Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Geen Oostenrijk of Lapland, maar kajakken dichtbij huis

Een verhaal van Noëlle Verhage

Elk jaar zoek ik naar een nieuwe uitdaging, vaak in het buitenland, in de bergen of in bijzondere natuurgebieden. Door Covid-19 gaat dit vooralsnog niet. Mijn plan om door Oostenrijk te gaan fietsen en de Fjällraven Classic te gaan wandelen in Zweeds Lapland dit jaar staan voorlopig op een laag pitje of zijn doorgeschoven naar volgend jaar. En dus besloot ik om het avontuur dichter bij huis op te zoeken.

De afgelopen maanden heb ik veel gewandeld en gefietst, maar toch merkte ik dat ik een nieuwe outdoor ervaring miste. Enkele weken geleden besloot ik om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan, ik kocht een kajak!

Dichtbij huis

Vooralsnog ben ik vooral dichtbij huis de mogelijkheden aan het ontdekken en die zijn er legio. Vanuit mijn huis til ik mijn kajak op mijn schouders en nog geen honderd meter verder leg ik hem in de singel. Van hieruit ben ik de omgeving gaan verkennen. Al gauw kwam ik erachter dat mijn vertrouwde binnenstad vanaf het water weer een hele andere dimensie biedt. De geluiden zijn anders, het uitzicht is bijzonder en het leuke is dat veel mensen je op een enthousiaste manier begroeten als je langs vaart.

Mooi uitzicht over de Koepoort in Middelburg. Eigen foto: Noëlle Verhage
Mooi uitzicht over de Koepoort in Middelburg. Eigen foto: Noëlle Verhage

“Maar alleen kajakken in de singel is voor mij niet avontuurlijk genoeg.”

Maar alleen kajakken in de singel is voor mij niet avontuurlijk genoeg. Zodoende ben ik aan de hand van de knooppuntenkaart ‘Walcherse dijken, duinen en watergangen’ van VVV Zeeland andere mogelijkheden gaan verkennen. En wat blijkt, op een paar kleine uitdagingen na, kan je nagenoeg heel Walcheren rond peddelen via de watergangen die over het hele eiland lopen!

Kajakken in de Veersesingel
Kajakken door de stad. Eigen foto: Noëlle Verhage

Kleine uitdagingen

De kleine uitdagingen zitten hem in de obstakels die je onderweg kunt tegen komen, bijvoorbeeld een gemaal of een dam. Vaak kan je net onder de weg of een bruggetje door varen, maar soms moet je even aanmeren en uitstappen. Het goede nieuws is dat de terreinbeheerders op Walcheren op een groot aantal plekken een steiger of een lage oever hebben aangelegd waardoor je eenvoudig kunt aanmeren en uit- en in kunt stappen om je weg te vervolgen. Handig!

Kajakken over de watergang. Eigen foto: Noëlle Verhage

Tussen de weilanden en het hoge riet hoor je de vogels van dichtbij, zie je libellen om je heen fladderen en rennen de paarden in de wei vrolijk met je mee. Het geeft een heerlijk en rustgevend gevoel op het water. Naast wandelen en fietsen blijkt dit voor mij een fijne manier om even te resetten. Even loskomen van de drukte en hectiek in het dagelijks leven. Onderweg maak ik zo af en toe een pitstop. Thermoskan mee en een heerlijke lunch, wat wil je nog meer?

Gewoon doen en ervaren

Een meertje, singel of watergang? Er is bij iedereen wel een prima plek in de buurt om met een kajak te ontdekken. Kijk goed om je heen. Mocht je niet gelijk een kajak willen kopen, leen dan eerst een kajak van iemand die je kent. Heb je net als ik de smaak te pakken dan kan je altijd nog een eigen kajak aanschaffen. Ik zou zeggen: gewoon doen en ervaren!

Routes op Walcheren

Ik heb nog lang niet alles ontdekt en komende maanden ben ik nog wel even bezig. Maar een paar leuke routes op Walcheren zijn onder meer:

 • De Veersche Watergang (ongeveer 10-14km). Startpunt Haneveltweg, naast de manege, eindpunt De Veersche Kreek bij het Veerse Bos. Tijdsduur zonder stop ongeveer 1,5 uur enkele reis. Slechts één keer uitstappen bij de Bieweg. Gemakkelijk in- en uitstapplaats door aangelegde steiger.
 • De Domburgsche en Biggekerksche Watergang (ongeveer 15-18km). Startpunt, overal in Middelburg langs de singel, eindpunt Koudekerke. Tijdsduur zonder stop ongeveer 2-2,5uur enkele reis. Twee keer uitstappen. Eerste keer bij het gemaal aan de Laurens Stommesweg, tweede keer bij een dam bij de Breeweg. Bij de Laurens Stommesweg is de uitstapplaats een lage oeverrand, instappen net na het gemaal is iets uitdagender. Uit- en instappen bij de lage dam bij de Breeweg is zeer gemakkelijk.

Alle routes zijn natuurlijk ook andersom te varen of je kunt halverwege de routes starten als je niet zo lang op pad wilt zijn.

Molen De Hoop in Middelburg vanaf het water. Op de achtergrond nog de top van de Kloveniersdoelen. Eigen foto: Noëlle Verhage

Routes die ik nog ga verkennen, maar qua natuur al een echte aanrader zijn:

 • Vanuit de singel in Middelburg via de Domburgsche en Westkapelsche watergang, de Rapenburgsche Sprink naar de Westkapelse Kreek.
 • Vanuit de singel in Middelburg via de Vlissingsche watergang naar Koudekerke en/of door Vlissingen, misschien zelfs via het kanaal van Walcheren weer terug naar huis.

Tip

Wat ook erg handig is gebleken is een onderstel met twee wielen om je kajak over land mee te vervoeren. Het onderstel maak je eenvoudig vast met spanbanden en voorkomt dat je je kajak voor langere tijd moet dragen. Het onderstel is inklapbaar en de wielen zijn afneembaar waardoor je hem gemakkelijk meeneemt tijdens het peddelen.

Het voordeel hiervan is dat je ook een keer gemakkelijk op een ander punt kunt starten.

Het nadeel is dat je er geen hele grote afstanden ermee kunt lopen, dan kan je beter je kajak op het dak van je auto vervoeren naar de plek waar je wilt starten.

2 Reactie op “Geen Oostenrijk of Lapland, maar kajakken dichtbij huis”

 • rick dubbeldam
  4 augustus 2020 at 17:00

  Leuk artikel. Als je je eigen kano hebt in M’burg zit je toch overal dichtbij genoeg om weidse wateren te zoeken?

  • Noëlle Verhage
   4 augustus 2020 at 21:01

   Dank je Rick! Klopt dat je hier overal water om je heen hebt, de Noordzee, de Westerschelde, het Veerse meer noem maar op 😉. Ook super om te ontdekken en de watergangen zijn die hele kleine verborgen pareltes gebleken!

Comments are closed.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer