Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Joyce loopt het Pieterpad. Lees hier deel 2.

Een verhaal van Joyce Vervoort | lees hier deel 1

Het Pieterpad is makkelijk te volgen doordat er duidelijke wit-rode markering te volgen zijn. Er zijn van alle Lange Afstandswandelpaden ook boekjes beschikbaar. De etappes van het Pieterpad zijn verdeeld in twee boekjes. Het eerste deel gaat van Pieterburen naar Vorden en het tweede deel van Vorden naar de St-Pietersberg. Beide boekjes hebben de route van Noord naar Zuid en van Zuid naar Noord opgenomen in de uitleg.

De boekjes

Voordeel van de boekjes is dat er ook vele weetjes in staan. Weetjes over plekken, omgeving, cultuur stukje geschiedenis en zo meer. Zelf wandelde ik van Zuid naar Noord, zo dus ook mijn verslag. Ik ga hier verder met boekje 1 en start derhalve in Vorden

Etappe 13

Een wandeling met veel statige gebouwen. Je loopt langs Kasteel Den Bramel, Landgoed het Enzerinck en een Koetshuis. In het boekje wordt De Staringkoepel vermeld welke bereikbaar is als je een korte omweg maakt en bereikbaar is via een trekpondje, zo leuk. Op deze korte etappe geen straf. Ik vraag me af waarom het niet standaard in de route zit. Dat wordt me duidelijk als ik er ben, ik moet namelijk terug lopen, je kunt er niet verder, daarom zal het niet zijn opgenomen. Het Pieterpad kent geen heen en weer stukjes alleen van A naar B wandelstukken.

Pieterpad
De Staringkoepel, hiervoor heb ik wel een stukje omgelopen (foto Joyce Vervoort)

Etappe 12

Ben je een natuurliefhebber en houd je ook nog van geschiedenis? Dan moet je echt even van het pad af om de Dikke Boom te bezoeken. Deze heeft hij een omtrek van 7,6 meter en is hij meer dan vijfhonderd jaar oud en daarmee de oudste eik van Nederland. Ik vond het zeker de moeite waard.

Pieterpad
De Dikke Boom volgens de info is het de oudste eik van Nederland (foto Joyce Vervoort)

Etappe 11 en 10

Tijdens beide etappes kom je gedenkplekken aan de tweede wereldoorlog tegen. Bij etappe 11 wandel je langs Landgoed Twilhaar. Landgoed Twilhaar is van oorsprong een Nederlands werkkamp wat in de tweede wereldoorlog werd overgenomen door de Duitsers. Het werd gebruikt om Joden te werk te stellen en op die wijze te isoleren  van hun familie. De volgende stopplaats was dan Westerbork. Tijdens etappe 10 wandel je langs “Monument kamp Erika” dit is een gedenkplaats voor het in de tweede wereldoorlog daar gevestigde strafkamp van de Duitsers.

Pieterpad
Monument landgoed Twilhaar (foto Joyce Vervoort)
Pietterpad
Monument kamp Erika (foto Joyce Vervoort)

Etappe 9

Het veel beschreven toetjesbankje kom je hier tegen. Even stoppen, een toetje (of iets anders) uit de koelbox pakken en dan weer verder. Leuke “verrassingen” vind je zo langs het Pieterpad.

Etappe 8

Deze keer een wandeling met een Pieterpad monument en de Drentse Poort. Allereerst kom je in Gramsbergen een beeld tegen met 3 wandelaars. Op de plaquette staat geschreven:

Met ferme tred passeren ze.
Bewonderend en genietend.
De vermoeienissen van hun lange tocht laten ze voor even achter zich om daarna met frisse moed de weg te vervolgen.
De schatten van Gramsbergen
meedragend in hun hart.

Pieterpad
De wandelaars van Gramsbergen (foto Joyce Vervoort)

In het natuurgebied staat de Drentse Poort. Dit is een kunstproject van zwerfkeien. Dit is geplaatst in 2005 door Rob Schreefel, het is een project van monumentale kunstwerken in het kader van Art in Stone.

Etappe 6

Allereerst wandel je langs het kleinste café van Nederland. Je kiest je eigen kopje uit in een stellage met wel honderd verschillende. Dan de koffie, maar binnen zitten is bijna onmogelijk.

Wandeling met monumenten

Na Sleen wandel je de natuur in. Na een oorlogsmonument van een neergestort vliegtuig kom je aan op de Galgenberg, dit is een prehistorische grafheuvel.
Het zijn rechtopstaande stenen die in een ovaal staan. Doordat je weet dat het al heel oud is maakt het wel indruk. Er is in de loop van de jaren al zoveel verloren gegaan met alle stormen, oorlogen, bestemmingswijzigingen, maar dit staat dan nog overeind. Hier staat ook een gedenkplaat voor Toos Goorhuis-Tjalsma. Tijdens deze wandeling leer ik ook wat een “flintenpad” is (en dus waar de naam de Flintstones vandaan komt).

Flinten zijn de keien en stenen die gevonden werden in de natuur en die gebruikt
werden om de “wegen” te verharden.

Pieterpad
Gedenkplaat voor Toos Goorhuis-Tjalsma (foto Joyce Vervoort)

Etappe 4

De etappe van het Balloöerveld. Je wandelt vier kilometer over de uitgestrekte heide velden door het mulle zand. De één vind het vreselijk en de ander geweldig. Doordat ik van Zuid naar Noord loop begin ik met het Balloöerveld. Ik kan me voorstellen dat als het aan het eind van je wandeling is en je vier kilometer moet ploeteren door het mulle zand, het vermoeiend is. Zie overal gewoon het mooie van, neem de tijd en ook dit is super. De etappe eindigt in Zuidlaren, het dorp van Berend Botje.

Pieterpad
Kunstwerk van 60 zwerfkeien, op de grootste steen de nog te wandelen kilometers, geopend in 2013 (foto Joyce Vervoort)

Hunebedden

Hunebedden kom je tegen tijdens etappe 3-4-5

Etappe 1

De laatste, of voor andere de eerste etappe. Bij de start in Winssum zoek ik eerst het Kinderboekenmuseum op. Dit is duidelijk zichtbaar door de mooie muurschildering. Een korte etappe maar wel een met veel mooie natuur, watertjes en bruggen maar speciaal is deze etappe niet. Wat wel speciaal is, is het eind (begin). Er is een muur met de tekst “start Pieterpad” en een plaquette met de afstand.

Pieterpad
De start en finish plek in Pieterburen (foto Joyce Vervoort)

Het Pieterpad

Ik heb gewandeld door zes provinciën en twee landen. Zeker meer dan vijfhonderd kilometer gelopen in elf maanden. Vele indrukken opgedaan, verrast over alles wat Nederland rijk is en blij dat ik ermee gestart ben. Een ware verrijking voor mij.

Informatie

  • Lees hier deel 1 van het Pieterpad in Vogelvlucht
  • Bekijk alle routes van het Pieterpad op deze website
  • Kijk hier voor andere verhalen van mij wandelingen

Lees hier alle artikelen en verhalen over Outdoor in Nederland


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer