Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Tekst: Marloes van Pareren – Foto’s: Marloes van Pareren en Manja Herrebrugh

De zomer is in volle gang. Temperaturen binnen Europa breken record na record en Nederland zit inmiddels midden in een officiële droogtecrisis. Zo vroeg ik mij vandaag af hoe Nederland er in de toekomst uit kan zien als deze trend zich doorzet. Wat als de temperatuur komende zomers niet meer onder de 30 graden Celsius komt en de regen zich pas weer in de herfst aandient? Krijgen we dan een heuse woestijn in ons kikkerlandje? Hoe zou dat eruit zien?

Hetzelfde moment bedacht ik me dat we allang een woestijn hebben. En dat ik er dit voorjaar zelfs nog gewandeld heb! Zandduinen zover het oog reikt, de horizon enkel onderbroken door naaldbossen. Ik neem je mee wandelen in de Loonse en Drunense duinen in Noord Brabant!

Zandduinen zover het oog reikt, enkel onderbroken door dennebossen.
Mooie doorkijkjes.
Lopen door het stuifzand kost wel extra energie!

Loonse en Drunense duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is een natuurgebied in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het is ruim 3500 hectare groot en is sinds 2002 een nationaal park. Je vind hier bos, heide en vooral veel zand. Het is een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. De Loonse en Drunense duinen worden ook wel de Brabantse Sahara genoemd.

De Brabantse Sahara.

Groot natuurpark

Samen met mede-reporter Manja Herrebrugh wandelde ik hier in het voorjaar een route van ruim 16 kilometer. Het lijkt niet een heel groot natuurgebied als je er op de kaart naar kijkt, maar wil je een beetje een goed beeld van de Loonse en Drunense duinen krijgen dan ben je al gauw een paar uur bezig! Zelfs na onze flinke wandeling hebben wij nog maar een klein stukje van het park gezien. Is zestien kilometer een beetje te lang? Kijk dan eens op de website van Natuurmonumenten, je vind hier wandelingen vanaf vier kilometer.

Garmin Fenix

Navigeren

Manja en ik navigeerde met behulp van mijn Garmin Fenix 7s horloge. Dit is een perfect horloge om lange wandelingen mee te maken. Een paar maanden geleden schreef ik een lange review over dit sporthorloge.

Lees hier de uitgebreide review van de Garmin Fenix 7s

Ongerept

De Loonse en Drunense duinen zijn een prachtig ongerept natuurgebied. Hier vind je geen horizonvervuiling van fabrieken of windmolens en wandel je, behalve door het stuifzand en dennenbossen, door mooi dorpjes en tussen groene weilanden. Aan de randen van het natuurgebied vind je meerdere restaurantjes waar je een lekker Brabants gebakje kunt eten (dit moet je zeker doen!) of een biertje kunt drinken. Wij verwenden onszelf bij deze brasserie aan de rand van het park.

Variatie

Hoe mooi en bijzonder de Loonse en Drunense duinen ook zijn, ik kan me niet voorstellen dat heel Nederland er zo uit zou gaan zien in een opwarmende wereld. Laten we hopen dat het bij de stuifzandgebieden die we nu rijk zijn in Nederland blijft en dat we daar nog vele jaren van kunnen genieten. Net zoals we genieten van veengebieden, uitgestrekte loofbossen, vennen en meren. Er is zoveel variatie te zien in ons kleine kikkerlandje, laten we ervoor zorgen dat dit zo blijft!

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer