Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Schiermonnikoog is een eiland voor echte levensgenieters

Door Edwin Hagenouw | 19 juni 2020

De kleinste gemeente van Nederland heet gasten het hele jaar door van harte welkom. De maanden maart, april en mei van dit jaar waren een uitzonderlijke uitzondering, maar daar had, kan ik stellen, de hele Wereld last van. Er waren mondjesmaat gasten te zien, en ja die worden herkend, want de eilanders kennen elkaar. Deze gasten waren vaak op het eiland in hun eigen vakantiehuis. Om te renoveren of om veilig te werken, ver van steden en drukte.

Hier kun je in alle rust werken en ontspannen. Foto: Bert Smeets

Normaal gesproken is de reiziger op Schiermonnikoog als volgt te omschrijven:

  • Natuurliefhebber
  • Houdt van rust
  • Hoeft niet vermaakt te worden, al kun je natuurlijk genoeg doen op het eiland
  • Komt al vele jaren op het eiland, vaak vanaf jongs af aan
  • Houdt van gezelligheid
  • Ziet het eiland als ‘eigen’

Te denken aan alleenreizenden, stellen, maar ook gezinnen en families. Daarnaast is het eiland geliefd als dagbestemming. In de volksmond ‘dagjesmensen’ genoemd. Deze reizigers komen in de ochtend en vertrekken in de avond.

Activiteiten en evenementen

Fietsen en wandelen zijn de grootste troef. Daarnaast hebben we een activiteitenstrand waar wordt gekite, gesurft, gezwommen, gevliegerd, ge-blokart etc etc. Echt actief voor jong en oud.

De novembermaand is uitgeroepen tot Wandelmaand. OutdoorDichtbij-reporter Anne ervoor hoe mooi het waddeneiland is in de herfst. Lees over haar ervaringen in dit reisverslag.

Ook op cultureel gebied is er veel te beleven. Zoals bij een klein eiland past, is dat vanzelfsprekend kleinschalig. In maart is vind jaarlijks het Festival Jong Talent plaats en in oktober het Internationale Kamer Muziek Festival. Beiden trekken heel veel mensen.
Daarnaast is de Monnikenloop in maart de start van een nieuw seizoen. Ruim 1700 hardlopers bijten het spits af van een nieuw actief jaar. Vanwege de coronacrisis kon de loop in 2020 helaas niet plaatsvinden. We gaan ervan uit dat de editie van 2021 daarvoor extra bijzonder zal worden.

Kinderen op Schier

Lytje Willem is het recreatieteam van Schiermonnikoog en verzorgt het kinderprogramma gedurende de vakanties. Denk aan knutselen, levende bordspellen, kampvuren etc. Onderdeel van dit programma zijn de kinderkampen. Alles onder leiding van Esther Hagen. Paardrijden, huifkartochten, excursies, Balgexpres, boottochten naar de zeehondenbank en ga maar door.

Met een gids de natuur in

De VVV heeft eigen gidsen die je meenemen de natuur in. Leer de namen van de vaak zeldzame Rodelijst soorten, of spot vogels al dan niet tijdens de trek. Op pad door het dorp en leer over de rijke geschiedenis van Schiermonnikoog. En natuurlijk moet elke bezoeker van Schiermonnikoog minimaal één keer gaan wadlopen!

Wadlopen. Foto: Monique Robert

Eten, drinken en slapen

In en buiten het dorp is er een divers horeca aanbod. Van eenvoudig tot uitgebreid tafelen. De zonsondergang bekijken vanaf het Wad of het strand, het kan allemaal. Verblijven op het eiland kan in hotels, B&B’s, pensions, vakantiehuizen, appartementen en complexen. Maar ook kamperen bij de camping of bij de boer behoren tot de mogelijkheden. Voor iedere portemonnee en voor elke lengte.

Schiermonnikoog
Joggen tussen de buien door. Foto: Jan Faber

Ga voor meer informatie naar www.vvvschiermonnikoog.nl


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer