Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Wandelen langs Duitsland en blauwe bessen in Boukoul

Een wandelverslag van Tammy Pagen

Het nieuwe jaar werd bij ons ingeluid door, net als vele anderen, een stevige wandeling te maken. We besloten een gebied te verkennen waar we nog niet waren geweest en kwamen zo uit in het grote wandelknooppuntennetwerk in de buurt van Boukoul (bij Roermond). Ingepakt met sjaals en mutsen en met de regen steeds harder tikkend op de auto, vertrekken we naar ons startpunt: Plantage Blankwater.

Dit is een heuse blauwe bessenkwekerij waar normaliter een gezellig terras geopend is, maar waar we het nu natuurlijk met een theetje to go moeten doen. De plantage biedt zelf twee wandelroutes aan van 7,9 kilometer en 5,3 kilometer. Omdat wij iets meer kilometers in de benen willen hebben en omdat het gewoon heel gemakkelijk is om te doen, hebben we de route aan de hand van de knooppunten uitgebreid tot ongeveer 14,5 kilometer.

Blankwater
Plantage Blankwater – Foto door Tammy Pagen
Kassen
Gezellig een hapje eten en drinken in de kassen – Foto door Tammy Pagen

Startpunt

De wandeling start bij knooppunt 17 en gaat vervolgens naar knooppunt 18 waarbij je een typisch vakwerkhuisje passeert. Gelukkig stopte de regen toen we de parkeerplaats van de plantage naderde dus… op naar de rest van de knooppunten!

Vakwerkhuisje
Het vakwerkhuisje markeert het begin van de wandeling – Foto door Tammy Pagen

Boukoul bevindt zich aan de Duitse grens en is omringd door diverse natuurgebieden en bossen. Als we een tijdje langs de weg hebben gelopen, kunnen we gelukkig halverwege het volgende knooppunt rechtsaf het bos in. En dat stelt zeker niet teleur met uitzichten op water, prachtig gekleurde bomen en weilanden. In de verte zien we steeds de rode kleur van de blauwe bessenstruiken van de plantage. Het Pieterpad loopt ook door dit gebied en we komen dan ook regelmatig het teken van het beroemde pad tegen.

Oversteekplaats
Oversteekplaats in het bos – Foto door Tammy Pagen

Een winterwandeling met herfstkleuren

Ook al is het winter, de wandeling roept vooral de gedachten aan herfst bij ons op. Het kleurt regelmatig bruin en koperrood om ons heen en we komen diverse paddenstoelen en zwammen tegen. Een heel groot gebied met varens spant de kroon.

Bos
Het bos kleurt rood – Foto door Tammy Pagen

Een steeds terugkerend beeld in de omgeving zijn de vele jacht uitkijkposten. Je ziet ze werkelijk overal. Mocht je dus wild willen spotten, is dit zeker een goed gebied om met je verrekijker op de uitkijk te staan.

Jacht
Een van de vele jacht uitkijkposten – Foto door Tammy Pagen

Een grenspaal met geschiedenis

Vlak voordat we de plantage weer bereiken, treffen we een oude grenspaal aan. Zoals gezegd zitten we hier vlakbij Duitsland en heeft de Tweede Wereldoorlog ook hier in de omgeving sporen achtergelaten. Bij de grenspaal staat een informatiebord dat aangeeft dat zowel Duitse reservisten, dwangarbeiders uit West- en Oost Europa, krijgsgevangenen, Hitlerjugend als ook de lokale bevolking uit Nederland en Duitsland werden ingezet voor werkzaamheden in het grensgebied. Het ging hierbij bijvoorbeeld om de aanleg van verdedigingswerken. Deze dwangarbeiders leefden in erbarmelijke omstandigheden waarbij er veel gevallen bekend zijn van mishandeling en dood.

Grenspaal
Grenspaal met geschiedenis – Foto door Tammy Pagen

Vanaf de grenspaal is het nog maar een klein stuk lopen tot we weer terug zijn bij de plantage. Het pad er naartoe kijkt weer uit over de roodgekleurde blauwe bessenstruiken die je naar Blankwater begeleiden. Je kunt hier diverse blauwe bessenproducten kopen en in de zomer kun je hier zelf blauwe bessen komen plukken!

Terugweg
Op de terugweg naar de plantage – Foto door Tammy Pagen

Mocht je hier zelf willen gaan wandelen, is het een tip om de wandelroute bij Plantage Blankwater te vragen. Je krijgt dan een kaartje met de door hen uitgezette routes en de wandelknooppunten en kunt op die manier dus ook gemakkelijk zelf de routes wijzigen. Wij hebben onze route op die manier dus uitgebreid door een extra lus in te bouwen van knooppunt 67 naar knooppunt 8 (zie hieronder). Dat komt op de volgende knooppunten uit (mocht je onze route willen lopen): 17-18-91-15-16-20-21-2-67-1-52-53-54-8-22-17


Lees hier alle verhalen over wandelen in Nederland en de omringende landen


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer