Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Hiken op Terschelling | Twee pittige wandelingen op de Wadden

Door Herman van Alfen

Dat Terschelling een gemeente in Friesland is, van het westen gezien het derde bewoonde Nederlandse Wadden eiland. Dat wist ik. Een populaire bestemming voor strandvakanties, ook dat was mij bekend. Hiken op Terschelling; daar wist ik nog niks van. Dat je op het eiland ook echt pittige outdoorwandelingen kunt maken, was voor mij een verassing. Ik neem jullie mee op twee van deze wandelingen.

Het drenkelingenhuisje

Het drenkelingenhuisje staat al jaren op mijn bucketlist. Vanwege de foto’s van het huisje op een eindeloos wit strand. En verder alleen maar duinen en zee. In mei doet zich de mogelijkheid voor om een lang weekend met mijn gezin te mogen verblijven op Terschelling. De kans om het drenkelingenhuisje te kunnen bezoeken!

Hiken op Terschelling
Foto: Herman van Alfen

De start bij Heartbreak Hotel

Het beste punt om de wandeling te starten is vanaf Heartbreak Hotel, dit is het laatste strandpaviljoen van het eiland. Aan het eind van de Badweg Oosterender is zowel een fietsenstalling als een parkeerplaats voor auto’s. Het Heartbreak Hotel is ook gelijk het enige punt op de route waar eventueel eten en drinken genuttigd kan worden. Check uiteraard wel even de meest recente openingstijden.

Het is een stralende dag in mei. De lucht is onnatuurlijk blauw. Geen wolkje te bekennen en een graad of twintig. Voorzien met een rugzak met drie bidons met water, een paar broodjes, zonnebrand en een zonnebril ga ik op pad. Het eerste stuk loopt mijn gezin mee. Het is eb, het strand is honderden meters breed en het duurt wel even voordat we bij de zee zijn, het lijkt me het fijnst lopen net langs de zee, hier is het zand wat harder. Dat loopt een stuk makkelijker dan door het mulle zand.

Hiken op Terschelling
Hiken op Terschelling; dat is onder meer genieten van eindeloze strandwandelingen. Foto: Herman van Alfen
Hiken op Terschelling
Een verlaten bunker. Foto: Herman van Alfen
Hiken op Terschelling
Onderweg kom ik al fotogenieke situaties tegen. Foto: Herman van Alfen

Bij de zee aangekomen, houdt mijn gezin het voor gezien, het strand lokt door het mooie weer, de kinderen willen de zee in. Ik ga alleen verder met de wandeling. De eerste paar kilometer kom ik nog wel enkele wandelaars tegen. Maar hierna is het uitgestorven en kom ik niemand meer tegen. Het enige wat ik zie zijn vogels. Zoals aalscholvers, meeuwen, strandlopers, een grutto en enkele soorten die ik niet kon thuis brengen.

Hiken op Terschelling
Een grutto. Foto: Herman van Alfen
Hiken op Terschelling
Strandlopers. Foto: Herman van Alfen
Hiken op Terschelling
Foto: Herman van Alfen

Na ongeveer 1,5 uur stevig doorlopen, speur ik naar de horizon opzoek naar het drenkelingenhuisje. Niks te bekennen nog, ook niet door de telelens van mijn fototoestel.

Dan maar eens op google maps kijken hoe ver het nog is. Helaas, op deze plek geen ontvangst meer. Ja, het kan dus nog in Nederland, onbereikbaar zijn. Na nog een klein half uurtje stevig te hebben door gelopen zie ik tegen de duinen de contouren van het drenkenlingenhuisje verschijnen. Wat een prachtige fotogenieke plek is dit!

Het drenkelingenhuisje

Hiken op Terschelling
Daar is het doel van mijn wandeling: het drenkelingenhuisje. Foto: Herman van Alfen
Hiken op Terschelling
In het huisje. Foto: Herman van Alfen
Hiken op Terschelling
Foto: Herman van Alfen

Hier blijf je fotograferen. Het huisje staat op hoge palen en is via een hoge steile trap te bereiken. Voor schipbreukelingen betekende dit huisje hun redding. In 2015 werd het drenkelingenhuisje zelf gered. Het was zo scheef gezakt dat het dreigde te verdwijnen. Het is toen herbouwd en dichterbij de duinen gezet.

Na genoten te hebben van het uitzicht en de nodige foto’s te hebben gemaakt ga ik dezelfde 7 kilometers over het strand weer terug. Moe, maar voldaan kom ik weer bij het Heartbreak Hotel aan, helaas is het terras nog gesloten i.v.m de coronamaatregelen. Maar vanaf 1 juni is het gelukkig weer mogelijk hier een koel drankje te nuttigen na een pittige strandwandeling.

Hiken op Terschelling
Prachtig en fotogeniek! Foto: Herman van Alfen
Hiken op Terschelling
De wolkenlucht vormt een mooi contrast met het strand en het huisje. Foto: Herman van Alfen

Boswachterspad Noordsvaarder

Een andere mooie wandeling, als je lekker wilt gaan hiken op Terschelling, die ik iedereen kan aanraden om de mooie natuur van Terschelling te ontdekken is het Boswachterspad Noordsvaarder. Deze pittige wandeling met de nodige klimmetjes begint voor ons bij het Zeeliedenmonument in West Terschelling. Als we de tocht beginnen is het net eb aan het worden.

We lopen langs paviljoen de Walvis. Links van het paviljoen staan enkele borden die informatie verstreken over het gebied de Noordvaarder. We volgen een smal slingerend paadje. We genieten van een biddend valkje hoog in de blauwe lucht. Het is alweer een mooie zonnige dag. De temperatuur is perfect om te wandelen. Maar de wind is behoorlijk straf.

Hiken op Terschelling
De natuur is verrassend mooi op de Boschplaat. Foto: Herman van Alfen
Hiken op Terschelling
Op weg naar de duinen. Foto: Herman van Alfen
Hiken op Terschelling
We moeten over de duinen klimmen. Foto: Herman van Alfen
Hiken op Terschelling
Bijna boven. Foto: Herman van Alfen.

In de verte doemen de witte duintoppen voor ons op. Aangekomen aan de voet van de duinenrij gaat er een mul pad steil omhoog. Het is twee stappen vooruit en eentje  achteruit. Om de paar minuten moeten we even op adem komen. Ik had niet verwacht dat duinen zo steil en hoog konden zijn in Nederland. Boven aangekomen worden we beloond met een prachtig uitzicht, maar tegelijkertijd worden we door de wind bijna van de duinen af geblazen.

Wandelen langs de Noordzee

We besluiten om niet over de toppen van de duinen onze route te vervolgen, maar af te dalen naar het strand. Op het strand aangekomen is er zowel links als rechts niemand te zien. Wat een rust. Tegen de wind in vervolgen we onze tocht. De eerste zandbanken voor de kust worden door de eb zichtbaar. We speuren vergeefs naar zeehonden. We lopen nu langs de Noordzee in westelijke richting.

Hiken op Terschelling
Van dit soort plaatjes krijg je niet snel genoeg. Foto: Herman van Alfen
Hiken op Terschelling
We gaan verder langs de zee. Foto: Herman van Alfen.
De wind maakt het een uitdagende tocht. Foto: Herman van Alfen.

Op informatieborden worden we gewaarschuwd dat dit gedeelte voormalig militair oefenterrein is en er een mogelijkheid bestaat dat je munitieresten kan aan treffen. Als we het bord goed en wel gepasseerd zijn komen twee wandelaars onze richting uit en waarschuwen ons dat er over twee kilometer bij een strandpaal een projectiel ligt, dat lijkt op een bom. De wandelaars hebben de politie gewaarschuwd en de bom gemarkeerd.

Hiken op Terschelling
De resten van een bom, we lopen er met een grote boog omheen. Foto: Herman van Alfen

Na een half uurtje passeren ook wij de bom. Er is nog geen politie aanwezig. Tegen de harde wind in vervolgen we onze tocht, inmiddels lopen we nu langs de Waddenzee. Als je naar links kijkt en de zee vergeet waan je je op een immense zandvlakte die wel wat wegheeft van de zoutvlaktes in Zuid Amerika. Het laatste stuk van de tocht gaat over het groene strand. Omdat het inmiddels eb is lopen we over het wad terug naar het Zeelieden monument. De teller staat dan op 11 kilometer, maar door de harde wind het voelt als het dubbele. Hiken op Terschelling, dit kan door verschillende weersomstandigheden nog uitdagend zijn.

Hiken op Terschelling
Het laatste stuk van de wandeling. Foto: Herman van Alfen
Hiken op Terschelling
Foto: Herman van Alfen
Hiken op Terschelling
De Brandaris is weer in zicht. Foto: Herman van Alfen

Praktische informatie hiken op Terschelling

  • De wandeling naar het drenkelingenhuis is op twee manieren te doen: aan de binnenkant van de duinrij over een karrespoor of over het strand. Afhankelijk van het weer kun je zelf een keuze maken. Hier vind je meer informatie. Ik heb ervoor gekozen om zowel heen als terug het grootste gedeelte over het strand te lopen.
  • Mijn route over het strand was zo’n 14 kilometer. De enige horecagelegenheid was het Heartbreak Hotel bij het startpunt
  • Meer informatie over het Boswachterspad Noordsvaarder vind je hier. Ook hiervoor geldt dat er alleen bij het beginpunt van de route horecagelegenheden te vinden zijn.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer