Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Wandelen in de duinen kan in Nederland op veel verschillende plekken, van de Waddeneilanden tot Zeeland: er is veel mogelijk. Wandelen naar de hoogste duintop van Nederland kan maar op een plek: bij Schoorl in Noord-Holland. Is zo’n duintop beklimmen de moeite waard? Ik stippel een wandeling uit om hierachter te komen.

Sinds ik op Terschelling twee pittige wandelingen maakte, heb ik de smaak van hiken in de duinen te pakken. Vooral tijdens de wandeling Boswachterspad Noordsvaarder was ik verbaasd over de hoge duintoppen die ik tijdens deze hike tegen kwam in mijn eigen land. Na wat research op internet bleek dat we in ons mooie Nederland nog hogere duintoppen hebben.

Hoogste duintop Nederland
Wandelen naar de hoogste duintop van Nederland bij Schoorl. Foto: Herman van Alfen.

De hoogste duintop van Nederland

Tot 2014 bevond de hoogste duintop van Nederland zich in de provincie Zeeland bij Zoutelande met een hoogte van 54 meter. Tijdens een meting bleek een duin bij Schoorl in Noord-Holland anderhalve meter hoger te zijn. Dit komt door het opstuiven van zand, waardoor in de loop der jaren de duinen van vorm en hoogte kunnen veranderen. De duin in Zoutelande is nog wel de hoogste duin van Zeeland, maar niet meer van Nederland.

De Duintoppentocht

Ik besluit af te reizen naar Schoorl zodat ik het beklimmen van de hoogste duin van Nederland van mijn bucketlist kan afvinken. Er zijn ook tal van wandelmogelijkheden, het hoeft dus niet alleen bij klimmen te blijven. Mijn oog is gevallen op de wandelroute Duintoppentocht.  De tocht staat omschreven als een pittige dagwandeling van 23 km. Vanaf de parkeerplaats bij Buitencentrum Schoorlse Duinen start ik mijn wandeling en volg de rode paaltjes. Je kunt de route zowel links als rechts omlopen, ik kies voor rechtsom.

Hoogste duintop Nederland
De bossen bij Schoorl. Foto: Herman van Alfen

Ik ben nog geen honderd meter onderweg of er doemt een gigantische trap op. Deze steile trap brengt me na een paar keer stoppen – om even op adem te komen – gelijk op de hoogste duin van Nederland. Wat een prachtig uitzicht! Ik kan kilometers ver Nederland in kijken. De route gaat hier verder door naaldbossen. Het pad loopt golvend door het bos. Het valt me op dat het hier op een doordeweekse dag heerlijk rustig is. Af en toe word ik getrakteerd op een blik op de Noordzee.

Tussen de bospadden door kom ik flinke stukken mul zand tegen en moet ik tegen verschillende duinen klimmen. Je komt op de route langs een aantal uitkijkpunten. Als ik bij Camperduin aankom besluit ik dat het tijd is voor een pauze met koffie op het terras van Strandpavaljoen Struin. 

Hoogste duintop Nederland
Foto: Herman van Alfen
Hoogste duintop Nederland
Foto: Herman van Alfen
Hoogste duintop Nederland
Koffiepauze. Foto: Herman van Alfen

Lagune in Noord-Holland

De route gaat vanaf hier verder over het strand. Ik moet even zoeken naar de rode paaltjes en loop over het strand onderlangs de duinen. Hier ligt een lagune die verder nergens in Nederland is te vinden. De lagune is uniek, het is een spiegelglad meertje en het is de ideale locatie om kennis te maken met bijvoorbeeld suppen, wind- of golfsurfen of gewoon lekker pootje baden. De route gaat verder over het strand tot aan strandpaviljoen Hargen. Ook hier is het zoeken naar het rode paaltje, wees dus gewaarschuwd als je dezelfde wandeling wilt lopen. Als je op dit punt rechtdoor gaat, dan maakt dat de wandeling nog een stuk langer. 

Hoogste duintop Nederland
De lagune. Foto Herman van Alfen.
Hoogste duintop Nederland
Foto: Herman van Alfen

Hagelwitte duinen

Hier verlaat ik het strand. Persoonlijk vind ik dit het mooiste stuk van de route, de duinen bestaan uit prachtig wit zand. Het pad gaat hier dwars door het mulle zand en je loopt van duin tot duin. Het is ook hier weer goed opletten en zoeken naar de rode paaltjes. Sommige paaltjes zijn door de wind bijna onder het zand verstopt. De route gaat weer verder door de naaldbossen. Het valt me op hoe uitgestrekt het hier is.

Volop wandelpaden

Er ligt meer dan 60 kilometer wandelpad door de duinen. De bossen zijn 100 jaar geleden aangelegd om het zand vast te houden. Tegenwoordig wil Staatsbosbeheer juist dat op sommige plaatsen het zand weer gaat stuiven. Hierdoor is er een prachtig en afwisselend gebied ontstaan. Na het naaldbos loop ik door een stuk loofbos, duinen en berkenbos. Om uiteindelijk weer bij het Buitencentrum aan te komen. Ik sluit mijn wandeling af op een terrasje onderaan de klimduin van Schoorl. Deze 51 meter hoge duin loopt tot aan het terras. Veel ouders genieten hier van een drankje terwijl hun kids zich vermaken op de klimduin.

Ik check nog even hoeveel kilometer ik heb afgelegd. De teller staat op 21 kilometer, en 362 hoogte meters. Dat is behoorlijk wat hoogteverschil voor Nederlandse begrippen. Het uitzicht vanaf de hoogste duintop van Nederland, maar ook de andere duintoppen en de mooie omgeving van Schoorl maken de inspanningen meer dan de moeite waard.

Hoogste duintop Nederland
De klimduin bij het buitencentrum. Foto: Herman van Alfen.

Praktische informatie

  • Wandelen naar de hoogste duintop van Nederland kan vanaf de parkeerplaats bij Buitencentrum Schoorlse Duinen. Je moet hier vooraf betalen voor het parkeren, dit kan met cash of met pin.
  • Tip; houd rekening met het hoogteverschil en het mulle zand. 5 wandelkilometers per uur halen is hier echt een uitdaging.
  • Meer informatie over de wandeling Duintoppentocht kun je vinden op de website van Staatsbosbeheer.
  • Hou er wel rekening mee dat de temperaturen hier op een zomerse dag flink kunnen oplopen, dus neem voldoende drinken en zonnebrandcreme mee.
Hoogste duintop Nederland
Foto: Herman van Alfen

VOLG ONS OOK OP FACEBOOK > FACEBOOK.COM/OUTDOORDICHTBIJ


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer