Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

FOTOVERSLAG NL | De grootste actieve zandverstuiving van Europa

Door Edwin Hagenouw

Afgelopen week vroor het nog in Nederland. In de dagen daarvoor werden de schaatsen uit het vet gehaald en werden alle rivieren, meren en ondergelopen weilanden ingewijd tot de mooiste ijsbanen ter wereld. En het was koud, ijzig koud. De temperaturen daalden tot vijftien graden onder nul. Er werd genoten, met volle teugen, van de sneeuw, de kou en het schaatsen. Jong en oud vonden elkaar in een eeuwenoude passie. Winter in Nederland in 2021. Het was mooi en het was kort.

Kootwijkerzand. Foto: Edwin Hagenouw

Gisteren was het opeens een heel ander verhaal. Door een draaiing van de wind van noordoost naar zuid was het warm. Ongewoon warm. Sinds de temperatuur wordt bijgehouden (1901) was het nooit eerder zo warm op 21 februari. Alhoewel hier en daar nog wat sneeuw lag op schaduwrijke plekken was het lente.

Kootwijkerzand. Foto: Edwin Hagenouw

De uitbundig schijnende zon en de hoge temperaturen zorgen ervoor dat veel mensen naar buiten gingen. De natuur in. Dat deden wij ook. Lekker vroeg, voor de massa uit. We kozen voor Kootwijkerzand, op ruim een half uur rijden van ons huis in Heelsum. Toen ik afgelopen week de fotoreportage (bekijk de foto’s hier) van Sabrina en Ceder voorbij zag komen wist ik dat ik die zandverstuiving heel snel zou gaan bezoeken.

Fotoreportage Kootzwijkerzand, 21 februari 2021

Op de Kootwijkerzand zijn een aantal routes uitgezet, waarvan de meeste te kort (drie kilometer) en een mooie lange van achttien kilometer. Wij kozen ervoor om (met onze gps als hulpmiddel) zelf een route te maken. Hierbij bleven we natuurlijk altijd op de paden om de flora en fauna niet te verstoren. We maakten uiteindelijk een wandeling van drie uur, waarbij we met name kozen voor de afwisseling van bos, heide en zandvlaktes.

Doordat het een zonnige dag was konden we dus fijn navigeren op zowel gps als de zonnestand. We startten onze wandeling vroeg in de ochtend. En dat is zeker aan te raden als je een plek wilt vinden op een van de parkeerplaatsen. Ben je wat later kun je je auto ook in de bermen vlak voor het natuurgebied parkeren. Je loopt dan in 10-15 minuten naar de uitkijktoren. Door zijn stoere ontwerp en roodbruine kleur past deze eigenlijk perfect in de omgeving.

Kootwijkerzand
Kootwijkerzand. Foto: Edwin Hagenouw
Kootwijkerzand. Foto: Edwin Hagenouw
Kootwijkerzand. Foto: Edwin Hagenouw

Bekijk hier meer verhalen over en reistips voor outdoor in Nederland


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer