Wandelen in Nederland | Verrassend Kraggenburg in de Noordoostpolder

Een verhaal van Koos Koopmans
Vandaag was ik in de Noordoostpolder. Dat klinkt saai, vind je niet? Je hebt toch een beeld van eindeloze polders, prefab huizen en dorpen, voormalige eilanden die opgeslokt zijn door het land, en altijd en overal koude wind en modder. Maar als je goed kijkt zie je natuurlijk toch wel weer wat moois.
Natuurgebieden met allure
Aan de noordoostzijde is een stuk van de polder door natuurbeheerders omgetoverd in natuurgebieden van allure. Schotse Hooglanders zorgen voor begrazing van de terreinen. Er zijn moerassen en wetlands, met plevieren, boompiepers, gele kwikstaarten, roerdompen, zomertalingen, wintertalingen.
Schotse Hooglanders. Foto: Koos Koopmans Volop lente. Foto: Koos Koopmans
En grote verwilderde bossen met haagbeuken, eiken, populieren. In het voorjaar staan de dijken vol met pinksterbloemen, dotters, paardenbloemen, koolzaad: miljoenen bloemen bij elkaar.
En de geschiedenis van de polder is ook mooi te zien. Je ziet de imposante uniforme betonnen boerderijen en de strenge doodsaaie dorpen van de pioniers van dit barre land, ontworpen op Spartaanse tekentafels. Een land wat groot moest worden door geïmporteerde arbeiders in eindeloze bietenvelden.
Aan de randen van de polder bij de kanalen zijn weegbruggen en bietenbruggen nog steeds aanwezig. Het was in een tijd van idealisme en de “nieuwe mens”. Hoewel ik denk dat die nieuwe mens niet echt vrolijk kon worden van zo’n straffe omgeving, ook niet na veel bidden.

Een klein verweesd vuurtorentje
Er staat midden in het land nog een klein verweesd vuurtorentje op een huisje. Oud Kraggenburg. Het schijnt uniek te zijn dat het licht op het dak van een huisje staat. Er staat ook een mistbel op.
Daar was ooit de ingang van een kanaal tussen twee dijken dat naar Genemuiden leidde om van Zwolle een grote zeehaven te kunnen maken in de 18e eeuw. Dat werd een jammerlijke mislukking… Tegenwoordig staat het huisje met de lantaarn tussen de bollenvelden.
Het was verassend. Natuur en cultuur in een geheel door de mens geschapen land.
Kraggenburg is een dorp in de Noordoostpolder met 1.410 inwoners. Het dorp is gelegen ten zuidoosten van de hoofdplaats Emmeloord. De naam Kraggenburg werd in 1847 gegeven aan het noodhaventje bij de mond van het Zwolse Diep.
Bij de aanleg van de leidammen, die de verzanding van het Zwolse Diep moesten tegengaan, maakte men gebruik van kraggen, drijvende stukken laagveen die gevormd zijn in diepe plassen of meren, in dit geval in Noordwest-Overijssel.
Door op een dergelijke, goedkope wijze de dijken aan te leggen heeft men van de bespaarde gelden een noodhaven kunnen bouwen. De haven Kraggenburg verdween bij de aanleg van de Noordoostpolder. Slechts de vuurtoren, die nu Oud-Kraggenburg heet, herinnert aan de tijden van weleer. Bron: wikipedia.
Lees hier meer over wandelen in Flevoland

Ik ben al mijn hele leven op pad in de natuur. De fascinatie voor het leven heb ik al van jongs af aan en leidde mij als natuurgids dwars door Europa en daarbuiten. Polders en Bergen, Moerassen en Woestijnen, Oerwouden en Eilanden, Natuur en Cultuur vormen een essentieel onderdeel van mijn bestaan. Ik neem jullie graag mee in eenvoudige verwonderingen tijdens mijn wandelingen, ook in natuur om de hoek.
2 Reactie op “Wandelen in Nederland | Verrassend Kraggenburg in de Noordoostpolder”
Comments are closed.
Altijd leuk die vooringenomenheid. Schrijven deze mensen over Canada dan roemen ze de uitgestrekte vlaktes.
Als je goed leest zie je hoe enthousiast onze redacteur is over de Noordoostpolder. Maar je kunt niet ontkennen dat het imago niet bijster sterk is 😄