Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

In het noorden van de provincie Groningen is de natuur aan het woord. Niet alleen in het Waddengebied, dat is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed, maar ook ‘aan land’ is er genoeg actief te ontdekken. In en rond de Waddenzee leven ruim 10.000 dier- en 250 plantensoorten. Je zou bijna vergeten dat dit stukje Groningse wildernis bij Nederland hoort.

Op de pedalen

Een goede manier om een indruk te krijgen van de natuur in de Groningse wildenis, is het maken van een fietstocht. We volgen een van de routes van Kiek Over Diek Toppers. Dat is een verzameling fiets- en wandelroutes langs de kust. Het boekje geeft niet alleen de route aan, maar ook een korte uitleg over de hoogtepunten die je onderweg tegenkomt. Anders dan de naam doet vermoeden lopen de routes niet enkel over de dijk. Zo vertrekken wij in het dorpje Molenrij, passeren daarna het dorpje Kleine Huisjes en rijden over zowel verharde als onverharde weggetjes door een graslandschap.

Wanneer we uiteindelijk wel bij een dijk uitkomen, laten we de fietsen even onderaan de dijk achter en wandelen we deze op. Een weids uitzicht over de kwelders strekt zich voor ons uit. En heel in de verte ontwaren we ook de zee.

Terug op het fietspad rijden we kilometerslang rechtdoor. Soms moeten we tussen de schaapjes door sturen, die tevreden knabbelen op het gras van de dijk. Dit is hun domein. Aan de linkerkant trekt Groningen aan ons voorbij. Weides, akkerland en af en toe een boerderij of molen. De zon staat aan een stralend blauwe lucht en er staat een prettig briesje. Volgens gids Devin staat die er altijd wel. Een echt vakantiegevoel is hier nooit ver weg in de zomer!

Op jeepsafari

Natuurgids Jan staat al bij de jeeps te wachten met een grote kaart van het Lauwersmeer. Voordat we gaan rijden, geeft hij eerst wat informatie. Zo was dit meer vroeger eerst onderdeel van de Waddenzee. Maar vanwege de veiligheid (denk aan de overstroming van 1953) besloot de overheid dat het gebied ingedijkt moest worden. Zo geschiedde en tegenwoordig is het geen zout, maar zoet water waarmee het Lauwersmeer gevuld is. Zonder al te veel menselijk ingrijpen, gaat de natuur hier nog altijd zijn eigen gangetje. In deze wildernis komen dan ook verschillende diersoorten voor.

We zijn nog maar net onderweg als we de grootste van allemaal zien: de Schotse hooglanders. Deze langharige en breed gehoornde kolossen zoeken wat verkoeling in het water langs de weg. Ook zien we een stel konikpaarden grazen. Beide soorten zijn in dit gebied geplaatst om de begroeiing op een natuurlijke manier in toom te houden. Volgens Jan leeft hier ook een koppel zeearenden. Plotseling vliegt een hele groep ganzen verschrikt op van het water. ‘Dat kan een teken zijn dat er een zeearend in de buurt is’, roept Jan opgetogen. Meer dan een eenzame reiger krijgen we echter niet te zien…

Wanneer we een korte stop maken, voor koffie die Jan uit een kist op het dak van jeep haalt, komen er een aantal koeien nieuwsgierig onze kant op. De vriendelijke Lakenvelders horen bij een boer uit de buurt en zijn hier iedere zomer te gast. Volgens Jan is er een kans dat we een ree of damhert kunnen zien, maar we hopen tevergeefs. lees verder op Mountainreporters

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer