Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

In een wereld waar je kunt kiezen uit duizenden wandelbestemmingen, waarbij elk gebied strijdt om de beste vergezichten, de beste off-grid paden of kant-en-klare wandelroutes, vond ik de ultieme wandeltocht. En het is gelegen tussen Bremen en Hamburg. Dat klopt, in Duitsland. Om iets van deze noordelijke regio te begrijpen, is het aan te raden om in Lüneburg te beginnen. Ooit woonde hier de crème de la crème van Duitsland, getuige de vele adellijke huizen in de stad, hun rijkdom vergaard door zoutwinning.

Steenrijk

Want lang voordat bitcoins, munten en biljetten in omloop kwamen, was zout het eerste echte betaalmiddel. Het was een kostbaar product omdat er voedsel in bewaard kon worden. Met één kilo zout kon je een paard kopen en met vijftien kilo had je al een huis. En Lüneburg, als de zoutstad van Noord-Europa, barstte van het geld ehh…zout, wat weerspiegeld werd in huizen met prachtige gevels. Het is geen toeval dat het woord steenrijk hier vandaan komt. De stad is ook rijk aan gastronomie en uitgaansleven, dankzij de universiteit, maar vooral dankzij de vele kroegen. Lüneburg heeft, na Madrid, de hoogste dichtheid aan kroegen in Europa.

Blaubeerkuchen

Samen met boswachter Jan Brockmann, die verantwoordelijk is voor het 23.000 hectare grote natuurgebied Lüneburger Heide, beginnen we aan onze wandeling van in totaal dertien kilometer. Brockmann, van huis uit bioloog, vertelt gepassioneerd over zijn ‘thuis’. Met zijn kennis van het gebied en het feit dat zijn familie hier al vierhonderd jaar woont, wordt onze wandeling nog intenser.

Hij vertelt over de prachtige landschapsveranderingen die teruggaan tot de ijstijd. Ook nu maken we dat mee. Want opeens bevinden we ons in een sprookjesbos met bomen hoger dan veertig meter, om vervolgens twintig meter verder te lopen in een eindeloos uitgestrekte weide!

Deze regio is vooral bekend om zijn miljoenen paarse heideplanten, die tweehonderd jaar geleden de hele kust van Noordwest-Europa bedekten. Maar wat velen niet weten, is dat dit gebied ook de meeste blauwe bessen produceert die dagelijks in onze supermarkten aankomen. De Blaubeeren (of Heidelbeeren) vormen dan ook een groot deel van de keuken van de Noord-Duitsers.

Vlak voor de lunch raadde Brockmann ons aan om ruimte te laten voor een ‘blaubeerkuchen’. En hij had gelijk, de combinatie van met slagroom gevulde boekweitcake en warme bosbessenjam is te lekker om te laten liggen, en smaakt zelfs nog lekkerder met een kopje Heideblüte kruidenthee. Voor gezonde maar lekkere foodies zoals ik, maar vooral aardappelliefhebbers, heeft deze regio veel te bieden.

De grond is hier zo vruchtbaar dat het een van de gezondste aardappelsoorten oplevert, genoemd naar het gebied zelf: de Lüneburger Heide. In de meeste restaurants kun je kiezen uit de vele Kartoffeln Speise. Ik ging voor de Dreierlei von der Kartoffel. In combinatie met een glaasje Spätburgunder – het Duitse equivalent voor Pinot Noir – gewoon Herrlich!

Beste wandelroute in Duitsland

De volgende dag rijden we naar Rotenburg, dat aan de Wümme ligt. Daar ontmoeten we Udo Fischer, de drijvende kracht achter de ontwikkeling van de Nordpfade, die onlangs werd uitgeroepen tot Beste Wandelroute van Duitsland. Dit is uniek, want tot nu toe zijn alleen regio’s met minimaal één berg genomineerd.

Hoe is het de Nordpfade gelukt om de titel te pakken, zonder noemenswaardige berg? Fischer: “Ten eerste omdat het vernieuwend was, want in Duitsland had nog nooit iemand iets met ‘vlak’ land gedaan. In Duitsland zijn er minimaal 26 voorwaarden om het stempel ‘wandelgebied’ te krijgen. De drie belangrijkste hiervan zijn: bergen, kastelen en bruggen. Ten tweede hebben we alles te danken aan de vastberadenheid en liefde voor de natuur van de Norddeutschen. Ze voelen zich erg verbonden met de omgeving.

Ons plan om de wandelbestemming duurzaam, zonder auto dus, te bereiken overtuigde de inwoners en politici van het belang van de Nordpfade. Dit heeft ook geresulteerd in de ontwikkeling van het grootste autovrije gebied van Duitsland. Niet alleen het wandelgebied is autoluw, ook de weg ernaartoe. Inwoners van Hamburg, Bremen en Hannover kunnen hier met het openbaar vervoer in minder dan 45 minuten komen.”

In tien jaar tijd hebben Fischer en zijn team een gebied ontwikkeld met in totaal 369 km aan wandelpaden. Er is hard gewerkt aan de informatieborden zodat niemand kan verdwalen. Maar ze vinden de kennis over de omgeving net zo belangrijk en gidsen staan klaar om je te vertellen over de natuur, de geschiedenis en de lokale bevolking.

Een smalspoorbaan midden in het bos waar dorpelingen vroeger hun goederen, voornamelijk boter en brandhout, om naar de stad te brengen toont maximale efficiëntie. Als je loopt, krijg je natuurlijk honger, maar er zijn geen plannen om restaurants te bouwen in de Nordpfade. Hiervoor wordt een andere, duurzame oplossing bedacht. Om wandelaars optimaal te laten genieten van de absolute stilte en hen de complete buitenbeleving te geven, kun je verse huisgemaakte streekproducten bestellen en laten bezorgen via Tischlein deck Dich!

24 wandelroutes

Er zijn 24 wandelroutes, van de Wolfsgrund van 6 km tot de Wümmeniederung, een 32 km lange route met eindeloze en uitgestrekte gebieden. Wij deden de Dör’t Moor route van ruim tien kilometer en liepen zo over bospaden en heidevelden. Met zoveel mooi groen om ons heen en de zachte heidegrond onder onze voeten voelde de route niet als wandelen, maar meer als dansen.

Een paar keer werden we overvallen door een stortbui en schuilden we in de houten huizen. Ook dat was geen straf met een heerlijke boekweitcroissant en een Voelkel shotje ingwer & beeren in onze rugzak. Meer informatie: nordwaerts.de

Quelle, voorloper van Amazon

Je kunt deze regio niet verlaten zonder een bezoek aan Museum Kiekeberg. Een openluchtmuseum dat de geschiedenis en cultuur van de Lüneburger Heide laat zien, van 1600 tot 1950. Aan de hand van historische gebouwen, dieren uit het verleden (zoals paarden, koeien, varkens, schapen, kippen en ganzen), moestuinen en landerijen zie je hoe de vorige generaties in Noord-Duitsland destijds leefden.

Alle roerende en onroerende goederen in het museum (boerderijen, schuren, maar ook een distilleerderijgebouw en een tankstation uit 1950) zijn in verschillende dorpen gesloopt en in het museum herbouwd. Zeker de moeite waard is een bezoek aan het Quelle huis. Vanaf het begin van de jaren 60 nam de Europese markt voor prefab woningen een hoge vlucht.

En in 1962 lanceerde het postorderbedrijf Quelle de eerste prefab woning (vergelijkbaar met de tiny houses die we nu kennen, maar dan groter). Het bijzondere hiervan was dat bestellen niet makkelijker kon. Net zoals je kleding uit de catalogus bestelde, kon je aanvinken welk type huis je wilde. Vanaf 58.600 DM kreeg je een huis van 78 m2 thuisbezorgd.

Lees hier meer verhalen en reistips over Duitsland

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer