REISVERSLAG: De ultieme fietstocht op Schouwen Duiveland

De ultieme fietstocht op Schouwen Duiveland
Anne de Valk
Het is maandagmiddag en eigenlijk moet ik boodschappen halen. Het is echter prachtig weer. En ik heb nog een prachtig excuus in deze coronatijd: Het is het veel te druk in de supermarkt. Ik woon in Zeeland en merk dat het de laatste weken echt veel drukker met toeristen is geworden. Die boodschappen ga ik wel vlak voor sluitingstijd doen. Nu ga ik mijn fietskleding aantrekken, pomp mijn banden op, vul mijn bidon en ben klaar voor mijn favoriete fietstocht op Schouwen Duiveland.

Een rondje van een kilometer of zestig. Ik deel hem graag met je. Het is een combinatie van een beetje van mezelf en een beetje knooppunten.
Startpunt Zierikzee
Het startpunt van mijn tocht ligt op de Havendijk in Zierikzee. Kom je met de auto, parkeer dan gratis bij P3, achter het sanitair gebouw begint de Havendijk. Geniet van de bootjes die in de haven liggen en ga rechtsaf de dijk op. In de verte zie je de Zeelandbrug al liggen. Ook al woon ik hier al best lang, het blijft een prachtig gezicht. De route is hier heel makkelijk,volg gewoon het water.

Ben je vroeg, dan heb je grote kans om bruinvissen te spotten. Dit is de kleinste walvissoort ter wereld. Ze zijn niet bruin en het zijn ook geen vissen dus de naam begrijp ik niet zo goed.
Langs de Oosterschelde
Het fietspad loopt kilometers langs de Oosterschelde en onderweg kom je vaak de resten tegen van de maaltijd van de meeuwen. Ze gooien de oesters en krabben op het fietspad zodat deze stuk gaan en ze het diertje wat erin zit kunnen opeten. Fascinerend om ze hiermee bezig te zien maar funest voor je fietsbanden.


Aan het einde van het pad ligt restaurant de Heerenkeet met een terras met prachtig uitzicht. Je komt hier en daar prachtige beschilderde keien tegen, het schijnt een nieuwe rage te zijn. Ik weet niet zo goed of ik ze mee mag nemen of moet laten liggen.
Vogels spotten
Daarna de inlaagweg in en dan ben je ineens in een heel ander landschap. Je fietst door de weidse inlagen waar je het fietspad deelt met overstekende schapen en ganzen. Hier hoor je de tjiftjaf en weet ik welke vogels allemaal. Het is een zeer geliefde vogelspot plek. Ik kom vaak mensen tegen met verrekijkers en camera’s zo groot dat ze amper te tillen zijn. Als je tijd hebt kan je ook de uitkijktoren beklimmen om de mooie omgeving vanuit de hoogte te bekijken.
Schelphoek
Knooppunt 81 brengt je ook weer op zo’n mooi punt om even stil te staan. Bovenaan de dijk is het genieten van het uitzicht. Links in de verte de Zeelandbrug en rechts zie je de stormvloedkering opdoemen. Wat een prachtig stukje van de Deltawerken is dat toch. Het natuurgebied waar je nu fietst heet de Schelphoek. Dit natuurgebied is ontstaan na de watersnoodramp in 1953.
Ben je op de gewone fiets dan volg je knooppunt 71, dit is een stuk over een mooi schelpenpad. Maar op de racefiets is het een ander verhaal. Neem de scherpe bocht langs de frituur en steek de provinciale weg over, linksaf en voor het benzinestation weer linksaf, je komt dan op hetzelfde punt uit. Dan heb je weliswaar een klein omweggetje gemaakt over een niet zo’ interessant stukje maar het grote voordeel is dat je banden nog heel zijn en je de weg kan vervolgen. We zijn er nog lang niet, er komt nog zoveel moois!
De Plompetoren
Het doet een beetje vreemd aan, vanuit het niets doemt er ineens een toren op, dit is de plompetoren, het enige overgebleven stukje van het verdronken dorp Koudekerke. In de 17e eeuw waren er natuurlijk nog geen Deltawerken en werden de Zeeuwen beschermd tegen het water door de dijken, deze braken weleens bij stevige storm en menig dorp is zo verdwenen.

Over dit ooit welvarende dorp Koudekerke is ook een ander verhaal, een mythe over een boze zeemeerman die wraak nam op de vissers uit het dorp. Wat is de waarheid?
Burghsluis
Nu fietsen we verder, knooppunt 70, langs het haventje van het kleine buurtschap Burghsluis met restaurant ‘t Oliegeultje een prachtplek om even uit te rusten. Onderweg kom je volop mogelijkheden tegen om je fiets op te laden.
Uiteraard kan dit bij de genoemde horeca, maar ook bij diverse picknick banken staat een oplaadpaal op zonne-energie, handig en duurzaam!

We verlaten de Oosterschelde en kom aan bij het begin van de stormvloedkering, vlak voor de kering sla je rechtsaf, knooppunt 72, en nu lijkt het wel alsof je in de Franse Vendee fietst, prachtig wit zand, glooiende duinen en af en toe een glimp van de Noordzee. Op naar de boswachterij voor nog meer indrukken.
Boswachterij Westenschouwen
Dit is zo’n mooi stukje natuur. Iedere keer is het weer anders, er loopt een prachtig fietspad dwars door de bossen en langs de duinen. Fiets hier niet te hard en kijk goed rond. De kans is groot dat je herten tegenkomt. Bijna iedere keer als ik hier fiets zie ik ze, soms dichtbij, soms veraf.

Maar ze zijn er absoluut, goed verscholen tussen de bomen of rennend op een open veld. Het is me niet gelukt ze op de foto te krijgen, helaas geen harde bewijzen. Je zal me op mijn woord moeten geloven. De meeste kans heb je ‘s morgens vroeg of met de schemering.
Burgh Haamstede
Even uit de natuur fiets je door de dorpjes Burgh en Haamstede. Vaak worden deze in één adem genoemd, maar de inwoners maken een duidelijke scheiding. Of je komt van Burgh of je bent van Haamstede. Je komt nooit uit Burgh-Haamstede. Of dat nog zo gevoelig ligt zou ik niet durven zeggen, toen ik er tientallen jaren geleden woonde was dat in ieder geval nog steeds zo. Het zijn gezellige dorpjes om doorheen te fietsen.

Vergeet niet om een echte Zeeuwse bolus te eten bij bakkerij Sonnemans of maak een stop bij de pannenkoekenmolen. Je kan verder het dorp Haamstede inrijden om lekker een terrasje te pakken op de gezellige ring, Voor mijn route moet je bij de pannenkoekenmolen linksaf, langs de Zepeduinen en het bunkerbos, volg knooppunt 73 en 76. Aan het eind van de Vertonsweg rechtsaf de Kloosterweg op en meteen linksaf de Vroonweg op.
Renesse
Dit pad is net te doen met de racefiets, fietsen over de uitgestrekte vroongronden, waar paarden en koeien lopen, vroeger was dit een doorgaande weg, nu is het teruggegeven aan de natuur.


En zo fiets je dan Renesse binnen en volgt nummer 75, het is een gezellig levendig dorp, fiets rechtdoor langs de kerk de Laone op en we komen uit bij Zeerust, een gezellig cafeetje met een gezellig terras. Hier kan je het strand op of weeral lekker wat eten of drinken, probeer zeker de tomatensoep!
Op de terugweg
Verder fietsen langs de Rampweg, hier is goed te zien dat dit stukje Zeeland afhankelijk is van toeristen. Aan de ene kant de duinen met daarachter de Noordzee en aan de andere kant, campings, hotels en bungalowparken. Ik snap het wel, zo heerlijk dichtbij het water logeren wil toch iedereen?
Aan het einde van deze lange weg volg je een stukje nummer 82 en rij je rechtdoor het dorp Scharendijke in, bij de rotonde met de molen, met een groot terras ga je rechts en je bent het dorp weer uit. Je komt langs mooie huizen met verzorgde tuinen, akkers moet bloeiende bloemenranden en een ongekende weidsheid.
Plan Tureluur
Fietsend naar de Delingsdijk en daar linksaf. Hier is altijd zoveel wind en meestal tegenwind. Meteen maar weer rechtsaf, volg 85 en 90. Het laatste stukje gaat dwars door plan Tureluur, dit stuk waterrijk natuurgebied is ontwikkeld ter compensatie van de verloren stukken grond veroorzaakt door de Deltawerken.

Ook dit is een geliefd vogelspot gebied. Bij de provinciale weg steek je over en kom je weer uit bij de eerder genoemde Heerenkeet. Zo fiets je rustig weer terug naar het beginpunt.
Nou ja rustig, ik moet opschieten want ik moet nu echt de boodschappen halen. Hieronder nog even de route in vogelvlucht.
Heel veel fietsplezier!

Mijn naam is Anne de Valk en woon in Zierikzee, Zeeland. Ik ben graag actief bezig in de natuur. Op mijn site vakantiemetpubers.nl lees je hoe ik mijn dames pubers ook enthousiast probeer te krijgen om met me mee te doen. Met wisselend succes overigens.