Oberlausitzer Bergweg | Wandelen door het Sorbische bergland

Oberlausitzer Bergweg | Wandelen door het Sorbische bergland
Door Edwin Hagenouw
Grillige natuur in een bergland met heel eigen tradities. De regio Oberlausitz, in het zuidoosten van de deelstaat Saksen, is een uitgestrekt gebied met een rijk natuurschoon en een bijzondere cultuur. Langs de Saksische grens met Tsjechië loopt de Oberlausitzer Bergweg door het Zittauergebirge. Een bergland met opvallende rotsformaties. De natuur vormde deze rotsen uit, omdat het gesteente relatief zacht is. Voor de wandelaar een mooie bijkomstigheid, want het levert spectaculaire visuele momenten op.

Langs de Saksische grens met Tsjechië loopt de Oberlausitzer Bergweg door het Zittauergebirge
Voor geoefende voeten
Startpunt van de Oberlausitzer Bergweg is Neukirch ten zuidoosten van Dresden. De route voert over 118 km bos/bergpaden richting de middeleeuwse stad Zittau. De deelstaat Saksen gradeert haar wandelroutes met 1 tot 4 sterren. Hoe meer sterren, des te zwaarder het traject. Grote delen van deze bergweg vallen in de categorie 3-sterren. Er zitten enkele pittige etappes in, maar het geheel is goed te doen voor een geoefende wandelaar.


Sorbische taal en architectuur
Welkom in het land van de ‘Sorben’, een van oorsprong Slavische bevolkingsgroep. Diverse bewoners spreken naast Duits ook Sorbisch, een officieel erkende taal in Duitsland. Hun cultuur wordt ook gekenmerkt door opvallende architectuur. In deze regio staan 6.000 ‘Umgebinde’ huizen met stijlinvloeden uit Oost en West. De huizen hebben op de begane grond typische Slavische houten blokken met houten bogen en een vakwerkstructuur op de bovenverdieping. Vooral in het dorp Obercunnersdorf, gelegen aan de bergweg, staan honderden Umgebinde huizen.

Langs de bron van de Spree
Diverse malen kom je als wandelaar in aanraking met de Spree. Deze rivier, die ook door Berlijn stroomt, ontspringt in Kottmar. Halverwege de bergweg passeer je de bron van de Spree. In het Oberlausitzer bergland zijn nog enkele smalspoorbanen te vinden. Een klassieke treinreis is bijvoorbeeld mogelijk tussen Oybin en Zittau. Onder stoom door het bergland reizen is een unieke ervaring.

Middeleeuws Zittau
Wandelaars komen ook langs de indrukwekkende ruïnes van het Klooster Oybin. Eindpunt is Zittau, vlakbij het drielandenpunt Duitsland-Polen-Tsjechië. Deze stad met mediterrane invloeden heeft een rijke geschiedenis in textiel en weverijen. Een bezienswaardigheid is de Zittauer Fastentuch; een enorm wandkleed met het Bijbelse verhaal. Zittau ligt aan de toeristische religieuze route ‘Via Sacra’ van Duitsland naar Polen.

Meer informatie
Routemarkering: bordjes met het logo ‘Oberlausitzer Bergweg’
Bagageservice (‘Wandern ohne Gepäck) is mogelijk: de bagage wordt dagelijks naar het volgende verblijfsadres gebracht.
Wandelinformatie: www.oberlausitzer-bergweg.de
Reisinformatie: www.saksen.info

Edwin is eigenaar van Reisschrijvers Media. Deze online uitgever publiceert naast Outdoordichtbij ook Mountainreporters, Alpenweerman en SnowRepublic. Hij is een gedreven zeiler, bergwandelaar en skiër en heeft een passie voor oceanen en bergen. Edwin hoopt met zijn online magazines meer mensen te laten genieten van de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.