Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Minuscuul kleine kans op een Elfstedentocht deze winter

Door Edwin Hagenouw | bron: NOS / Omrop Fryslan

Als Noorderling en schaatsfan gaat maar hart altijd net even wat sneller slaan als de temperaturen in Friesland onder nul duiken. Dan gaan de temperaturen bij veel Friezen en andere Nederlanders een paar graden omhoog. Elke media en weerman wordt erbij getrokken om te berekenen hoeveel kans er deze winter is op de Tocht der Tochten: De Elfstedentocht. Maar dit jaar is alles anders.

Er komt de komende maanden geen Elfstedentocht. Dat heeft de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden bepaald. Nog afgezien van de weersomstandigheden is het vanwege de huidige coronasituatie niet mogelijk om de tocht op een veilige manier te organiseren. Het belangrijkste bezwaar is de anderhalvemetermaatregel.

Pas als mensen geen afstand meer van elkaar hoeven te houden, kan er volgens de vereniging een tocht worden georganiseerd. Het bestuur hoopt dat de situatie verbetert en dat er eind januari of begin februari toch iets mogelijk is. “Maar die kans wordt wel enorm klein”, zegt Wiebe Wieling, voorzitter van De Friesche Elf Steden, tegen Omrop Fryslân.

Alleen een echte Elfstedentocht

Er is ook gekeken naar alternatieven, bijvoorbeeld een Elfstedentocht voor alleen wedstrijdrijders of voor minder recreatieve schaatsers dan normaal. Maar volgens het bestuur is dat niet mogelijk en is daar ook niet genoeg draagvlak voor. “Een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek of met slechts een deel van het deelnemersveld.”

Elfstedentocht
Schaatsen op natuurijs. Veel mooiere activiteiten zijn er niet voor mij.

Voor alle onderdelen is bekeken of ze georganiseerd kunnen worden binnen anderhalve meter. Op details zijn wel aanpassingen denkbaar, maar over het geheel gezien is een Elfstedentocht onmogelijk gebleken. De vereniging vindt het bovendien onverantwoord om nu een evenement voor honderdduizenden mensen te organiseren, onder meer vanwege de druk in de ziekenhuizen.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer