Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Wandelen in het land van Ravenstein

Door Joyce Vervoort

Zoals dat bij een NS wandeling hoort ga ik met de trein vanuit mijn woonplaats naar station Ravenstein. Als ik in voorjaar 2020 op het station in Ravenstein, net buiten het centrum, uitstap zie ik direct het paadje waar ik moet starten met deze wandeling.  Als ik uit de trein gestapt bent sta ik direct in de natuur. Over een slingerend stenen wandelpad loop ik langs een paar ezeltjes.

Ze kijken me nieuwsgierig aan, komen even kijken en gaan dan verder met wat ze aan het doen waren … grazen. Wandelend langs een sloot, een laan met knotwilgen en een weide met paarden bereik ik Deursen-Dennenburg.

Ravenstein
Grazende ezel (Foto: Joyce Vervoort)
Ravenstein
Laan met knotwilgen (Foto: Joyce Vervoort)

Deursen-Dennenburg

In Deursen-Dennenburg staan, doordat het een zelfstandige gemeente was, een kerk en een klooster. Je wandelt eerst langs klooster Soeterbeeck met een later aangebouwde kapel. Een klein stukje verder zie je de St. Rochuskapel, een kleine achtkantige kapel. Het kapelletje, een rijksmonument,  ziet er verzorgd en goed onderhouden uit. Er klinkt een rustgevend muziekje en de kaarsjes branden. Ook ik brand er een kaarsje en neem even de tijd om mijn gedachten hun gang te laten gaan.

Ravenstein
St. Rochuskapel, een kleine achtkantige kapel (Foto: Joyce Vervoort)

Als je verder wandelt zie je de St. Michaelskerk. Deze ligt niet direct aan de route. Ik ga even van het pad af om daar een kijkje te nemen. De St. Michaelskerk is privébezit, ik bekijk dit mooie gebouw, maak enkele foto’s en ga terug naar het wandelpad.

Dieden

Vanuit Deursen-Dennenburg wandel ik over de dijk naar Dieden. Dieden is een lintdorp, de voornaamste gebouwen liggen dan ook direct langs de dijk. Eerst passeer ik de Sint-Laurentiuskerk, deze is sinds 2003 in beheer van het Brabants Monumentenfonds. Opvallend is dat er direct aan de kerk ook huizen zijn gebouwd. Oud en nieuw gaan zo hand in hand, samen in het landschap.

Na de Sint-Laurentiuskerk wandel ik langs de in 1865 gebouwde stellingmolen, Stella Polaris. De wieken staan stil maar opvallend is hij wel.

Ravenstein
Sint-Laurentiuskerk in Dieden (Foto: Joyce Vervoort)
Ravenstein
De stellingmolen, Stella Polaris (Foto: Joyce Vervoort)

Vanaf hier kan ik kiezen tussen verder wandelen over de dijk of slenteren in de uiterwaarden langs de Maas. Vooraf had ik al gezien dat de alternatieve route, over de dijk, mij langs verschillende slootjes en nog een kerkje laat wandelen. Ik besluit die route te nemen om verderop verder te wandelen via de uiterwaarden.

Demen

In Demen staat de 19e-eeuwse Sint-Willibrorduskerk, ook deze ligt direct langs de dijk. Deze kerk is ontworpen door de bekende architect Pierre Cuypers welke ook het Rijksmuseum en het Centraal Station in Amsterdam heeft ontworpen. In Demen neem ik pauze voor de nodige cafeïne. Na een lekkere kop koffie, een likeurtje met slagroom van het huis en een gevulde bidon met water bij Bierhuis de Drie Sterren, vervolg ik mijn wandeling.

Er staat een stier in de wei volgens het bord, ik moet volgens de poster een alternatieve route nemen

Op het kruispunt bij deze horecalocatie pak ik het pad op om verder te kunnen wandelen in de uiterwaarden. Bij het poortje aan de ingang van de uiterwaarden zie ik een waarschuwingsbord staan. Er staat een stier in de wei volgens het bord. Ik kan en mag daar niet verder wandelen, ik moet volgens de poster een alternatieve route nemen. Tja, daar had ik het eerste deel ook al voor gekozen en nu moet ik deel 2 ook over de dijk wandelen. Het voordeel daarvan is wel dat je alles van bovenaf kunt bekijken, er zijn veel koeien en schapen in de uiterwaarden en die kan ik dan ook mooi bekijken. De stier zie ik niet maar ik zie wel mooie vergezichten en typische Nederlandse plaatjes. Over de Maas zie ik veel schepen varen. Bedrijvigheid alom. Aan de andere kant van de Maas zie ik kerkjes en nog een molen. Het voordeel van hoog lopen.

Ravenstein

Dan na ongeveer 2,5 kilometer kom ik in Ravenstein.  Vlak voordat ik het centrum van Ravenstein in wandel staat er een mooie tuinkoepel (rijksmonument). Ravenstein is een oude vestingstad, dit zie je onder andere terug aan de grachten en de kanonnen die tegenover de tuinkoepel staan.

Ravenstein
Mooie tuinkoepel (rijksmonument) (Foto: Joyce Vervoort)

In Ravenstein wandel ik langs slootjes die vol zitten met kroos waardoor de sloot net een grasveld lijkt.  Het centrum heeft een hele oude uitstraling. Volgens mij zijn de bewoners gewend aan wandelend publiek, niemand kijkt er raar van op als ik midden op de weg stil sta om een foto te maken van de mooie kerk, een poort, de steegjes en een molen.

het bolwerk werd pas in 2011 herontdekt waarna het is opgegraven

Voor ik terugloop naar de trein kom ik nog langs het Philips van Kleefbolwerck. Het Philips van Kleefbolwerck dateert uit 1509, het is echter “verdwenen” geweest want het bolwerk werd pas in 2011 herontdekt waarna het is opgegraven. Nu kun je dit bezoeken, maar ook van buiten de hekken kun je delen van dit bolwerk zien. De hekken zijn wel heel apart, hier zie je van draadwerk gemaakte “kunstwerken” refererend aan de tijd dat het bolwerk is ontstaan.

Ravenstein
Het hekwerk rondom het Philips van Kleefbolwerck (Foto: Joyce Vervoort)

Tenslotte wandel ik nog een kleine kilometer terug naar het station waar deze unieke wandeling ook is begonnen.

Informatie

 • Ik koop voor deze wandeling een treinkaartje op de website “spoordeelwinkel”.
 • Deze NS Wandeling is een rondwandeling. Tijdens deze wandeling volg je niet de standaard wit-rode langeafstandsmarkering maar de groen-gele markering van het wandelnetwerk in Brabant. Deze wandeling kun je hier downloaden
 • Kijk hier voor meer foto’s van deze wandeling.
 • Je kunt in bepaalde periodes tijdens deze wandeling ook naar het middeleeuwse stadje Batenburg. Deze stad is bereikbaar met een voet- en fietsveer. Kijk hier wanneer dat mogelijk is.

één reactie op “Wandelverhaal Brabant | Ga erop uit in het land van Ravenstein!”

 • Cindy van Gils-Bollen
  21 maart 2021 at 08:53

  Hallo, de wandeling in Ravestein klinkt erg leuk, maar de link naar de download van de wandeling is dezelfde link als die van het ponsje. Dus weet ik niet waar ik de wandeling kan vinden. Misschien kun je me alsnog de link sturen, en evt de link veranderen op je site, voor anderen ook fijn.
  Fijne dag.
  Met vriendelijke groeten Cindy

Comments are closed.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer