die sinds 2005 gezamenlijk promotie maken. Alle 14 wandelroutes zijn gecertificeerd als ‘Premiumwanderweg’ door het ‘Deutsche Wanderinstitut’ of als ‘Qualitätswanderweg’ door ‘Wanderbares Deutschland’. Dit biedt een garantie voor wandelen op perfect gemarkeerde routes door de mooiste landschappen van Duitsland. Langs de routes liggen hotels en pensions die alles bieden wat een wandelaar belangrijk vindt: van een vroeg ontbijt tot bagagevervoer.
De volgende langeafstandswandelpaden zijn bij Top Trails aangesloten: Albsteig, Altmühltal-Panoramaweg, Eifelsteig, Goldsteig, Harzer-Hexen-Stieg, Heidschnuckenweg, Hermannshöhen, Kammweg Erzgebirge-Vogtland, Rheinsteig, Rothaarsteig, Schluchtensteig, Weserbergland-Weg, Westerwald-Steig, Westweg.
Reisschrijvers Media (Outdoordichtbij.nl en Mountainreporters.com) is mediapartner van Top Trails Germany in Nederland.

Edwin is eigenaar van Reisschrijvers Media. Deze online uitgever publiceert naast Outdoordichtbij ook Mountainreporters, Alpenweerman en SnowRepublic. Hij is een gedreven zeiler, bergwandelaar en skiër en heeft een passie voor oceanen en bergen. Edwin hoopt met zijn online magazines meer mensen te laten genieten van de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.