Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Natuurparken en de Maas in de smalle taille van Midden-Limburg

Door Pauline van der Waal | Bron: vvvmiddenlimburg.nl

Midden-Limburg, de smalle taille van ’s lands meest zuidelijke provincie, is een compact en tegelijkertijd uiterst veelzijdig gebied. Het wordt met name gedomineerd door schitterende natuurparken en een uitgestrekt stelsel van Maasplassen, aaneengeschakeld met de Maas. Behalve natuur en watersport zijn cultuur en shoppen voorname pijlers waarmee de regio zich onderscheidt. Bovendien ligt het buitenland om de hoek. De grote diversiteit promoveert Midden-Limburg tot een populaire bestemming voor het vieren van vakantie, een kort verblijf of gewoon een dagje uit.

Vlak wandelen en fietsen midden in Limburg

Midden-Limburg leent zich uitstekend om vlak te wandelen en fietsen, want wie denkt dat Midden-Limburg alleen uit heuvels bestaat heeft het mis. De mooie omgeving en vele natuurgebieden nodigen uit om te ontdekken en genieten. Je kunt prachtig wandelen en fietsen langs de uiterwaarden van de Maas en door pittoreske dorpjes als het witte stadje Thorn en het vestingstadje Stevensweert. Onderweg is het goed toeven op één van de vele terrassen aan het water.

In heel de regio vind je het fiets- en wandelroutenetwerk met de genummerde knooppunten. Dit eenvoudige bewegwijzerde systeem biedt eindeloos veel routemogelijkheden. De Nederlandse fiets- en wandelroutenetwerken sluiten aan op het Duitse- en Belgische netwerk.

De Nederlandse fiets- en wandelroutenetwerken sluiten aan op het Duitse- en Belgische netwerk

Uniek, want het maakt een Belgisch biertje en ‘Deutsche Kuchen’ op één middag haalbaar. Een aantal plaatsen zijn via fiets/voetveren met elkaar verbonden zodat je optimaal kunt genieten van al het moois dat Midden-Limburg te bieden heeft.

Foto: VVV Midden-Limburg

Internationale Maasfietsroute

Deze route volgt de oevers van rivier de Maas en is een mooie uitdaging voor de meer of minder geoefende fietser. Ze start bij de bron in de Franse Vogezen en voert via België naar Nederland. Van bron tot monding is de Maasfietsroute zo’n 1000 km lang. Deze mooie, afwisselende route biedt een gevarieerd landschap met knusse stadjes en Maasdorpjes aan beide oevers. Maar ook cultuurhistorisch en culinair is er van begin tot eind veel te genieten.

Een buitenrit met je paard

In Midden-Limburg hebben vrijwel alle gemeentes een ruiter- en mennetwerk aangelegd. Met de ruiterrouteplanner van VVV Midden-Limburg kun je eenvoudig je eigen ruiter- of menroute samenstellen en een heerlijke buitenrit maken.

Foto: Petra Lenssen

Duitsland en België zijn te paard makkelijk bereikbaar via Natuurpark Maas-Swalm-Nette, Nationaal Park de Meinweg en Grenspark Kempen~Broek. Om in Duitsland te mogen rijden op het platteland of in het bos is een zogenaamd ‘Reitkennzeichen’ nodig.

Rust en bijzondere natuur

De twee Nationale Parken, De Meinweg en de Groote Peel bieden een uniek aanbod aan flora en fauna en zijn rijk aan zeldzame planten en dieren. De gebieden rondom de kernen Beesel en Reuver zijn de schakel tussen de prachtige grensoverschrijdende natuur van Nederland en Duitsland.

Midden-Limburg
Foto: VVV Midden-Limburg

Ook de natuurgebieden rond Weert maken deel uit van een grensoverschrijdend parklandschap. In grenspark Kempen~Broek wandel je zo van Limburg naar België. Het prachtige Leudal is een natuurgebied van zo’n 900 ha. Hier kun je eindeloos struinen door de bossen.

Grensoverschrijdend watersportgebied de Maasplassen

Rivier de Maas is door de eeuwen heen de verbindende factor tussen de Maasgemeentes. Door de ontgrindingen vanaf de jaren 60 in de vorige eeuw zijn de Maasplassen ontstaan en is het gebied één van de grootste aaneengesloten watersportgebieden van Nederland geworden.

Het Maasplassen gebied is vanwege zijn diversiteit een heel bijzonder gebied dat zich makkelijk laat ontdekken met een stilsloep. Een elektrisch aangedreven boot met eenvoudige bediening waarvoor je geen vaarbewijs nodig hebt. Maar ook per SUB kun je op een bijzondere manier de natuur beleven. Wil je langer de rust en ruimte van het water ervaren dan is een kampeervlot de uitkomst. Vanuit je slaapzak zie je de zonsondergang en bekijk je de vele watervogels. Dat is pas genieten!

Ontdek de rijke cultuur van Midden-Limburg

Het ‘witte stadje’ Thorn was vroeger een mini vorstendom. Tegenwoordig is het een gastvrij stadje voor bezoekers uit de hele wereld. Thorn staat bekend om haar markante witgeschilderde huizen en monumentale panden. De Abdijkerk torent overal bovenuit. Via de typische straten en steegjes van maaskeien in het historische centrum kom je bij gezellige terrasjes. Voor streekspecialiteiten op je bord én in je glas. In Thorn worden al je zintuigen verwend.

Thorn. Foto: Peetra Lenssen

Het Vestingstadje Stevensweert vormt samen met Ohé en Laak het “Eiland in de Maas” Een eiland dat door twee (voormalige) armen van de rivier de Maas gevormd wordt.

Stevensweert. Foto: VVV Midden-Limburg

Het oorspronkelijke dorp werd tijdens de Tachtigjarige Oorlog door de Spanjaarden tot vestingstad omgebouwd. Om Stevensweert werd een aarden vestingwal met zeven bastions en vijf ravelijnen aangelegd. Tot op heden zijn zevenhoekige omtrek en geometrische stratenpatroon behouden gebleven. Een gedeelte van Stevensweert heeft een beschermd dorpsgezicht. De vestingwerken zijn nog in het stratenpatroon van het stadje te herkennen. Een gedeelte van de vestingwerken is gereconstrueerd.

Archeo Route Limburg. Foto: VVV Midden-Limburg

Ontdek ook de verhalen achter archeologische vondsten in Limburg. Sta oog-en-oog met een virtuele archeoloog. Hij laat je zien wat zich in de geschiedenis op diverse plekken in Limburg heeft afgespeeld. Stap in de virtuele wereld met de techniek van vandaag om de verhalen van vroeger te beleven.

Download de gratis app op www.archeoroutelimburg.nl

Kijk voor meer informatie over dit verrassend stukje Nederland op www.vvvmiddenlimburg.nl

2 Reactie op “REISTIPS: Natuurparken en de Maas in de smalle taille van Midden-Limburg”

 • Wouter van Aalst
  5 april 2021 at 13:07

  De link naar vvvmiddenlimburg werkt niet…. Op de site staan de letters vvv in de link, wanneer je erop klikt, krijg je http://www.middenlimburg dus zonder vvv

  • Edwin Hagenouw
   5 april 2021 at 13:08

   Dank je Wouter. We passen het aan!

Comments are closed.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer