Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Klimmen in Duitsland | Een klettersteig-avontuur bij de Moezel

Een reisverhaal van Herman van Alfen

Wist je dat je om te kunnen klettersteigen helemaal niet naar de Alpen hoeft te gaan? En rotsklimmen kan ook dichterbij dan je misschien denkt. Ik ga voor een lang outdoorweekend naar de Moezel met als voornaamste doel: kennismaken met Klettersteigen in Duitsland.

De Calmont Klettersteig

Al een tijdje had ik zin in een uitdagende wandeling. Liefst niet te ver weg zodat het in een vrij weekend te doen is. Op internet lees ik over de Calmont Klettersteig bij de Moezel, op de steilste wijnberg van Europa. Dit is voor mij vanaf de Veluwe 3.5 uur rijden. Ik leg mijn voorstel voor aan mijn twee tieners, zij zijn gelijk erg enthousiast om deze klettersteig te gaan bedwingen.

Aangezien we al meer dan een week een hittegolf hebben en de vooruitzichten zijn dat het nog wel even zo blijft, besluiten we om vroeg te vertrekken. Zo kunnen we in alle vroegte onze auto al parkeren in het plaatsje Bremm aan de voet van de steile wijnbergen. Sommige stijgingspercentages op de wijnberg zijn maar liefst 68 procent. Dit is dus echt steil en zo ziet het er ook uit.

Aan het begin van onze eerste Klettersteig in Duitsland. Foto: Herman van Alfen
Aan het begin van onze eerste Klettersteig in Duitsland. Foto: Herman van Alfen

Wat een werk moet het voor de wijnboeren zijn om de druiven te oogsten op deze hellingen. Het startpunt van de route is gelijk achter de kerk. Vanaf het begin is het duidelijk dat dit een pittige tocht gaat worden. Net boven de kerk houdt de verharde weg op en komen we bij het daadwerkelijke begin van de Calmont Klettersteig. In 2002 is deze Klettersteig gemaakt en is beveiligd door de Duitse Alpenvereniging met staalkabels, voetbeugels, pennen en ladders.

Een gewaarschuwd mens…

Aan het begin van de Klettersteig staan meerdere borden die ons erop wijzen dat dit toch echt iets anders is dan een gewone wandeling. Zo lezen we:

 • Alleen voor ervaren wandelaars
 • Tredzekerheid is essentieel
 • Loop op eigen risico
 • Neem voldoende water mee.

De temperatuur kan wel oplopen tot ruim 40 graden op deze steile wijnberg. Na deze regels aandachtig te hebben gelezen gaan we de stenen trap omhoog en slaan dan rechts af. We komen nu op een smal paadje en lopen tussen de druivenranken. Vanaf hier heb je al een mooi uitzicht op de Moezel en de bocht die hij hier maakt.

Hier gaan we het voor: wat een uitzicht!
Hier gaan we het voor: wat een uitzicht! Foto: Herman van Alfen
Uitzicht tijdens het klimmen. Foto: Herman van Alfen
Uitzicht tijdens het klimmen. Foto: Herman van Alfen
Prachtig uitzicht! Foto Herman van Alfen
Prachtig uitzicht! Foto Herman van Alfen

Kabels, ladders en voetbeugels

In de bocht bevindt zich ook een ruïne van een kerk die uit 1100 dateert. Na de nodige foto`s gemaakt te hebben vervolgen we ons pad. We krijgen nu het eerste stuk met kabels. Het is hier goed uitkijken, want we zijn ondertussen wel tussen de 200 en 300 meter boven de Moezel. Het is nu continu klimmen via kabels en voetbeugels. Dan weer een stukje dalen en dan via een ladder omhoog. Klettersteigen in Duitsland is echt spectaculair!

Vanaf de trap heb je een prachtig uitzicht over de moezel. Ook kunnen we nu het plaatsje Ediger Eller zien liggen. Op de route kom je op verschillende plekken bankjes tegen vanwaar je kunt genieten van de prachtige uitzichten.

De ladders helpen ons naar boven. Foto: Herman van Alfen
De ladders helpen ons naar boven. Foto: Herman van Alfen
Afgewisseld door pennen. Foto: Herman van Alfen
Afgewisseld door pennen. Foto: Herman van Alfen
We vergeten niet te genieten van het uitzicht. Foto: Herman van Alfen
We vergeten niet te genieten van het uitzicht. Foto: Herman van Alfen
Bijna bovenaan. Foto: Herman van Alfen
Bijna bovenaan. Foto: Herman van Alfen
Voor de afwisseling lopen we ook een stuk op een 'normaal' wandelpad. Foto: Herman van Alfen
Voor de afwisseling lopen we ook een stuk op een ‘normaal’ wandelpad. Foto: Herman van Alfen

Wijnranken en uitzicht

De route gaat nu een tijdje redelijk vlak verder tussen de wijnranken door. Om tenslotte te gaan dalen, maar ook hier moeten we nog enkele ladders af. Ondertussen is het iets beginnen te motregenen. Gelukkig zet het niet door, want ik merk gelijk dat de ondergrond en met name de rotsen spiegelglad worden.

Na een kleine drie uur lopen we langs de spoorbrug Ediger Eller richting de Moezel. Wij besluiten om via het voet/fietspad langs de Moezel terug te lopen. In 30 mintuten staan we weer op de parkeerplaats waar ons avontuur ook begon. We zijn het erover eens: de Calmont klettersteig is een mooie kennismaking voor mensen die nog geen ervaring hebben met klettersteigen in Duitsland, maar wel zin hebben in een uitdagende tocht.

De Calmont Klettersteig is goedgekeurd. Foto: Herman van Alfen
De Calmont Klettersteig is goedgekeurd. Foto: Herman van Alfen

Nog meer klettersteigen in Duitsland: het Collis Steilpfad

Aangezien we vroeg waren begonnen is nog geen 12.00 uur als we weer bij de auto zijn. Ik weet dat er op 20 minuten rijden met de auto nog een klettersteig te vinden is. Daar zijn mijn kids wel voor te porren. Na 20 minuten rijden, parkeren we de auto in Zell aan de Moezel. Dit plaatsje staat bekent om de wijngaard Schwarze Katz. De afbeelding of beelden met een zwarte kat kom je ook overal tegen.

Ondertussen is de zon doorgebroken, de wolken zijn verdwenen en hebben plaatsgemaakt voor een stralende blauwe lucht. Aan het begin van de winkelstraat gaat er een asfaltweg steil omhoog. We passeren aan de rechterkant een hoge vierkante historische toren. Voorbij de toren komen we bij een splitsing en hier vlakbij begint het Collis Steilpad.

Op naar de volgende uitdaging: het Steilpfad. Foto: Herman van Alfen
Op naar de volgende uitdaging: het Collis Steilpfad. Foto: Herman van Alfen
Tussen de wijnranken door. Foto: Herman van Alfen
Tussen de wijnranken door wandelen. Foto: Herman van Alfen
Daar is de eerste ladder. Foto: Herman van Alfen
Daar is de eerste ladder. Foto: Herman van Alfen

Wandelen door de wijngaarden

Het eerste stuk is een smal pad dat langs oude wijngaardmuren loopt. Het is flink afzien om met deze tropische temperaturen zo steil omhoog te lopen. We komen nu bij de klettersteig. Hier ga je via voetbeugels en gezekerde staalkabels omhoog tegen de rotswand. Een flink lange ladder maakt dit stukje klettersteig compleet.

Mocht je dit te heftig vinden, bestaat er ook de mogelijkheid om dit stuk klettersteig te omzeilen en het normale pad omhoog te volgen. Het pad gaat echt steil omhoog dus je moet wel beschikken over een redelijke conditie wil je dit pad normaal kunnen volbrengen. Na dit stuk klettersteig volgen we een klein stukje het pad en dan begint het tweede stuk van de klettersteig.

Dit is al wat uitdagender. Foto: Herman van Alfen
Dit is al wat uitdagender. Foto: Herman van Alfen
En hier begint het serieuze klimmen. Foto: Herman van Alfen
En hier begint het serieuze klimmen. Foto: Herman van Alfen
Pittig klimmen zo in de felle zon. Foto: Herman van Alfen
Pittig klimmen zo in de felle zon. Foto: Herman van Alfen
Ook hier is het weer genieten van het mooie uitzicht. Foto: Herman van Alfen
Ook hier is het weer genieten van het mooie uitzicht. Foto: Herman van Alfen

Steil, steiler, steilst!

Hier moeten we via voetbeugels zigzaggend tegen de steile rots omhoog klimmen. Hierna hebben we het qua kletteren wel gehad, maar het laatste stuk is wederom erg steil. Boven worden we beloond met een prachtig uitzicht over de Moezel en de omliggende wijnbergen. Op het uitkijkpunt staat de Collis toren en ook bevindt zich hier een klein hutje waar je wat verfrissende drankjes kunt kopen.

Na weer de nodige foto’s te hebben gemaakt, beginnen we aan de terugweg. We besluiten om dezelfde weg terug te lopen inclusief de klettersteig. Naar beneden is het misschien nog wel spectaculairder dan omhoog. Moe maar voldaan komen we weer bij de parkeerplaats en kunnen we terugkijken op een schitterende eerste kennismaking met klettersteigen en dat best dichtbij!

Kabels maken het klimmen makkelijker. Foto: Herman van Alfen
Kabels maken het klimmen makkelijker. Foto: Herman van Alfen
Trappen van steen. Foto: Herman van Alfen
Trappen van steen. Foto: Herman van Alfen
Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen bij het klettersteigen in Duitsland. Foto: Herman van Alfen
Gelukkig zijn er genoeg hulpmiddelen bij het klettersteigen in Duitsland. Foto: Herman van Alfen

Praktische informatie Klettersteigen in Duistland

 • Meer informatie over de Calmont Klettersteig vind je hier.
 • Het startpunt van de Klettersteig is Bremm of Edigerr Eller
 • Hoogste punt: 376 meter
 • Laagste punt: 91 meter
 • Lengte: 3 km
 • Duur: 2uur +30 min terug lopen via de Moezel.
 • Het startpunt van de Collis steilpfad/klettersteig is Zeller Schwarze Katz bronnen op de marktplaats.4
 • Begin hoogte: 104 meter
 • Eindhoogte: 251 meter
 • Stijgen: 300 meter
 • Duur: 2 uur

Hier vind je meer informatie over de wandeling


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer