Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Minuscuul kleine kans op een Elfstedentocht deze winter

Door Edwin Hagenouw | bron: NOS / Omrop Fryslan

Als Noorderling en schaatsfan gaat maar hart altijd net even wat sneller slaan als de temperaturen in Friesland onder nul duiken. Dan gaan de temperaturen bij veel Friezen en andere Nederlanders een paar graden omhoog. Elke media en weerman wordt erbij getrokken om te berekenen hoeveel kans er deze winter is op de Tocht der Tochten: De Elfstedentocht. Maar dit jaar is alles anders.

Er komt de komende maanden geen Elfstedentocht. Dat heeft de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden bepaald. Nog afgezien van de weersomstandigheden is het vanwege de huidige coronasituatie niet mogelijk om de tocht op een veilige manier te organiseren. Het belangrijkste bezwaar is de anderhalvemetermaatregel.

Pas als mensen geen afstand meer van elkaar hoeven te houden, kan er volgens de vereniging een tocht worden georganiseerd. Het bestuur hoopt dat de situatie verbetert en dat er eind januari of begin februari toch iets mogelijk is. “Maar die kans wordt wel enorm klein”, zegt Wiebe Wieling, voorzitter van De Friesche Elf Steden, tegen Omrop Fryslân.

Alleen een echte Elfstedentocht

Er is ook gekeken naar alternatieven, bijvoorbeeld een Elfstedentocht voor alleen wedstrijdrijders of voor minder recreatieve schaatsers dan normaal. Maar volgens het bestuur is dat niet mogelijk en is daar ook niet genoeg draagvlak voor. “Een Elfstedentocht is geen echte Elfstedentocht zonder publiek of met slechts een deel van het deelnemersveld.”

Elfstedentocht
Schaatsen op natuurijs. Veel mooiere activiteiten zijn er niet voor mij.

Voor alle onderdelen is bekeken of ze georganiseerd kunnen worden binnen anderhalve meter. Op details zijn wel aanpassingen denkbaar, maar over het geheel gezien is een Elfstedentocht onmogelijk gebleken. De vereniging vindt het bovendien onverantwoord om nu een evenement voor honderdduizenden mensen te organiseren, onder meer vanwege de druk in de ziekenhuizen.

 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer