Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

OUTDOORVERSLAG | Wandelen, wildspotten en wild cooking met Wildpraat

Door Edwin Hagenouw 

Een paar weken geleden, tijdens een zwerftocht op Instagram kwam ik ze tegen, de sfeervolle outdoorfoto’s van @wildpraat. Ik raakte in gesprek met Folkert, bedenker en eigenaar van de geweldige outdoorconcept op de Veluwe. We hadden duidelijk een match en Maartje en ik werden uitgenodigd om een keer Wildpraat te ervaren. Die uitnodiging namen we graag aan en afgelopen woensdag reden we in een klein halfuur vanuit ons hoofdkwartier in Heelsum naar Beekbergen.

De jachthut van Wildpraat. Foto: Edwin Hagenouw

De stoere zwarte Landrover Defender op de oprit maakte duidelijk waar we moesten zijn. De jachthut, onder de bomen aan de oude beek, is een perfect vertrekpunt voor een onvergetelijke belevenis. Na een op een houtvuur bereide koffie, maakten we ons op voor een verkenning met Folkert en jager/natuurkenner Jacqueline. Die ervaring was puur, verrassend en nèt even anders. En dan komt door de inspirerende en leerzame verhalen van de mensen achter dit mooie bedrijf.

Flora, fauna en historie op de Veluwe

We komen zelf regelmatig in de Nederlandse natuur. En dan met name op de Veluwe, omdat we in de buurt wonen. Ondertussen hebben we, helemaal door de reisbeperkingen, alle uithoeken van dit prachtig stukje Nederland ontdekt. Dat dachten we in ieder geval. Tijdens de wandeling met Jacqueline en Folkert bleek dat de natuur nog interessanter wordt als je meer weet van flora, fauna en geschiedenis.

Zo leerden we wildsporen herkennen en zagen we de kenmerkende paden van herten, reeën en wilde zwijnen. De ontluikende natuur in het voorjaar zorgde al voor een lichte groene gloed in het bos. In deze twilightzone tussen winter en lente ontwaken planten en bomen.

Frislingen | Wildpraat. Foto: Edwin Hagenouw
Wildpraat. Foto: Edwin Hagenouw

Geweldig om te zien, helemaal toen de zon door de wolken brak in de namiddag. Het melkachtig witte licht maakte het sprookje compleet. We zagen net geboren frislingen, biggen van wilde zwijnen. Ze liepen in hun witte pyjama’s tussen hun ouders. Wat is de natuur toch mooi!

Wild cooking

Ondertussen liep de middag op z’n einde en wandelden we terug naar de Landrover. Na een korte rit waren we terug bij de jachthut. Daar aangekomen maakten we het vuur aan. Dat betekende natuurlijk eerst hout kappen. Tijdens het kappen maakten we kennis met bijzondere bieren en worsten van wild van de Veluwe.

Op die basis begonnen we aan de bereiding van het diner. Het vuur was heet, dus tijd voor Wild Cooking! Gastheer en buitenkok Folkert had alles perfect voorbereid, zodat we gelijk aan de slag konden met het voorgerecht: carpaccio van ganzenborst met geschaafde oude kaas op een bedjes van salade.

Wild cooking met Wildpraat. Foto: Edwin Hagenouw
Wild cooking met Wildpraat. Foto: Edwin Hagenouw
Wild cooking met Wildpraat. Foto: Edwin Hagenouw

Daarna volgden een stoofpotje van wild, begeleid door op het vuur gebakken brood. Het outdoor-diner sloten we af met gebraden hertenbieftstuk. De saus van ui, mosterd en jam maakte het feest compleet. Wild cooking met Wildpraat is een tongstrelende combinatie van puurheid, gezelligheid en buitenleven. Dit gaan we vaker doen!


Kijk voor meer informatie over de activiteiten van Wildpraat op Wildpraat.nl en op Instagram


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer