Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Proef de smaak van de Top Trails of Germany bij je thuis

Door Edwin Hagenouw

Inmiddels ben je misschien wel uitgekeken op dat dagelijkse wandelrondje bij je in de buurt. Regelmatig denken we nog terug aan die mooie verrassende avonturen in steeds weer een nieuwe omgeving, bij onze oosterburen bijvoorbeeld. Voor iedereen met heimwee naar een wandelvakantie in Duitsland hebben we een aantal recepten verzameld van typische streekgerechten die je in de restaurants langs de Top Trails kunt proeven. Van eenvoudige boerenkeuken tot culinair hoogstandjes.

Traditionele gerechten

Vroeger moest de boerenbevolking het doen met wat er op de boerderij beschikbaar was of in de omringende bossen te vinden was. Aardappelen waren sinds de negentiende eeuw basisvoedsel. Geen wonder dat dit knolgewas in veel traditionele gerechten een centrale rol speelt. Op de Rothaarsteig staat de hartige aardappelwafel soms op de menukaart. Heerlijk met cantharellen vers uit de bossen van het Sauerland.

• Eifelsteig: Döppekooche: © Regionalmarke Eifel

Döppekooche is een oud gerecht dat typerend is voor de Eifel. Oorspronkelijk kwam dit gerecht bij arme mensen op tafel tijdens het St. Maartensfeest op 11 november, omdat zij zich geen traditionele ‘Martinsgans’ konden permitteren. Inmiddels staat het in veel restaurants langs de Eifelsteig waar regionale specialiteiten worden geserveerd op de menukaart.

Armeluiseten

Nog zo´n prachtige naam: Hackes und Knieste. Dit is typisch armeluiseten uit de Harz. ‘Hackes‘ zou gekruid varkensgehakt betekenen. ‘Knieste’ zijn kleine aardappelen waarvoor je om deze te oogsten door je knieën moet gaan. De aardappelen worden met komijnzaad in de oven gegaard. Wordt zowel met rauw gehakt als met gehaktballen in de restaurants langs de Harzer-Hexen-Stieg gegeten.

• Hermannshöhen: Lippischer Pickert: © Thomas Bichler

Gemaakt met ingrediënten die op elke boerderij in Westfalen voorhanden waren: Lippischer Pickert. Deze pannenkoeken werden oorspronkelijk gegeten met erg weinig suiker en rozijnen, omdat dit iets was voor de rijkeren. Meestal werden ze opgediend met spek. Tijdens je wandeling op de Hermannshöhen moet je minstens één keer Pickert hebben gegeten. Voor zoetekauwen met confiture of suikerbietenstroop; liefhebbers van iets hartigs nemen die met leverworst of rauwe ham.

Schwäbische Alb

Maultaschen zijn op de Schwäbische Alb niet weg te denken. Volgens een legende waren deze Zuid-Duitse ravioli dé manier van de cisterciënzer monniken van klooster Maulbronn (vandaar ook de naam Maultasche) om in de vastentijd het vlees voor Onze-Lieve-Heer te verstoppen. Wandelaars op de Albsteig kunnen ze naar hartenlust proberen.

Boekweit en blauwe bessen

Er zijn gewassen die het op de schrale heidegronden van de Lüneburger Heide juist goed doen, zoals blauwe bessen. Geen wonder dat nergens in Duitsland meer van dit heerlijke fruit wordt geteeld dan hier, langs de wandelroute Heidschnuckenweg. Bij veel boerderijen kun je van juli tot september zelf bessen plukken. Tot de komst van de aardappel werd in deze arme streek veel boekweit gegeten, verwerkt in pannenkoeken of taarten. Inmiddels zijn deze gezonde zaden weer helemaal in. Het recept Boekweitpannenkoekjes met bosbessen en citroensorbet is echt iets voor fijnproevers.

De Romantische Rijn

De Rheinsteig loopt dwars door de wijngaarden van de ‘Mittelrhein’ – vanwege de vele kastelen en burchten ook wel de Romantische Rijn genoemd. In dit wijnbouwgebied wordt voornamelijk Riesling verbouwd. Maar ook de rode Spätburgunder (Pinot Noir) wordt in kleinere hoeveelheden geproduceerd. Door de vulkanische bodem heeft de wijn een eigen – mineraal – karakter. Het recept Reerug met zelfgemaakte pasta en Spätburgundersaus is afkomstig van een van de restaurants langs de Rheinsteig.

Jeneverbes

Op de derde etappe van de WesterwaldSteig kom je door een groot natuurgebied waar de markante jeneverbesstruiken groeien, die wel drie meter hoog kunnen worden en als zuilen omhoog wijzen. Als je hier wandelt, prikkelt de geur van jeneverbes in je neus. Ze vormen traditioneel een belangrijke smaakmaker in veel stoofgerechten, zoals in de runderstoofpot met jeneverbessen en jeneverbes-gremolata.

 Het Zwarte Woud

De Schwarzwalder Kirschtaart is in de hele wereld bekend, maar smaakt natuurlijk het beste in het Zwarte Woud zelf. Hoewel er stemmen opgaan dat deze machtige kersentaart helemaal niet is uitgevonden in het Zwarte Woud, is de taart naast de koekoeksklok hét symbool van de streek en je zult hem overal tijdens je wandeltocht op de Westweg of Schluchtensteig tegenkomen.

• Schluchtensteig en Westweg: Schwarzwalder Kirschtorte: © STG STG

De kirsch, het belangrijkste ingrediënt van de taart, wordt tenslotte hier geproduceerd. Alleen in het Zwarte Woud groeien de juist kersen voor de kirsch-brandewijn.

Zoetwatervis

De vijvers, beken en rivieren in het Altmühltal staan garant voor een grote variatie aan vis. Verse regenboogforel, zalmforel, karpers en meerval staan op de menukaart van de regionale restaurants langs de Altmühltal-Panoramaweg. Een heerlijk gerecht is bijvoorbeeld gebraden zalmforelfilet met kruidenkorst.

Duitse buitenleven
• Goldsteig: bruscetta met gerookte karper : © Gasthof Prinzregent Luitpold in Waldsassen

Visliefhebbers komen op de Goldsteig in het Oberpfälzer Wald aan hun trekken. Een regionale specialiteit is de Oberpfälzer karper. Van Gasthof Prinzregent Luitpold in Waldsassen is het recept bruschetta met gerookte karper uit de Oberpfalz afkomstig.

Heb je al trek gekregen van deze lekkere verhalen? Alle recepten vind je op www.toptrails.nl

Achtergrondinformatie

Top Trails of Germany is een samenwerkingsverband van de mooiste langeafstandswandelroutes van Duitsland, die sinds 2005 gezamenlijk promotie maken. Alle 14 wandelroutes zijn gecertificeerd als ‘Premiumwanderweg’ door het ‘Deutsche Wanderinstitut’ of als ‘Qualitätswanderweg’ door ‘Wanderbares Deutschland’. Dit biedt een garantie voor wandelen op perfect gemarkeerde routes door de mooiste landschappen van Duitsland. Langs de routes liggen hotels en pensions die alles bieden wat een wandelaar belangrijk vindt: van een vroeg ontbijt tot bagagevervoer.

De volgende langeafstandswandelpaden zijn bij Top Trails aangesloten: Albsteig, Altmühltal-Panoramaweg, Eifelsteig, Goldsteig, Harzer-Hexen-Stieg, Heidschnuckenweg, Hermannshöhen, Kammweg Erzgebirge-Vogtland, Rheinsteig, Rothaarsteig, Schluchtensteig, Weserbergland-Weg, Westerwald-Steig, Westweg.

Reisschrijvers Media (Outdoordichtbij.nl en Mountainreporters.com) is mediapartner van Top Trails Germany in Nederland.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer