Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Mijn wandeltips voor een midweek Drenthe

Door Tammy Pagen

Ondanks het wisselvallige en koude weer met regen, hagel en fikse windstoten, heb ik laatst een aantal prachtige dagen in Drenthe beleefd. Dat is ook niet zo moeilijk: Drenthe heeft schitterende natuurgebieden, Nationale Parken en een stuk interessante geschiedenis wat hunebedden en de Tweede Wereldoorlog betreft. Ik hoefde dan ook niet ver van mijn vakantieverblijf in Hooghalen vandaan om de natuur en historie te ontdekken tijdens een aantal mooie wandelingen.

Op sommige momenten dacht ik zelfs dat ik zo in het buitenland had kunnen staan omdat bijvoorbeeld een aantal meren me sterk aan Canada deden denken. Op andere momenten had ik juist het gevoel dat ik weer thuis in Limburg was, om de hoek van de Brunssummerheide, door alle heidelandschappen die ik in Drenthe tegenkwam. Ik heb mijn wandeltips voor een kort verblijf in Drenthe hier op een rijtje gezet.

Canada
Het lijkt wel Canada in Drenthe – Foto door Tammy Pagen
Canada
Meertjes die aan Canada doen denken – Foto door Tammy Pagen

Natuurgebied Het Groote Zand

Het Groote Zand in Hooghalen bevat een ontzettend mooi en afwisselend heidelandschap. In de periode dat ik er was (mei) stond de heide nog niet in bloei, maar als je om je heen kijkt kun je je een voorstelling maken van de prachtige paarse kleuren die hier later in het jaar tevoorschijn zullen komen.

Groote Zand
Heide bij Het Groote Zand – Foto door Tammy Pagen

Schotse hooglanders en Drentse heideschapen begrazen het landschap. Het gebied grenst aan een bos (het Witte Zand) en leent zich dus goed voor wandelingen in een gevarieerde omgeving. Ook een stuk geschiedenis kun je hier prima met je wandeling combineren: als je de paarse paaltjes volgt, loop je een rondwandeling van een kleine vijf kilometer die je langs het Herinneringscentrum Westerbork leidt. Vroeger hebben er in de omgeving van Het Groote Zand twee hunebedden gelegen die in het verleden zijn weggehaald. Ook zijn er een urnenveld en grafheuvel gevonden.

Schotse Hooglander
Een Schotse Hooglander begraast Het Groote Zand – Foto door Tammy Pagen

Oerlandschap Holtingerveld

Deze plek bevat, naast diverse wandel- en fietsroutes, twee historische hoogtepunten: hunebedden. Als je in Drenthe bent, kun je er natuurlijk niet omheen een of meerdere van deze grafmonumenten te bezoeken. In Holtingerveld kun je er maar liefst twee bezoeken op een paar meter afstand van elkaar.

Een korte maar leuke wandelroute brengt je in een rondwandeling door indrukwekkende natuur naar deze interessante stukjes geschiedenis. Sommige paden leken me wel naar zee te voeren, zo erg deden ze me aan duinen op het strand denken. Deze route is ook goed met kinderen te doen!

Schaapskooi
Bij de schaapskooi – Foto door Tammy Pagen
Hunebed
Hunebed aan de voet van de Havelterberg – Foto door Tammy Pagen
Zee
Je zou haast denken dat daarachter de zee ligt – Foto door Tammy Pagen

Bij het bezoekerscentrum kun je starten met verschillende wandelroutes. Breng zeker ook een bezoekje aan de schaapskooi aan het begin. En zoek tijdens je wandeling naar de hunebedden naar de kraters die door de bombardementen uit de Tweede Wereldoorlog in dit gebied zijn ontstaan toen er een Duitse vliegbasis in het gebied zat. Het zijn nu ronde waterpoelen die een belangrijk onderdeel van Holtingerveld vormen.

Krater
Kraters ontstaan door bombardementen – Foto door Tammy Pagen

Nationaal Park Dwingelderveld

Geïnspireerd door andere reisschrijvers die dit pad al eens gelopen hebben, moest en zou ik deze dagen in Drenthe het plankenpad in Spier lopen. Het is onderdeel van een familiepad dat in Nationaal Park Dwingelderveld te vinden is. Vanaf het bezoekerscentrum zijn ook hier diverse wandelingen uitgezet, waaronder dus deze rondwandeling van 5,5 kilometer die het plankenpad bevat.

Bezoekerscentrum
Bij het bezoekerscentrum in Spier – Foto door Tammy Pagen
Zwammen
Bijzondere boom vol zwammen – Foto door Tammy Pagen

Het Dwingelderveld is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa. Het is dan ook niet verbazend dat deze omgeving veel natte plekken heeft en sommige stukken dus alleen via planken te bewandelen zijn, wil je geen natte voeten krijgen of wegzakken in het zompige gebied. Toen ik er was, waren er weinig bezoekers van het plankenpad wat het extra bijzonder maakte. Het is een heerlijke plek om even tot jezelf te komen middenin de natuur.

Plankenpad
Het plankenpad in Spier – Foto door Tammy Pagen
Plankenpad
Het plankenpad in Spier – Foto door Tammy Pagen

De Hondsrug

Het Hondsruggegebied is een uitgestrekt natuurgebied en staat bekend als een UNESCO Global Geopark. Ruggen en dalen, gevormd in de ijstijd, geven het landschap een uniek uiterlijk en veel mogelijkheden om het gebied te verkennen. Ik koos er dit keer voor om het Boomkroonpad als startpunt te nemen voor de laatste wandeling van deze vakantie.

De weersvoorspellingen gaven maar een kort moment aan van geschikte wandelomstandigheden, dus ik kon er niet al te lang op uit. Daarnaast was ik er met vrienden en een kind met een buggy, dus dan vallen lange wandelingen al eerder af.

Boomkroonpad
Het Boomkroonpad van Drenthe – Foto door Tammy Pagen

Het Boomkroonpad zelf leidt je normaliter hoog langs de toppen van de bomen maar was door de Corona maatregelen op dit moment gesloten. Het is echter een perfecte uitvalsbasis voor een lekker dagje ravotten met kinderen in het speelbos waar je hutten kunt bouwen en kunt spelen met water en zand. Wij kozen voor de gele wandeling van ongeveer vier kilometer, die overigens prima te doen was met een buggy.

Ook hier heerste er een heerlijke rust en kwamen we buiten het speelbos bijna niemand tegen in de prachtige natuur van de Hondsrug. We hadden de tijd en lengte van de wandeling trouwens precies goed uitgekiend gezien de weersvoorspelling: zodra we weer bij de auto kwamen, begon het keihard te hagelen!

Speelbos
Aan de rand van het speelbos – Foto door Tammy Pagen
Ven
Een van de vele vennen van de Hondsrug – Foto door Tammy Pagen

Lees hier alle artikelen met zoekwoord “Drenthe” op OutdoorDichtbij


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer