Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

REISTIPS DENEMARKEN | Fiets- en wandelroutes aan Horsens Fjord

Door Edwin Hagenouw

Afgelopen zomer waren zowel reporter Bert Sitters als ikzelf op reis in Denemarken. Bert maakte een mooie verkenningstocht per fiets, terwijl mijn zoon Marnix en ik kozen voor een mix van wandelingen, fietstochten en watersport. Ook voor liefhebbers van outdoor dichtbij is dit deel van Denemarken een goede bestemming.

Met een afstand van 730 kilometer van Utrecht kun je hier binnen zeven tot acht uur rijden genieten van een totaal andere wereld. Mede dankzij het goede weer en de gastvrijheid van de Deense bevolking hebben we enorm genoten van onze actieve reis in Denemarken. Als alle reisplannen kunnen worden uitgevoerd gaan we begin augustus opnieuw naar dit heerlijk ontspannen stukje van Noord-Europa!


Lees hier onze reisverhalen over het noordoosten van Denemarken:


In de regio Kystlandet, aan de oostkust van Jutland, is een nieuwe fiets- en wandelroute opgezet om Horsens Fjord zowel wandelend als vanaf de fiets te verkennen. De nieuwe ‘Fjordmino’ is een cirkelvormige route van 52 kilometer en volgt voor het grootste gedeelte de nationale fietsroute nr. 5.

De Fjordmino

Hoogtepunten van de ‘Fjordmino’ zijn de twee kleine eilandjes Alrø en Hjarnø. In het zomerseizoen, van mei tot september, kunnen deze per fietsferry worden bereikt en daarmee het rondje insluiten. Voor wandelaars zijn er aparte bordjes die de route markeren. Fietsers kunnen gebruik maken van de bestaande ‘Oostkustroute’ nr. 5 bewegwijzering.

De ‘Fjordmino’ kan in een dag worden gefietst of worden verdeeld in meerdere (wandel)dagen. De route begint in de haven van Horsens en volgt de kust richting het noorden naar de stranden Langelinie en Strandparken, beide populaire plekken op een warme zomerdag. De route doorkruist de bossen van Elbæk, Brakør en Stensballe richting het dorpje Haldrup en het heuvellandschap van Søvind. Vanaf Sukkertoppen kijk je 108 meter boven zeeniveau uit over de langste rivier van Denemarken Gudenåen.

In Sondrup buigt de route af en verlaat je de nationale fietsroute nr. 5 zuidwaarts richting Alrø. Dit eiland staat bekend om de lokale producten, met name de befaamde gevulde pasteitjes van Café Alrø, en kan het hele jaar door worden bereikt via een dam. In het zomerseizoen is er de mogelijkheid om met de fietsferry de oversteek te maken. Op deze ferry is plek voor twaalf fietsers, het is daarom aan te raden om van tevoren te reserveren.

Na de eilandjes Alrø en Hjarnø kom je aan in het havenstadje Snaptun ten zuiden van de ‘Fjordmino’. Vanaf hier worden verschillende bezienswaardigheden gepasseerd, zoals kasteel Boller Slot en Planestien. De laatste is een route van drie kilometer langs het fjord en weerspiegelt ons zonnestelsel op een schaal van 1:1,5 miljoen. Hier eindig ook de route en bevind je je weer in het centrum van Horsens.

Kystlandet = Kustland

Kystlandet betekent letterlijk Kustland. Het is een samenwerkingsverband van de steden Horsens, Odder en Juelsminde. De regio is gesitueerd aan de oostkust van Jutland waar de zee vrij kalm is, het zand wit en de natuur uitermate geschikt is voor outdooractiviteiten in combinatie met culturele uitstapjes.

de oostkust van Jutland, waar de zee vrij kalm is, het zand wit en de natuur uitermate geschikt is voor outdooractiviteiten

Een aantal populaire plekken zijn het gevangenismuseum FÆNGSLET, het grootste gevangenismuseum van Europa, de herontdekte brug en de rivier Gudenåen. In het Oostjutse archipel bevinden zich naast de eilandjes Alrø en Hjarnø ook Tunø en Endelave. Het laatstgenoemde eiland won in 2019 de titel ‘Deens Eiland van het Jaar’ en is uniek om zijn enorme populatie wilde konijnen.


Hier ligt Horsens.

Meer nuttige informatie

Horsens ligt op 730 autokilometers van Utrecht en is dus ook geschikt voor een korte actieve vakantie met de auto.

  • Door Horsens loopt de nationale Deense fietsroute 5 langs de oostkust van Jutland.
  • In Horsens zijn fietsen te huur.
  • Fietsgidsen en kaarten: www.visithorsens.com
  • Deens Verkeersbureau in Nederland: www.visitdenmark.nl

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer