Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Beleef de bergen van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug op je MTB

“De mooiste route van Nederland’’

Door Karin Nijhof

Het najaar is dé periode van het jaar om te gaan mountainbiken. Niets is lekkerder dan al crossend op je mountainbike door de bossen je hoofd leeg te maken. Dus pakte ik op een mooie zonnige herfstdag in november mijn MTB uit de schuur. Welke route zou ik fietsen? Het MTB-netwerk in Nederland wordt steeds verder uitgebreid met mooie routes. De keuze is reuze! Op www.mtbroutes.nl las ik dat MTB-route Hellendoorn in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug in november was uitgeroepen tot mooiste van Nederland. De keuze was snel gemaakt. Deze route moest ik zelf gaan ervaren! Dus mountainbike achterin de auto. Hellendoorn, here I come!

MTB route hellendoorn
MTB route Hellendoorn, reporter Karin

Bergen vol beleving

Na een korte rit (zelf woon ik in Zwolle) verandert het landschap om me heen en rijd ik de bossen van Nationaal Park Sallandse Heuvelrug in. De plek waar ik van start ga is Landgoed de Uitkijk in Hellendoorn. Een pittoresk dorpje gelegen in Overijssel en voornamelijk bekend van het pretpark Avonturenpark Hellendoorn. De Uitkijk is een hotel-restaurant gelegen middenin de bossen. Het terras met prachtig uitzicht nodigt je uit om hier wat te eten of drinken. Helaas is het terras nu gesloten vanwege de Corona-maatregelen. Op dit moment is het wel mogelijk om een koffie, thee en of warme chocolademelk to go te bestellen met wat lekkers erbij, zoals flamkuchen.

Een jongedame werkend bij de Uitkijk is zo aardig om me een fietspomp te lenen, zodat ik mijn banden de nog benodigde lucht kan geven. ‘’Heel veel plezier’’, wenst de vriendelijke dame mij toe terwijl ik mijn banden oppomp. ‘’Dat ga je zeker hebben, want dit Nationaal Park heeft als slogan ‘Bergen vol Beleving’ refererend naar de mogelijkheden voor actieve natuurbeleving die hier te vinden zijn’’, spreekt ze me enthousiast toe. Ik bedank haar, zet mijn helm op, schakel een keer en begin aan de eerste meters van de in totaal achttien kilometer lange route.

MTB route hellendoorn
MTB route hellendoorn, foto Karin Nijhof

De Paarse route

De MTB-route Hellendoorn wordt ook wel de Paarse route genoemd. De verklaring hiervoor is eenvoudig. De route is gemarkeerd met paarse MTB-wegbewijzering. De eerste kilometers valt me meteen op dat de route technisch is. Veel singletracks die je door het bos laten slingeren met hierin aanzienlijke hoogteverschillen. Ik ga op en af, van links naar rechts, bijna geen enkele track gaat rechtdoor. Je moet op je hoede zijn op dit parcours heb ik al snel in de gaten. Eén stuurfout en je ligt naast je fiets. In totaal heeft de route 237 hoogtemeters.

Voor Nederlandse begrippen erg veel. Dat er veel hoogtemeters in het parcours zitten merk ik in de buurt van Nijverdal. Hier trek ik stevig aan de rem. Ik kijk naar beneden en zie een pad dat wel heel stijl naar beneden loopt. Zo stijl dat ik besluit om het eerste stuk met mijn fiets aan de hand naar beneden te lopen. Tot halverwege de afdaling vervolg ik mijn weg op deze manier. Het laatste stuk zoef ik naar beneden op mijn fiets. Onderaan de berg blijf ik nog even aan de kant staan om te waarnemen hoe spectaculair en met grote snelheid andere MTB’ers hier naar beneden gaan. Zeker weten dat bij iedereen hier de hartslag omhoog gaat en een flink portie adrenaline vrij komt. Wat een kick geeft dit!

MTB route hellendoorn
MTB route Hellendoorn, foto Karin Nijhof

Diverse landschappen

Ik vervolg de route en volg de paarse bordjes. Onderweg geniet ik van de zon die door de bomen schijnt en de vogels die vrolijk tjilpend mij toezingen. Het is een koude dag, maar koud heb ik het niet. De zweetdruppeltjes komen onder mijn helm vandaan en glijden over mijn gezicht. Hier zorgt de intensiteit van de route voor. Er zijn een paar gedeeltes in de route waar je je op adem kunt komen. Maar lang duren deze gedeeltes niet. Onderweg stop ik een aantal keer om te genieten van het afwisselende landschap waar het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug om bekend staat.

Het ene moment fiets ik door naaldbossen, het andere moment door loofbossen en weer iets verderop snel ik tussen heidevelden door of stuif ik langs zandverstuivingen. Ik stel me voor hoe mooi het hier moet zijn wanneer alle planten, struiken, bomen en heide in volle bloei is. Wanneer de bladeren aan de bomen een mooi kleurenpallet vormen en de heide paars is gekleurd. Maar ook in deze tijd van het jaar kijk ik mijn ogen uit.

MTB route hellendoorn
MTB route Hellendoorn, foto Karin Nijhof

Technisch en afwisselend

Als ik denk er bijna te zijn, maakt de route het me nog even flink zwaar. De Hellendoornse berg heeft nog een flinke klim voor me in petto. Het eerste stukje krijg ik mijn trappers nog goed rond. Maar het gaat steeds langzamer en kost steeds meer kracht. Hoewel mijn hoofd zegt ‘doorgaan, niet opgeven’, zeggen mijn benen ‘we kunnen niet meer, we verzuren’. Uiteindelijk winnen mijn benen het van mijn hoofd en krijg ik de trappers niet meer rond. De berg heeft het dit keer van mij gewonnen.

Ik ben trouwens niet het enige slachtoffer. Menig mountainbiker moet zich hier gewonnen geven. Hier zitten op het oog veel ervaren mountainbikers tussen. Een mooie uitdaging dus voor de diehard MTB’er om hier zonder af te stappen naar boven te klimmen. Na ongeveer achttien kilometer staat de laatste klim naar de Uitkijk op me te wachten. Eenmaal boven kan ik zeggen dat ik de route voltooid heb. Achttien kilometers en 237 hoogtemeters heb ik volgens Strava in iets meer dan twee uur volbracht. Dit is inclusief pauzes. De gemiddelde mountainbiker doet ongeveer één uur en een kwartier over de route. Moe maar voldaan drink ik het laatste slokje water uit mijn bidon en kijk ik terug op een prachtige middag.

MTB route hellendoorn
MTB route hellendoorn, foto Karin Nijhof

Goed onderhouden

Wat een toffe route! Een route die veel van je vraagt; uithoudingsvermogen vanwege de hoogteverschillen en de lengte, concentratie vanwege de technische passages en de slingerende singletracks, een goed paar ogen vanwege de diverse prachtige landschappen die je niet mag missen. Maar wat me ook is opgevallen is dat de route zeer goed onderhouden is. De bewegwijzering is duidelijk en op tijd aangegeven. De tracks liggen er verzorgt bij; geen takken of boomstammen die de weg blokkeren, mooie kombochten zijn aangelegd en onderweg ben ik zelfs een springbult tegen gekomen die voor de ervaren MTB’er een mooie uitdaging is.

Het enige minpuntje is dat het in het weekend op het parcours druk kan zijn waardoor je als snelle MTB’er de kans hebt af en toe file te moeten rijden. Maar dit is maar een heel kleine smetje op een verder prachtige route die voor alle mountainbikers, beginnend of ervaren, zal aanvoelen als een grote speeltuin waar je je kunt uitleven. De slogan van het Nationaal Park ‘Bergen vol Beleving’ is zeker van toepassing op de MTB-route Hellendoorn en ook de titel van ‘mooiste MTB-route van Nederland’ maakt deze route volledig waar.

MTB route hellendoorn
MTB route hellendoorn

MTB-netwerk Twente

Ben je een fervent MTB’er en is 18 kilometer niet lang genoeg voor je? Geen probleem. De MTB-route Hellendoorn maakt onderdeel uit van het MTB-netwerk Twente. Binnen dit netwerk kun je verschillende routes met elkaar verbinden. Zo kan je de MTB-route Hellendoorn verbinden met de blauwe route in Holten (29 KM) of de groene route in Nijverdal (18.5 KM).

Mountainbiken Hellendoorn
Mountainbiken Hellendoorn, foto Karin Nijhof

Startpunten

Ik ben de route begonnen bij Landgoed de Uitkijk. Hier kun je normaal heerlijk lunchen en dineren. Echter kan dit tijdens de strenge maatregelen m.b.t de Covid 19 niet. Wel kun je hier koffie en-thee met wat lekkers to go halen.

Maar er zijn meerdere punten waarop je de route kunt starten. Voor diegene die geen mountainbike heeft en een mountainbike wil huren, is De Wilgenwaerd in Nijverdal een goede plek om te starten. Ze hebben hier goede kwaliteit mountainbikes en geven je graag advies en tips over mountainbiken op de Sallandse Heuvelrug. Daarnaast zijn Zwembad het Ravijn en Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal plekken die aan de route liggen en waar je je auto goed kunt parkeren.

De Uitkijk, Hellendoorn
De Uitkijk, Hellendoorn

Bron sallandseheuvelrug, mtbroutes.nl


Lees meer artikelen over mooie mountainbike routes op onze website


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer