Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Nationaal Park Lauwersmeer is een verrassend veelzijdig natuurgebied. De watersportliefhebbers komen hier aan hun trekken, maar de landrotten ook. Als reporter mocht ik een weekend lang de highlights van dit nationaal park op de grens van Groningen en Friesland ontdekken. Met als uitvalsbasis Landal Natuurdorp Suyderoogh.

Over Nationaal Park Lauwersmeer.

Voordat ik afreis naar het noorden zoek ik eerst wat informatie op internet op. Het Lauwersmeer is mij wel bekend, hoewel ik er nooit ben geweest. Dit meer ligt op de grens van de provincies Groningen en Friesland en is ontstaan op 23 mei 1969 door het afsluiten van de Lauwerszee.

De voornaamste reden van de afsluiting was veiligheid. Na het afsluiten zijn de hooggelegen zeebodems droog komen te staan, het water veranderde van zout naar eerst brak en vervolgens in zoet.

De natuur onderging hierdoor ook een transformatie. De mens heeft hier invloed op gehad door het planten van bomen. Maar liefst 2000 hectare is open vlakte. Dit wordt kort gehouden door ongeveer 250 Schotse hooglanders en 150 Konikpaarden.

De natuur kreeg hier letterlijk de ruimte en om dit zo te houden is op 12 November 2003 het Nationaal Park Lauwersmeer ontstaan. Het Lauwersmeergebied is een belangrijk vogelgebied, veel watervogels leven hier zoals lepelaars, grutto`s en aalscholvers. Zwanen, brandganzen en dan nog veel meer zeldzame soorten komen hier geregeld voor. De zeearend, de grootste roofvogel van Noord Europa vliegt hier rond; kortom een paradijs voor vogelliefhebbers.

Nationaal Park Lauwersmeer
Foto: Herman van Alfen

Landal Natuurdorp Suyderoogh: vakantiewoningen middenin de natuur

Er is genoeg te zien en te ontdekken, met deze informatie op zak reis ik af naar het noorden van Nederland samen met mijn oudste dochter. Het is voor ons vanaf het midden van het land zo`n 2.5 uur rijden met de auto. We verblijven dit weekend op Landal Natuurdorp Suyderoogh. Bij aankomst zien we meteen dat dit de perfecte uitvalsbasis voor ons natuurweekend is. Wat ligt het park mooi! Midden in Nationaal Park Lauwersmeer staan 220 vrijstaande bungalows, waarvan een groot aantal direct aan het water ligt.

Zo ook onze bungalow, met eigen aanlegsteiger. Wat ons opvalt is dat het park ruim is opgezet. De bungalows beschikken over een ruime tuin. Je hebt hierdoor snel het gevoel van vrijheid en vakantie te pakken. Het park is een droombestemming voor waterliefhebbers, wandelaars, fietsers en vogelspotters. Natuurdorp Suyderoogh heeft een overdekt zwembad, in de zomer kan er ook in het buitenwater worden gezwommen.

Nationaal Park Lauwersmeer
Onze bungalow. Foto: Herman van Alfen
Nationaal Park Lauwersmeer
We kijken uit op het meer en hebben zelfs een eigen aanlegsteiger. Foto: Herman van Alfen

Op het park slingert de verharde weg langs het water en over verschillende bruggetjes. Op enkele honderden meters van het park bevindt zich een uitkijktoren. Het wandelingetje hiernaar toe geeft gelijk een goed beeld van het Lauwersmeer. Vanaf de toren heb je een schitterend uitzicht over weilanden en waterpartijen.

We zien een kudde konikspaarden door het water galopperen, met op de achtergrond prachtige wolkenluchten. We zien en horen een blauwborst, puttertjes, ganzen. Wauw, we zijn er nog maar net, dat belooft nog wat! Vanaf de toren loopt er een smal paadje tussen het hoge gras langs het water weer terug naar het park. Het voordeel van de zomer is dat het lang licht is en we besluiten om een avondwandeling te maken. We kiezen de orchideeënroute, een van de vele wandelroutes die het gebied rijk is.

Nationaal Park Lauwersmeer
Konikspaarden. Foto: Herman van Alfen

Wandeling Orchideeënroute

De route begint op de parkeerplaats op de Strandweg net voorbij Paviljoen Meerzicht, in Lauwersoog. Het is een korte route van 3 kilometer. We volgen de blauwe markering. De route loopt gedeeltelijk door het bos en langs mooie orchideeënvelden. In de maanden juni t/m augustus kun je hier honderden bloeiende orchideeën vinden. We hebben geluk en zien prachtige orchideeën langs de route.

Let wel op, het zijn beschermde bloemen. Naast de velden wandel je door het Lauwersoogbos. Dit bos is na de afsluiting aangeplant door de mens. De hoogste bomen die hier groeien zijn populieren. Deze zijn hier gepoot omdat ze snel groeien, maar het zijn ook windvangers. Je ziet hier ook verschillende omgevallen bomen liggen, want het kan hier behoorlijk waaien.

Nationaal Park Lauwersmeer
Een van de orchideeën die we tijdens de orchideeënroute tegenkomen. Foto: Herman van Alfen
Nationaal Park Lauwersmeer
De avond valt. Foto: Herman van Alfen
Nationaal Park Lauwersmeer
De eerste zonsondergang van ons weekend is prachtig. Foto: Herman van Alfen

Naast het loofbos en de velden komen we door een naaldbos van sitkasparren, hier kun je duidelijk zien dat het door de mens is geplant. De rijen zijn nog duidelijk te zien. Na veertig minuten zijn we weer terug op de parkeerplaats. Volgens de beschrijving moeten hier ook diverse soorten vogels leven, maar deze lieten zich niet aan ons zien. We gaan naar onze bungalow op Landal Natuurdorp Suyderoogh, waar we genieten van een mooie zonsondergang vanaf onze eigen steiger aan de rand van het water.

Fietsen langs de mooiste plekken van het nationaal park

Zaterdag beginnen we de dag met een heerlijk uitgebreid ontbijt, bezorgd bij de bungalow. Als je wilt ben je in dit park van alle gemakken voorzien. Heerlijk om de dag zo buiten aan de rand van het water te beginnen. Vandaag staat er een flinke fietstocht op het programma.

Nationaal Park Lauwersmeer
Fietsen in Nationaal Park Lauwersmeer. Foto: Herman van Alfen
Nationaal Park Lauwersmeer
We stoppen regelmatig om vogels te fotograferen. Foto: Herman van Alfen
Nationaal Park Lauwersmeer
We hebben helaas geen otters gezien. Foto: Herman van Alfen

We halen onze gereserveerde fietsen op bij de receptie van het park. In het Lauwersmeergebied vind je een uitgebreid netwerk van fietspaden. Wij besluiten om het rondje voor de meer getrainde fietser te maken. Deze route van zo’n 42 kilometer rondom het Lauwersmeer brengt je op de mooiste plekjes van het Nationaal park. Lees verder in deel 2

Meer informatie Nationaal Park Lauwersmeer

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer