Fotoverslag: de Mullerthal Trail in beeld!

Kijk je ogen uit op de Mullerthal Trail!
Door Karin en Ilse Nijhof | Op uitnodiging van Visit Luxembourg
Wandelen langs grove rotsformaties, door nauwe rotsspleten, in groen gekleurde bossen, langs watervallen en kleine beekjes. Het kan allemaal in in Luxemburg waar het gevarieerde landschap van de regio Mullerthal ook wel Klein Zwitserland wordt genoemd. Een ultieme mogelijkheid om dit landschap te ontdekken is via de 112 kilometer lange Mullerthal Trail, gecertificeerd met het label “Leading Quality Trails – Best of Europe”. Om de gehele trail te lopen heb je meerdere dagen nodig maar als je minder tijd hebt kun je de trail in verschillende gedeeltes lopen. De trail is te verdelen in drie “hoofdroutes” en vier “extra” routes.
Het zijn een soort van cirkels die je loopt, dat betekent dat je nooit twee keer hetzelfde pad hoeft te volgen. Dit maakt de trail extra leuk en afwisselend. Met dit gegeven kun je de auto ook parkeren op de parkeerplaats bij een “startpunt”. Het startpunt is namelijk ook het eindpunt van je wandeling. Ideaal dus!

Echternach
Een ideaal uitgangspunt voor de wandelingen is Echternach, de oudste stad van Luxemburg. Route 1 begint zelfs in deze stad maar ook de afstand naar de andere routes is klein. Bovendien is het een heel gezellig stadje met tal van restaurants en een leuke winkelstraat.
Wij verblijven in een prachtig wijnvat op Camping Officiel, welke het label Mullerthal Trail Partner heeft gekregen. Dit betekent dat de camping op korte afstand van de trail ligt en een serviceaanbod specifiek voor de wandelaar heeft. Benieuwd naar de andere campings die dit label hebben gekregen? Neem dan een kijkje op deze site.
Route 1: Echternach – Rosport (8 kilometer)
Op de eerste dag staat route 2, de wandeling naar Berdorf op het programma. Vol goede moed lopen we naar de basiliek, het startpunt voor de route. Verblind door de schoonheid van de basiliek en verleid door de lekkere geuren van de bakker lopen we, zonder dat we het doorhebben, compleet de verkeerde kant op. Aan de bewegwijzering ligt het niet, overal staan borden die de routes keurig aangeven. Al kletsend en onwetend lopen we richting Rosport. Onderweg naar route 1 in plaats van de bedoelde route 2.

Rotsformaties, bos en weidelandschap
Route 1 leidt ons langs een rivier, de Sauer. Deze rivier vormt letterlijk de grens met Duitsland. We passeren een enorme camping op de Duitse oevers waarna we weer langs de weg lopen. Al vrij snel wijst een bordje ons richting de overkant van de weg, het bos in. Vanaf dit punt bevinden we ons in een andere wereld. Hoge bomen, varens en mos vormen een enorm groene omgeving. De zonnestralen die soms even doorkomen zorgen voor magisch gevoel. Het pad neemt ons mee, hoger en hoger tot we opeens bij indrukwekkende rotsen uitkomen. Wat een natuurgeweld en wat voelen wij ons klein. We kunnen er geen genoeg van krijgen.
Als we doorlopen komen we ineens in een open weidelandschap met prachtig uitzicht in het dal. Hierna gaat de route weer over in een betoverend bosgebied waarna we uitkomen bij het dorpje Rosport. Hier komen we er pas achter dat we compleet de verkeerde kant op zijn gelopen. Desondanks was deze trail absoluut de moeite waard en hebben we onze ogen uitgekeken. In verband met een geplande activiteit later op de dag besluiten wij de bus terug te nemen. Hier hoeven we niet voor te betalen want al het openbaar vervoer in Luxemburg is helemaal gratis! (mondkapje verplicht).
Route 2: Consdorf – Mullerthal (9.1 kilometer)
Dag twee en onderweg naar route 2. Het startpunt ‘Konsdrëffer Millen‘ ligt op 10 minuutjes rijden van Echternach. Aan de vele auto’s te zien is het een populaire wandeling, we kunnen niet wachten om te beginnen. Vanaf de parkeerplaats lopen we gelijk omhoog de dicht begroeide bossen in, slingerend over natuurlijke gevormde zandpaden langs gigantische rotsformaties en door smalle rotsspleten. We moeten door één van de spectaculairste spleten van de regio, de Kuelscheier. Deze is op sommige plekken zo nauw dat we ons bijna zijwaarts moeten bewegen. Als je claustrofobie hebt of het gewoonweg te benauwd vindt, is het ook mogelijk om er omheen te wandelen. Enkele bekende namen van de rotsformaties zijn Eilebuerg, Goldfralee and Goldkaul. Denk je, hoe moet ik nou weten hoe zo’n rots heet? De bekende rotsen zijn gemarkeerd en hebben een naambordje.
Schliessentümpel en Heringer Millen
Uiteindelijk komen we bij de meest gefotografeerde en geliefde plek van de regio Mullerthal aan. De beroemde pittoreske waterval genaamd ‘Schiessentümpel’ op de Zwarte Ernz. De charme van deze plek is de stenen brug over de waterval. Deze bevindt zich nabij de weg, het is dan ook mogelijk om hier te komen zonder de trail te lopen. Het dorpje Mullerthal ligt een paar honderd meter verderop waar we een bezoek brengen aan de Heringer Millen. Een prachtig gerestaureerde molen uit de 17e eeuw met molenmuseum. In het gebouw bevindt zich ook een Testcenter “Best of Wandern”. Hier kun je gratis hoogwaardige wandelkleding lenen. Van schoenen en jassen tot verrekijkers en GPS-ontvangers. Omdat Mullerthal een grote parkeerplaats heeft zou je de route ook hier kunnen starten.
De trail is goed te doen
We doorkruisen het dorp en volgen de bordjes onderweg naar de auto. Een paar keer worden we voorgelogen door de afstand die hierop staat. Staat er op het ene bordje, nog 2.5 kilometer, een stuk verderop staat er ineens nog 2.8 kilometer. Bijzonder, maar niet erg omdat we ons in een prachtige omgeving bevinden. Over het algemeen is de trail prima te bewandelen. Er zitten lichte klimmetjes tussen maar de meeste zijn goed te doen door de aanwezigheid van trappenpaden. De wandelpaden van het Mullerthal Trail zijn aangegeven door een rood gemarkeerde M, veelal op bomen, daarom is het haast onmogelijk om te verdwalen. Een gids is dan ook niet nodig, wel worden er begeleide wandelingen aangeboden. Rond een uurtje of 2 komen we weer aan bij de auto. Op naar de volgende activiteit.
We zijn ontzettend verrast door de omgeving en besluiten op onze laatste dag nog een extra wandeling te doen. En dit was maar goed ook want deze wandeling vonden wij de mooiste van de drie.
Wil je weten waarom? Binnenkort komt deel twee online! Houd de site dus goed in de gaten!

Ik ben een outdoor liefhebber in hart en nieren. Ik ben gek op mountainbiken, raften, Via Ferrata en hiken. Een andere passie van mij is snowboarden. Daarom kun je me ook vinden op Snowrepublic. Ik geniet van al het moois wat de natuur ons te bieden heeft en ga vaak op pad met mijn camera. Ik hoop jullie te inspireren met mijn verhalen.
één reactie op “Fotoverslag: de Mullerthal Trail in beeld!”
Comments are closed.
Hoi Ilse.
Leuk stukje heb je geschreven 😊 Ik ben in September nog op vakantie geweest in Luxemburg 🇱🇺 En daar heb ik ook 2 routes van de Müllerthal Trail gelopen 🧗🏻 Heb daar ook een stukje over geschreven in 2 blogs: https://ikbenfanvan.wordpress.com/2020/09/16/vakantie-2020-in-luxemburg-week-1/ en https://ikbenfanvan.wordpress.com/2020/09/22/vakantie-2020-in-luxemburg-week-2/. Veel leesplezier toegewenst.
Groetjes Peter Boon