Uitdagende meerdaagse bergwandeling in Zuid-Limburg

Een grensverleggende, meerdaagse bergtocht dwars door Zuid-Limburg laat zien dat het avontuur ook dichtbij huis te vinden is. Dat is de Dutch Mountain Trail. De ruim honderd kilometer lange wandeltocht voert langs minder bekende en meer uitdagende paadjes in de regio, is bijna volledig onverhard en vermijdt zoveel mogelijk de bebouwing.
Bijna twee jaar geleden, eind november 2020, werden de route en bijbehorende gids officieel gepresenteerd tijdens de online editie van het Dutch Mountain Film Festival op één van de Seven Summits. Dit was het passende antwoord op de coronapandemie, die ons in veel activiteiten belemmerde, maar ons niet kon beletten de wandelschoenen aan te trekken en de paden op te zoeken. Ondertussen is deze wandelroute een begrip geworden onder ervaren wandelaars en onderweg om net zo’n begrip worden als het Pieterpad, Krijtlandpad, de Eifelsteig of de Britse Coast to Coast Walk.
Waar het land begint te plooien
Ten zuiden van Sittard begint ons land te plooien. Het Zuid-Limburgse heuvelland en de uitlopers van het Rijnlands leisteengebergte zijn sinds het ontstaan van het toerisme een geliefde binnenlandse bestemming. Het lijkt hier wel buitenland, horen we vaak. Het landschap is on-Nederlands en de landsgrens is nooit verder weg dan tien kilometer. Holle wegen, steile kalkwanden, hellingbossen, weideplateaus en fraaie vergezichten versterken het gevoel in de bergen te zijn.

Moving Mountains
Stichting Moving Mountains werkt al enige jaren samen met verschillende partners om de uiteenlopende aspecten van het karakteristieke berglandschap onder de aandacht te brengen en het creëren van een netwerk onder de noemer #daarwaardebergenbeginnen. Moving Mountains organiseert naast het Dutch Mountain Film Festival ook fietstochten van het hoogste punt van Nederland naar het hoogste punt van België, de Bergrun in Vijlen en wandelingen naar de Seven Summits, de hoogste toppen in het Heuvelland die een ‘berggevoel’ oproepen.

De zwaarste lange-afstandswandeling
De Dutch Mountain Trail is de zwaarste lange-afstandswandeling van ons land en kan concurreren met een serieuze tocht in de echte bergen. Bergliefhebbers zien dat het avontuur ook dichter bij huis kan worden gevonden.
In een tijd waarin de klimaatsverandering onmiskenbaar is en we – zeker voor korte vakanties -bestemmingen dichter bij huis zullen moeten zoeken, biedt deze tocht een mooi alternatief aan zowel lange afstandswandelaars als ambitieuze trailrunners.
Langs Seven Summits
De wandeling voert langs alle Seven Summits en het hoogste punt van ons land, te beginnen bij de Wilhelminaberg in Landgraaf en eindigend op de Observant in Maastricht. Onvermijdelijk, en vaak ongemerkt, passeren we een aantal keer de landsgrens.
Vanaf de toppen kijken we uit over telkens een ander dal. Het dal van de Worm en de Rur in de richting van de Eifel, het dal van de Selzerbach of Sinselbeek als we via de Schneeberg naar de Vaalserberg lopen, de dalen van de idyllisch meanderende Gulp en Geul en ten slotte de Voerstreek en het Maasdal.

Het uitzicht verrast telkens weer. De ene keer kijken we terug naar de berg waar we vandaan kwamen, de andere keer zien we het doel voor de volgende dag in de verte opdoemen. De trail is met zorg uitgezet en is een ook uitdaging voor de geoefende wandelaar. Het zijn heuse kuitenbijters waarlangs het hoogste punt wordt bereikt. Onverhard betekent in Zuid-Limburg oneffen keienpaden en soms onvervalste pratsj. De ene keer kilometers vals plat over een plateau waar de wind vrij spel heeft, de andere keer glibberend steil bergaf door donkere wouden of langs een gevaarlijke afgrond. We waarschuwen alvast, vat deze tocht niet te licht op!
De Dutch Mountain Trail is naar believen onder te verdelen in etappes. Alhoewel de route de bewoonde wereld zoveel mogelijk mijdt, geven we in de beschrijving aan waar de wandelaar op korte afstand kan eten, drinken en overnachten. Al naar gelang de ambitie kan men kiezen voor lange dagmarsen met rugzak en overnachten op campings of een meer ontspannen aanpak waarbij men in hotels of B&B overnacht of de etappes over een lange tijd als dagtocht uitspreidt.

Gids met routebeschrijving en wandeltips
De handzame wandelgids bevat deelkaarten en een heldere routebeschrijving, met toeristische tips en handige weetjes. Bijzondere historische feiten en locaties, geologische monumenten of opvallende bouwwerken worden in de tekst toegelicht en afgewisseld met fraaie foto’s, die het bergkarakter onderstrepen.
Aan praktische informatie ontbreekt het uiteraard niet: over de bereikbaarheid met openbaar vervoer, over waar je kunt eten en overnachten en hoe je je kunt voorbereiden of wat je nodig hebt tijdens de tocht.
Als bonus staan achterin het boekje wandelingen tussen de vijf en tien kilometer naar de Seven Summits beschreven. Al voor de route is gepubliceerd, hebben zich de eerste trailrunners al aangemeld die in dit traject een uitdaging zien. De Dutch Mountain Trail is het begin van een nieuwe traditie. De route doorkruist de plaatsen Kerkrade – Landgraaf – Horbach (D) – Vetschau (D) – Orsbach(D) – Simpelveld – Vaalserquartier(D) – Vaals – Gulpen-Wittem – Voeren (B) – Eijsden-Margraten – Ternaaien (B) – Maastricht.
Naast de gids is er een website waarop de meest recente informatie over de route is terug te vinden. De toppen waarlangs de Dutch Mountain Trail leidt, aangeduid met de Seven Summits, hebben allemaal een eigen Facebookpagina (landmark) waar men bij het passeren op kan inchecken. De Dutch Mountain Trail wandelgids is verkrijgbaar online op Bol.com of via de betere boekhandel.
Lees hier over de ervaringen van onze reporters op de Dutch Mountain Trail

Edwin is eigenaar van Reisschrijvers Media. Deze online uitgever publiceert naast Outdoordichtbij ook Mountainreporters, Alpenweerman en SnowRepublic. Hij is een gedreven zeiler, bergwandelaar en skiër en heeft een passie voor oceanen en bergen. Edwin hoopt met zijn online magazines meer mensen te laten genieten van de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.
één reactie op “Uitdagende meerdaagse bergwandeling in Zuid-Limburg”
Comments are closed.
Leuk, dankjewel voor het artikel. Voor mij zou het handig zijn om een paar suggesties te hebben voor de wandeling met mogelijke overnachtingsadressen per stop!