MTB- en gravelavontuur in de Achterhoek

Door Harry van den Broek en Edwin Hagenouw

De Gelderse streek de Achterhoek staat bekend om het coulisselandschap en sinds kort ook om de verschillende mountainbikeroutes. Er wordt hard gewerkt aan een groot MTB netwerk. Nu al vind je er ruim 180 kilometer aan MTB routes. Laat je meevoeren door de bosrijke gebieden en hoger gelegen zandgronden van de Achterhoek. Ook de minder goed getrainde mountainbiker én de gravelbiker komen steeds beter aan hun trekken met de verschillende routes die ontwikkeld worden.

Outdoor Achterhoek.

Oude tractorpaden, brede zandwegen en lange gravelstroken nemen je mee naar de mooiste plekjes. Na afloop met de benen omhoog en nagenieten met een lokaal biertje!

Mountainbiken

Met de MTB-routes Lochem en Zeddam beschikt de Achterhoek over twee routes die flink wat uitdaging bieden voor de getrainde mountainbiker en daarmee hoog scoren in de Nederlandse MTB-lijsten. Beide routes kennen felle klimmetjes en snelle afdalingen. Tijdens recente upgrades zijn beide routes flink uitgebreid met extra kilometers single track.

Ben je iets minder bedreven in het mountainbiken, maar vind je mountainbiken net wat uitdagender dan gravelbiken? Rij dan de naastgelegen routes Gorssel-Zuid, Vorden en Ruurlo. Allen prachtige routes die je meenemen door de dichte bossen en langs grillige houtwallen en rijke slootkanten van Nationaal Landschap De Graafschap.

De nieuwste aanwinst is MTB route Winterswijk. De route bevat ruim negen kilometer aan singletracks. Naast deze singletracks doet de route ook de Winterswijkse Berg aan, waarmee flink wat hoogtemeters overwonnen moeten worden. De route laat je tevens genieten van het coulisselandschap en de karakteristieke boerderijen waar de omgeving bekend om staat.

Landschappelijk genieten

Wil je vooral landschappelijk genieten met zo min mogelijk single track en wat bredere zandwegen, fiets dan de MTB-routes Gorssel-Noord, Zutphen en Borculo die tevens geschikt zijn voor gravelbikers. Je maakt het mountainbiken in de Achterhoek nog leuker wanneer je de techniek beter onder de knie krijgt. Verschillende ondernemers bieden MTB-clinics aan. Ook kun je bij hen een mountainbike huren. Omdat één dag mountainbiken niet genoeg is boek je een MTB-arrangement bij één van de gastvrije ondernemers.

Achterhoek
Outdoor Achterhoek.

Kijk voor routes, verhuur, clinics, arrangementen en fiets- en routeonderhoud op mtbindeachterhoek.nl


Gravelbiken

Met de oude tractorpaden, gravelstroken en zandwegen is er in Nederland bijna geen betere gravelregio te bedenken dan de Achterhoek. Verschillende routes nemen je mee op ‘oerend onverhard’ avontuur. De kleinschaligheid en het coulisselandschap maken dat je om iedere hoek weer verrast wordt. Je komt langs statige kastelen, karakteristieke boerderijen en verschillende natuurgebieden.

Download één van de GPX bestanden voor op je navigatie en geniet van urenlang gravelplezier. Om je mee te nemen naar de mooiste plekjes werden de routes samengesteld door lokale vrijwilligers en één van ‘s lands ‘gravelgoeroe’s’ Christiaan Warger van gravelrides.cc.

Met het gravel arrangement ‘Hart van de Achterhoek’ geniet je drie dagen van de Achterhoek, terwijl je ’s avonds en ’s morgens aan kunt schuiven voor een uitgebreide maaltijd en overnacht in twee luxe hotels in Montferland en bij de Lochemse Berg.

Geen zin om met bagage te fietsen? Laat deze voor je vervoeren. Wanneer je het juist leuk vindt om het een en ander zelf uit te pluizen plan je je eigen trip aan de hand van de ‘gravelbikepacktours’ en upload je ze naar je navigatie.


Kijk voor routes en arrangementen op gravelbikenindeachterhoek.nl


Meer buitensport in de Achterhoek

In de Achterhoek vind je ook volop mogelijkheden voor trailrunnen en paardrijden. Kijk voor het totale aanbod van outdoor-routes en arrangementen op outdoorachterhoek.nl. Binnenkort lees je op OutdoorDichtbij meer over de wandel- en trailrunmogelijkheden in de Achterhoek.

Fotografie: Sven Scholten en Wouter Roosenboom voor Achterhoek Toerisme