Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Speciaal voor jou: de 5 mooiste plekjes in de Texelse natuur

Door Edwin Hagenouw | bron: VVV Texel

De natuur op en rond Texel is uniek. Nergens vind je op zo’n beperkte oppervlakte zoveel verschillende landschappen als op Texel. Een groot duingebied met veel variatie, een gemengd loof- en dennenbos, heide, uitgestrekte stranden, het wad en kwelders met bijzondere vegetatie. Maar ook weide- en akkergebied, glooiend terrein en polders. Dat alles is een ideaal leefgebied voor een groot aantal planten- en diersoorten, die soms alleen hier voorkomen.

En Texel lijkt misschien ver weg, maar dat valt reuze mee. Vanaf Den Helder is er ieder uur een afvaart en de overtocht met de veerboot duurt slechts twintig minuten. Ontdek hier snel de vijf geheimen van de Texelse natuur.

1. Open verbinding met zee: De Slufter

Voor wie wel eens op Texel is geweest is dit waarschijnlijk het meest bekende natuurgebied. Het is dan ook zeer bijzonder. Als enige gebied in Nederland kan de zee hier ongehinderd binnenstromen. Het staat namelijk in open verbinding met de Noordzee. Hierdoor is er unieke flora en fauna te vinden. Er groeien alleen platsoorten die het zoute water kunnen overleven. Het is een waanzinnig gezicht als het gebied na een storm helemaal onder water komt te staan. Daarvoor rijden Texelaars ook speciaal naar De Slufter toe!

slufter panorama-meeuwsen-fw-VVVTexel

2. Uitgestrekte zandplaat: De Hors

Veel minder bezocht dan De Slufter, maar wat ons betreft wel een van de mooiste plekken op Texel: De Hors. Het gebied op de zuidpunt van Texel bestaat uit een groot strand, met brede duinen en een baai. Op de uitgestrekte strandvlakte is prachtig te zien hoe jonge duintjes ontstaan. Je kunt hier heerlijk wandelen en uitwaaien. Geniet van de rust en ruimte om je heen. Ervaar zelf het bijzondere woestijnachtige karakter.

Foto: Justin Sinner

3. Wel 15 meter hoog: De Hoge Berg

Het klinkt best grappig, De Hoge Berg terwijl deze ‘maar’ vijftien meter hoog is. Toch wordt het Oude Land van Texel zo genoemd. Het is een keileemopstuwing uit de IJstijd die 15,3 meter boven zeeniveau ligt. Het gebied staat bekend om schapenboeten en tuunwallen, typisch Texelse iconen in het landschap. Wil je het bekende Texelse schaap zien? Dan moet je hier zijn. De meeste schapenhouders zijn op De Hoge Berg gevestigd. In het voorjaar is het helemaal prachtig wanneer er lammetjes geboren zijn en lekker ronddartelen in de wei. Super schattig om te zien!

4. Bijna 400 vogelsoorten: vogeleiland Texel

Texel is een vogelrijk eiland. Inmiddels zijn er meer dan 390 vogelsoorten waargenomen op Texel. Nergens anders in Nederland kun je zoveel verschillende vogelsoorten zien. Dankzij de variatie in landschappen vinden ze hier allemaal hun eigen voedsel en broedgebied. En door de ligging van Texel, op de westelijke Europese trekroute vanuit Siberië, komen trekvogels hier massaal aan om op krachten te komen tijdens hun wereldreis.

Texel
Foto: Justin Sinner

Texel heeft de langste vogelboulevard van Europa, meer dan 20 kijkpunten en er worden diverse vogelexcursies georganiseerd. Daarmee is Texel echt een hotspot voor vogelaars. Maar ook als je er geen verstand van hebt is vogels kijken leuk. Ga bijvoorbeeld eens mee op een vogelsafari!

5. De Dennen

Wist je dat Texel ook een heel uitgestrekt bos heeft? Texelaars noemen dit gebied tussen De Koog en Den Hoorn “De Dennen. Het Texelse bos is aangeplant in het begin van de 20e eeuw. Aanvankelijk voor de productie van hout. Dat waren dennenbomen, vandaar de benaming “De Dennen”. Later veranderde de rol van het bos en kreeg het een meer recreatieve functie.

Er werden in die tijd ook meer loofbomen geplant. In het Dennenbos kun je heerlijk wandelen, fietsen en sporten. Je kunt zelf op pad of met een excursie mee. Kortom, genoeg te beleven.


Wil jij de Texelse natuur zelf beleven? Kijk voor meer informatie en tips op www.texel.net


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer