Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

FOTOVERSLAG NL | De grootste actieve zandverstuiving van Europa

Door Edwin Hagenouw

Afgelopen week vroor het nog in Nederland. In de dagen daarvoor werden de schaatsen uit het vet gehaald en werden alle rivieren, meren en ondergelopen weilanden ingewijd tot de mooiste ijsbanen ter wereld. En het was koud, ijzig koud. De temperaturen daalden tot vijftien graden onder nul. Er werd genoten, met volle teugen, van de sneeuw, de kou en het schaatsen. Jong en oud vonden elkaar in een eeuwenoude passie. Winter in Nederland in 2021. Het was mooi en het was kort.

Kootwijkerzand. Foto: Edwin Hagenouw

Gisteren was het opeens een heel ander verhaal. Door een draaiing van de wind van noordoost naar zuid was het warm. Ongewoon warm. Sinds de temperatuur wordt bijgehouden (1901) was het nooit eerder zo warm op 21 februari. Alhoewel hier en daar nog wat sneeuw lag op schaduwrijke plekken was het lente.

Kootwijkerzand. Foto: Edwin Hagenouw

De uitbundig schijnende zon en de hoge temperaturen zorgen ervoor dat veel mensen naar buiten gingen. De natuur in. Dat deden wij ook. Lekker vroeg, voor de massa uit. We kozen voor Kootwijkerzand, op ruim een half uur rijden van ons huis in Heelsum. Toen ik afgelopen week de fotoreportage (bekijk de foto’s hier) van Sabrina en Ceder voorbij zag komen wist ik dat ik die zandverstuiving heel snel zou gaan bezoeken.

Fotoreportage Kootzwijkerzand, 21 februari 2021

Op de Kootwijkerzand zijn een aantal routes uitgezet, waarvan de meeste te kort (drie kilometer) en een mooie lange van achttien kilometer. Wij kozen ervoor om (met onze gps als hulpmiddel) zelf een route te maken. Hierbij bleven we natuurlijk altijd op de paden om de flora en fauna niet te verstoren. We maakten uiteindelijk een wandeling van drie uur, waarbij we met name kozen voor de afwisseling van bos, heide en zandvlaktes.

Doordat het een zonnige dag was konden we dus fijn navigeren op zowel gps als de zonnestand. We startten onze wandeling vroeg in de ochtend. En dat is zeker aan te raden als je een plek wilt vinden op een van de parkeerplaatsen. Ben je wat later kun je je auto ook in de bermen vlak voor het natuurgebied parkeren. Je loopt dan in 10-15 minuten naar de uitkijktoren. Door zijn stoere ontwerp en roodbruine kleur past deze eigenlijk perfect in de omgeving.

Kootwijkerzand
Kootwijkerzand. Foto: Edwin Hagenouw
Kootwijkerzand. Foto: Edwin Hagenouw
Kootwijkerzand. Foto: Edwin Hagenouw

Bekijk hier meer verhalen over en reistips voor outdoor in Nederland


 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer