Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Op deze 5 plekken in Twente schiet ik mijn mooiste foto’s

Door Vincent Croce

Twente is mooi. Gezien het feit dat ik een geboren en getogen Tukker ben is dat misschien niet geheel objectief. Maar toch. In mijn fotografie probeer ik het gevoel van het mystieke Twentse landschap zo treffend mogelijk vast te leggen. Zelden midden op de dag, maar bij voorkeur in de ochtend, als Twente ontwaakt. In deze lijst zie en lees je waar ik het meest te vinden ben als ik mét camera op pad ben in de Twentse natuur.

1) Witte Veen

Het Witte Veen is een bescheiden natuurgebiedje dat deels in Nederland en deels in Duitsland ligt. Het veengebied is voornamelijk begroeid met grassoorten en wordt het hele jaar door begraasd door Schotse Hooglanders, die natuurlijk erg fotogeniek zijn.

Witte Veen. Foto: Vincent Croce

Mocht je van een langere wandeling houden, kun je dit gebied prima combineren met het Buurserzand en het Haaksbergerveen. Ook een witbiertje op het terras bij de Haarmühle, vlak over de grens richting Alstätte is een aanrader.

2) Buurserzand

Wellicht het bekendste heidegebied van Twente is het Buurserzand. Vooral tijdens de heidebloei (eind augustus) is het hier een waar genot om rond te wandelen. Tussen de jeneverbesstruiken zie je prachtige Hereford runderen grazen.

Buurserzand. Foto: Vincent Croce

Ook is op het Buurserzand een oud Los Hoes te bewonderen. ‘De Bommelas’ is een historische boerderij waar boer en vee vroeger onder één dak woonden. In het gebied is lekker veel reewild te vinden.

Buurserzand. Foto: Vincent Croce

3) Haagse Bos

Dat lees je goed. Het Haagse bos. Niet in Den Haag, maar tussen Lonneker en Losser. Dit is toch wel mijn vaste plek voor bosfotografie. Met zowel beuken- als naaldbomen is het Haagse Bos een mooi en gevarieerd bos. Niet geheel onbelangrijk is dat het er eigenlijk maar zelden druk is.

Haagse Bos. Foto: Vincent Croce
Haagse Bos. Foto: Vincent Croce
Haagse Bos. Foto: Vincent Croce

Een leuk weetje is dat hier als één van de weinig plekken in Nederland vier spechtsoorten voorkomen. (De groene-, de zwarte-, de grote bonte- en de kleine bonte specht).

4) Lutterzand

Het Lutterzand is een uitgestrekt natuur- en landbouwgebied dat wordt doorkruist door het grensriviertje De Dinkel. Het Lutterzand is toch wel het allermooist op de plekken waar de Dinkel op natuurlijke wijze door het landschap meandert.

Twente foto's
Lutterzand. Foto: Vincent Croce
Lutterzand. Foto: Vincent Croce
Lutterzand. Foto: Vincent Croce

Ook zijn er heideveldjes te ontdekken. Ga je op een zonnige zondag? Houd er dan rekening mee dat je niet de enige recreant bent.

5) Twickel

Twickel is een landgoed in particulier eigendom. Het Landgoed omvat bospercelen, grasvlaktes, boerderijen en als centraal punt het mooie Kasteel Twickel.

Twickel. Foto: Vincent Croce

Voor de wandelaar is de rondweg ook wel ‘umfassungsweg’ genoemd een echte aanrader. Ik kom er echter al vanaf mijn jeugd en weet wanneer er sprake is van ‘mooi fotoweer’ de beste plekjes razendsnel te vinden.

Twente Ontwaakt

Samen met Martin Ter Denge, een talentvolle tekstschrijver uit Rijssen, bracht ik onlangs een uniek naslagwerk uit, die zich het beste laat omschrijven als een geprinte documentaire. Hierin wordt je aan de hand van een verzameling van mijn mooiste landschapsfoto’s meegenomen op een ochtendwandeling door het magische Twentse landschap.

aan de hand van een verzameling van mijn mooiste landschapsfoto’s word je meegenomen op een ochtendwandeling door het magische Twentse landschap

Omdat het naslagwerk voorzien van een unieke nummering en gedeeltelijk personaliseerbaar is, is het het perfecte geschenk voor iedere liefhebber van de (Twentse) cultuur en natuur. Nu te bestellen via www.dcmnt.nl/twente-ontwaakt/

 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer