Review: Schöffel wandelbroek getest tijdens ruige hike op Terschelling

Het meeste blad is inmiddels wel van de bomen en de prachtige herfstkleuren hebben plaats gemaakt voor een wat kleurlozere natuur. De Veluwse bossen waar ik dichtbij woon, trekken mij minder dan normaal om te wandelen. Maar ik bof: er staat een weekend Terschelling met mijn broer op het programma. De perfecte gelegenheid om mijn nieuwe Schöffel wandelbroek eens uitgebreid te testen.

De kleding van Schöffel is speciaal ontworpen voor mensen die graag buiten zijn. Al 7 generaties lang staat de familie Schöffel bekend om innovatie en betrouwbaarheid. Het model broek waar ik voor heb gekozen, de Schöffel Folkstone, heeft een casual look, en is gemaakt van 4-way stretchstof. De broek heeft een verstelbare tailleband aan de binnenkant en dit biedt volgens de beschrijving een uitstekend bewegingsvrijheid. De broek is geschikt om te gebruiken in voor- en najaar en de zomer. Ook schijnt de stof snel drogend te zijn. De omstandigheden tijdens een herfstig weekend aan de Waddenzee lijken mij uitermate geschikt om te kijken of dat klopt.
De Schöffel wandelbroek op Terschelling
Ik besluit om de broek op de laatste dag van ons weekend Terschelling te gaan testen, het belooft een frisse dag met een stevige wind te worden. De wandeling die op het programma staat is een stevige hike door afwisselend landschap. Wat mij ’s ochtends als eerste opvalt bij het aantrekken van de broek is dat het aanvoelt alsof je niks aan hebt. De stof is zacht en soepel, de broek weegt bijna niks. Ik ben benieuwd hoe dit aanvoelt als we over het strand tegen een harde westenwind in moeten lopen.
Daar kan ik maar op een manier achter komen; op pad gaan! We parkeren de auto op de parkeerplaats bij de haven in West Terschelling, en lopen langs strandpaviljoen de Walvis naar het begin van de wandeling. Het is rustig op deze maandag in november. Het eerste stuk van de wandeling gaat over een smal onverhard pad rechts van het strand.



Aangezien ik de wandeling bij mijn vorige bezoek aan Terschelling ook heb gemaakt, en deze toen zo goed is bevallen, loop ik al pratend een beetje op de automatische piloot. Totdat we op een breed pad komen, dat mij totaal niet bekend voorkomt. Als we even stoppen en ik de omgeving goed in me opneem, zie ik links van ons aan de horizon wel een hele hoge zandduin. Die komt mij bekend voor. Deze moeten we oversteken om op het strand te komen. Het pad waar we nu op lopen, gaat de hele andere kant op. We zien een smal paadje linksaf gaan, we besluiten dit maar te volgen. Het paadje wordt al snel behoorlijk ontoegankelijk. De wandeling gaat over in een echte hike.
Met de broek door de braamstruiken
Er is geen pad meer, de ondergrond is drassig en bestaat uit riet, heide, braamstruiken en ander heuphoge struiken met prikkels en doornen. Ik grap nog dat dit de ideale test is om de Schöffel Folkstone uit te proberen. Verschillende keren loop ik me vast in de braamstruiken en moet ik deze losmaken van de broek. Het verbaast me dat deze dunne broek de prikkels tegenhoudt; ik voel niks op mijn benen, mijn armen zitten inmiddels al flink onder de krassen.




De broek is beschermend
Wat verder opvalt is dat als ik de takken met prikkels/doornen verwijder, er geen halen in de broek ontstaan. Gelukkig, want ik wil de broek graag goed testen, maar het is niet de bedoeling dat de broek aan het einde van de wandeling is veranderd in een korte broek. Dan had ik wel voor het afritsmodel gekozen dat Schoffel ook in het assortiment heeft. Uiteindelijk weten we de zandduinen te bereiken, na een steile klim staan we boven op de duin en genieten we van het uitzicht.
Ik check de broek nog eens goed, na ruim 45 minuten door ruig terrein hiken, inclusief braamstruiken, zit er slechts 1 piepklein haaltje in de broek. Tot zover de test door ruig terrein, we lopen nu vanaf de duintop naar het strand, tegen de wind in. Ook dat doorstaat de broek goed. Er staat een flinke westenwind die verassend genoeg niet door de dunne broek heen gaat.




Broek als basis van outdooruitrusting
Via de Noordvaarder willen we naar het Groene strand lopen. Ook al is het eb, onze weg wordt afgesloten door een duinmeer dat in verbinding staat met de zee. En voor de tweede keer deze wandeling moeten we onze eigen route kiezen, in de verte zien we de Brandaris en besluiten daar in een rechte lijn heen te lopen. Na ruim een uur kruisen we een wandelpad, en kunnen we onze wandeling normaal uitlopen. Wat begon als een gewone wandeling werd dus een echte hike. Waarbij de Schöffel Folkestone wandelbroek heeft bewezen om door weer en wind en in ruig terrein een ideale basis van mijn outdooruitrusting te zijn.
Op een rij de pluspunten van de Schöffel Folkstone;
- De broek is een lichtgewicht en dit is fijn als je een outdoortrip maakt waarbij je niet veel gewicht wilt meesjouwen.
- De bewegingsvrijheid is top.
- De broek heeft een casual look waarmee je ook prima voor de dag komt bij bijvoorbeeld een stedentrip. Of bij een bezoek aan horeca tijdens een wandeling.
- De stof is snel drogend en sterk.
Minpunten
- Als je op zoek bent naar een broek met een robuuste look, dan is de Schöffel Folkestone te casual.
- Niet geschikt voor echt winterse temperaturen.
Meer informatie over de kleding van Schöffel vind je op deze website. Ik testte deze broek.


Elke dag ben ik buiten te vinden. Om de natuur dichtbij huis te beleven en ook vast te leggen in beeld. Iedere vakantie doe ik hetzelfde in het buitenland. Het weekend is voor mij pas compleet met een mooie wandeling of hike. Weer of geen weer.