OUTDOORVERSLAG | Wandelen, wildspotten en wild cooking met Wildpraat

OUTDOORVERSLAG | Wandelen, wildspotten en wild cooking met Wildpraat
Door Edwin Hagenouw
Een paar weken geleden, tijdens een zwerftocht op Instagram kwam ik ze tegen, de sfeervolle outdoorfoto’s van @wildpraat. Ik raakte in gesprek met Folkert, bedenker en eigenaar van de geweldige outdoorconcept op de Veluwe. We hadden duidelijk een match en Maartje en ik werden uitgenodigd om een keer Wildpraat te ervaren. Die uitnodiging namen we graag aan en afgelopen woensdag reden we in een klein halfuur vanuit ons hoofdkwartier in Heelsum naar Beekbergen.

De stoere zwarte Landrover Defender op de oprit maakte duidelijk waar we moesten zijn. De jachthut, onder de bomen aan de oude beek, is een perfect vertrekpunt voor een onvergetelijke belevenis. Na een op een houtvuur bereide koffie, maakten we ons op voor een verkenning met Folkert en jager/natuurkenner Jacqueline. Die ervaring was puur, verrassend en nèt even anders. En dan komt door de inspirerende en leerzame verhalen van de mensen achter dit mooie bedrijf.
Flora, fauna en historie op de Veluwe
We komen zelf regelmatig in de Nederlandse natuur. En dan met name op de Veluwe, omdat we in de buurt wonen. Ondertussen hebben we, helemaal door de reisbeperkingen, alle uithoeken van dit prachtig stukje Nederland ontdekt. Dat dachten we in ieder geval. Tijdens de wandeling met Jacqueline en Folkert bleek dat de natuur nog interessanter wordt als je meer weet van flora, fauna en geschiedenis.
Zo leerden we wildsporen herkennen en zagen we de kenmerkende paden van herten, reeën en wilde zwijnen. De ontluikende natuur in het voorjaar zorgde al voor een lichte groene gloed in het bos. In deze twilightzone tussen winter en lente ontwaken planten en bomen.


Geweldig om te zien, helemaal toen de zon door de wolken brak in de namiddag. Het melkachtig witte licht maakte het sprookje compleet. We zagen net geboren frislingen, biggen van wilde zwijnen. Ze liepen in hun witte pyjama’s tussen hun ouders. Wat is de natuur toch mooi!
Wild cooking
Ondertussen liep de middag op z’n einde en wandelden we terug naar de Landrover. Na een korte rit waren we terug bij de jachthut. Daar aangekomen maakten we het vuur aan. Dat betekende natuurlijk eerst hout kappen. Tijdens het kappen maakten we kennis met bijzondere bieren en worsten van wild van de Veluwe.
Op die basis begonnen we aan de bereiding van het diner. Het vuur was heet, dus tijd voor Wild Cooking! Gastheer en buitenkok Folkert had alles perfect voorbereid, zodat we gelijk aan de slag konden met het voorgerecht: carpaccio van ganzenborst met geschaafde oude kaas op een bedjes van salade.



Daarna volgden een stoofpotje van wild, begeleid door op het vuur gebakken brood. Het outdoor-diner sloten we af met gebraden hertenbieftstuk. De saus van ui, mosterd en jam maakte het feest compleet. Wild cooking met Wildpraat is een tongstrelende combinatie van puurheid, gezelligheid en buitenleven. Dit gaan we vaker doen!
Kijk voor meer informatie over de activiteiten van Wildpraat op Wildpraat.nl en op Instagram

Edwin is eigenaar van Reisschrijvers Media. Deze online uitgever publiceert naast Outdoordichtbij ook Mountainreporters, Alpenweerman en SnowRepublic. Hij is een gedreven zeiler, bergwandelaar en skiër en heeft een passie voor oceanen en bergen. Edwin hoopt met zijn online magazines meer mensen te laten genieten van de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.