Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Het ontwaken van de Posbank

Door Arno Schaveling

Gistermiddag liepen mijn vriendin en ik over de heidevelden van de Posbank, een heuvelachtig natuurgebied gelegen in Nationaal Park Veluwezoom. In deze tijd van het jaar vooral bekend en beroemd door de bloeiende heide die het landschap een prachtige paars-roze kleur geeft. Toen het idee bij ons op kwam om dit ook eens bij zonsopkomst te aanschouwen, was het besluit al snel gemaakt.

Morgenochtend zijn wij hier nog voordat de haan kraait. Met nog slechts één vakantiedag te gaan, hadden we niet veel keus. Een telefoontje naar vrienden leverde enthousiaste reacties en goed gezelschap op.

Verschrikkelijk dom idee

Laat ik het maar gelijk toegeven, toen vanmorgen om kwart over vijf de wekker ging dacht ik: wat een verschrikkelijk dom idee. De weersvoorspellingen waren niet optimaal en op dit soort tijdstippen hoor je natuurlijk helemaal niet wakker te zijn. Echter, met de broodjes vers uit de oven en een kan hete koffie vertrekken we een half uur later met zijn vieren vol goede moed richting de Posbank.

Posbank. Foto: Arno Schaveling

Terwijl wij slingerend omhoog reden, de Zijpenberg op, dacht ik nog: wie is er nou zo gek om dit te doen. Verrassend genoeg, eenmaal boven aangekomen, staat een klein legertje van zo’n vijftien natuurfotografen ons al op te wachten. De meeste van hen al helemaal geïnstalleerd, klaar om de zonsopkomst vast te leggen op de gevoelige plaat.

Posbank. Foto: Arno Schaveling

Dat er weinig zichtbaar zou zijn van de zon, was voor ons al wel snel duidelijk. De lucht was volledig bedekt met een grijze deken van wolken en het dal gevuld met mist.

Mysterieus karakter

Hoewel het legertje fotografen stug bleef staan, besloten wij een wandelingetje te maken. Het werd voor ons al snel duidelijk dat we geen spijt hoefden te hebben van ons korte nachtje.

Posbank
Posbank. Foto: Arno Schaveling

De mist gaf de 200.000 jaar oude heuvels een mysterieus karakter, de incidentele grove den of eik droeg hier ook zeker aan bij. De door de bliksem getroffen bomen vormden een groot contrast met het vrolijke paarse heidebloemetje. Absoluut een uniek gezicht.

Posbank. Foto: Arno Schaveling

Het idee dat er elk moment een hertje om de hoek kan komen, zorgt ervoor dat je constant om je heen blijft kijken. Helaas bleef het qua fauna voor ons bij een hele hoop mestkevers, allen druk in de weer met het verplaatsen van flinke keutels.

Verbazing

Met verbazing heb ik nog staan kijken naar de fotografen die ondanks de mist alsnog een blauwe lucht en een zon op hun schermpje weten te toveren. Heel knap, maar niet helemaal hoe het er echt uit zag.

Posbank. Foto: Arno Schaveling

Met mijn huis-tuin-en-keuken spiegelreflexcamera wist ik nog een paar aardige plaatjes te schieten, die een aardige indruk geven van deze ervaring. Een ervaring die ik iedereen enorm zou aanraden. Wees er dan wel snel bij, of onthoud hem voor een volgend jaar!


Lees hier alle verhalen over outdoor in Nederland 


3 Reactie op “Het ontwaken van de Posbank op de Veluwe”

 • Marjolijn
  31 augustus 2020 at 10:12

  Het is niet toegestaan om voor zonsopkomst op de Posbank te zijn. Ivm het verstoren van de natuur. Ik vind het jammer dat jullie dit dan wel gaan promoten.

  • Edwin Hagenouw
   31 augustus 2020 at 11:13

   Ik was hier niet van op de hoogte.
   Bijzonder dat er dan – zoals in het verhaal te lezen is – extreem veel fotografen in het gebied te vinden zijn.
   Natuurlijk willen wij onze lezers niet op illegale gedachten brengen en adviseren daarom dan ook de openingstijden te respecteren.
   Meer info hierover vind je op https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/nationaal-park-veluwezoom

  • Arno Schaveling
   31 augustus 2020 at 16:09

   Dag Marjolijn, terechte opmerking. Wij waren ons bewust van de regels. Wij stonden, net zoals alle fotografen, op steenworp afstand van de doorgaande weg. Pas na zonsopkomst zijn we verder de natuur in gegaan.

Comments are closed.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer