Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Het ontwaken van de Posbank

Door Arno Schaveling

Gistermiddag liepen mijn vriendin en ik over de heidevelden van de Posbank, een heuvelachtig natuurgebied gelegen in Nationaal Park Veluwezoom. In deze tijd van het jaar vooral bekend en beroemd door de bloeiende heide die het landschap een prachtige paars-roze kleur geeft. Toen het idee bij ons op kwam om dit ook eens bij zonsopkomst te aanschouwen, was het besluit al snel gemaakt.

Morgenochtend zijn wij hier nog voordat de haan kraait. Met nog slechts één vakantiedag te gaan, hadden we niet veel keus. Een telefoontje naar vrienden leverde enthousiaste reacties en goed gezelschap op.

Verschrikkelijk dom idee

Laat ik het maar gelijk toegeven, toen vanmorgen om kwart over vijf de wekker ging dacht ik: wat een verschrikkelijk dom idee. De weersvoorspellingen waren niet optimaal en op dit soort tijdstippen hoor je natuurlijk helemaal niet wakker te zijn. Echter, met de broodjes vers uit de oven en een kan hete koffie vertrekken we een half uur later met zijn vieren vol goede moed richting de Posbank.

Posbank. Foto: Arno Schaveling

Terwijl wij slingerend omhoog reden, de Zijpenberg op, dacht ik nog: wie is er nou zo gek om dit te doen. Verrassend genoeg, eenmaal boven aangekomen, staat een klein legertje van zo’n vijftien natuurfotografen ons al op te wachten. De meeste van hen al helemaal geïnstalleerd, klaar om de zonsopkomst vast te leggen op de gevoelige plaat.

Posbank. Foto: Arno Schaveling

Dat er weinig zichtbaar zou zijn van de zon, was voor ons al wel snel duidelijk. De lucht was volledig bedekt met een grijze deken van wolken en het dal gevuld met mist.

Mysterieus karakter

Hoewel het legertje fotografen stug bleef staan, besloten wij een wandelingetje te maken. Het werd voor ons al snel duidelijk dat we geen spijt hoefden te hebben van ons korte nachtje.

Posbank
Posbank. Foto: Arno Schaveling

De mist gaf de 200.000 jaar oude heuvels een mysterieus karakter, de incidentele grove den of eik droeg hier ook zeker aan bij. De door de bliksem getroffen bomen vormden een groot contrast met het vrolijke paarse heidebloemetje. Absoluut een uniek gezicht.

Posbank. Foto: Arno Schaveling

Het idee dat er elk moment een hertje om de hoek kan komen, zorgt ervoor dat je constant om je heen blijft kijken. Helaas bleef het qua fauna voor ons bij een hele hoop mestkevers, allen druk in de weer met het verplaatsen van flinke keutels.

Verbazing

Met verbazing heb ik nog staan kijken naar de fotografen die ondanks de mist alsnog een blauwe lucht en een zon op hun schermpje weten te toveren. Heel knap, maar niet helemaal hoe het er echt uit zag.

Posbank. Foto: Arno Schaveling

Met mijn huis-tuin-en-keuken spiegelreflexcamera wist ik nog een paar aardige plaatjes te schieten, die een aardige indruk geven van deze ervaring. Een ervaring die ik iedereen enorm zou aanraden. Wees er dan wel snel bij, of onthoud hem voor een volgend jaar!


Lees hier alle verhalen over outdoor in Nederland 


3 Reactie op “Het ontwaken van de Posbank op de Veluwe”

 • Marjolijn
  31 augustus 2020 at 10:12

  Het is niet toegestaan om voor zonsopkomst op de Posbank te zijn. Ivm het verstoren van de natuur. Ik vind het jammer dat jullie dit dan wel gaan promoten.

  • Edwin Hagenouw
   31 augustus 2020 at 11:13

   Ik was hier niet van op de hoogte.
   Bijzonder dat er dan – zoals in het verhaal te lezen is – extreem veel fotografen in het gebied te vinden zijn.
   Natuurlijk willen wij onze lezers niet op illegale gedachten brengen en adviseren daarom dan ook de openingstijden te respecteren.
   Meer info hierover vind je op https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-veluwezoom

  • Arno Schaveling
   31 augustus 2020 at 16:09

   Dag Marjolijn, terechte opmerking. Wij waren ons bewust van de regels. Wij stonden, net zoals alle fotografen, op steenworp afstand van de doorgaande weg. Pas na zonsopkomst zijn we verder de natuur in gegaan.

Comments are closed.

 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer