Fietsverslag | Over heuvels en door dorpjes in Zuid-Limburg (43km)

In de laatste week van maart 2021 hadden we sinds lange tijd weer eens echt vakantie. Door de coronaperikelen en het stilvallen van de reisbranche was het onze eerste reis sinds het derde kwartaal van afgelopen jaar. De herinnering aan de prachtige wandelingen in het noorden van Griekenland, onze laatste bestemming voordat de grenzen sloten, begon net te vervagen. Tijd voor het creëren van nieuwe herinneringen en deze keer was Zuid-Limburg de bestemming.
Afgelopen jaar, in april en mei, bedacht en ontwikkelde ik OutdoorDichtbij.nl. Een online platform dat zich voor honderd procent richt op duurzaam reizen en uitstapjes in Nederland en de omringende landen. Door de reisbeperkingen merkte ik dat wijzelf en onze vrienden en kennissen er steeds vaker op uit trokken in eigen land. Tijdens deze wandelingen en fietstochten ontdekten we hoeveel moois er is te vinden in de directe omgeving van huis of op een paar uur rijden. Een bijkomend voordeel van dichtbij huis blijven is dat het milieu minder wordt belast.
De Waufsberg
Op uitnodiging van Landal Greenparks verbleven we afgelopen week in Vakantiepark De Waufsberg. Op het park vind je alleen splinternieuwe vrijstaande villa’s, voor vier tot en met twaalf personen. De Waufsberg is een knus park, met een leuk restaurant (tijdens corona alleen voor afhalen) en wat speeltoestellen voor kinderen. Door het ontbreken van een zwembad verwacht ik dat met name volwassenen dit park bezoeken. Het is een fijne oase van rust.




Ons huisje had drie grote slaapkamers, twee badkamers, een gezellige woonkamer met open keuken en een heerlijk groot terras. De aanwezige buitenhaard hebben we regelmatig gebruikt. Door het verrassend zomerse weer hebben we heel wat uren op het terras doorgebracht.
Fietsen
We hadden onze eigen fietsen (racefiets en mountainbike) meegenomen en na een aantal dagen te hebben gewandeld stond woensdag een fietstocht op het programma. Onze vrienden van Alpenweerman.nl voorspelden een zomerse dag met temperaturen boven de 25 graden. Een unicum in Nederland, zelfs in het uiterste zuiden. Dat betekende dus met korte broek en t-shirt op de fiets. Voldoende water mee in onze Camelbak drinkflessen en een leuke route uitzoeken op route.nl.


We kozen voor een route door het heuvelachtige Limburg en fietsten van het ene dorp naar het andere. De plaatsjes die we doorkruisten zijn historisch, klein en pittoresk. We kregen echt het gevoel terug te gaan in de tijd: het authentieke Limburgse gevoel!
Dorpjes
Eén van die dorpen, Sint Anthonis, is al honderden jaren oud en in een testament uit 1312 werd er naar verwezen als ‘Oelbroec’. Deze naam verwees naar twee natuurelementen: een bosje op hoge zandgrond “oele” en drassig laagland “broeck”. Het dorp was in die tijd een onderdeel van de vrije heerlijkheid van Boxmeer. Geleidelijk verbasterde de naam van het dorp naar naar Sint Anthonis in Oelbroec, wat verwees naar de Heilige Antonius Abt. De kerk in het dorp draagt zijn naam.



Ook kwamen we langs landgoed Groenendael met de Groenendaalsmolen. Dit prachtige kasteel werd vooral gebruikt voor agrarische doeleinden. Alleen fundamenten van het oorspronkelijke gebouw uit 1775 zijn nog over. Oorspronkelijk was het een versterkt huis met een gracht er omheen. Een deel van de muurresten van het oude gebouw zijn opgenomen in het muurwerk van het nieuwe huis.



De Groenendaalsmolen is een prachtige watermolen die ook wel Groenendalsmolen wordt genoemd. De molen, die bij Euverem op het water van de Gulp maalt, hoorde oorspronkelijk bij Kasteel Groenendaal. In 1871 waren de molen en bijbehorende woning zo vervallen geraakt dat ze gesloopt en herbouwd werden.


In Bemelen staat een beltmolen uit 1855: de Van Tienhovenmolen. Bijzonder aan deze molen is dat het de enige molen in Nederland is die grotendeels is opgebouwd uit mergelstenen. De hoge plaats waar de molen uiteindelijk gebouwd werd was gunstig vanwege de windvang. Van welke kant je ook op de molen af komt, hij is altijd al van verre zichtbaar.



In Libeek moet je echt even het kasteel bezichtigen. Tot aan 2011 was Libeek onderdeel van Margraten. Libeek heeft de grootste Limburgse hoeve die om een vierkant binnenplein heen staat en het woonhuis, dat is opgetrokken uit mergelsteen, werd in de zestiende en zeventiende eeuw gebouwd en verbeterd.





Super leuk die dorpjes, maar het grootste deel van de route fiets je door het verbluffend mooie Limburgse landschap. Steeds wordt je na een pittige beklimming beloond met de mooiste vergezichten. Ook vandaag kozen we ervoor om ons te laten inspireren door de app van route.nl. Zelf maakten we de route wat langer en interessanter door een extra lus aan de originele tocht toe te voegen.
We merkten de afgelopen week wel dat de routes van route.nl nooit helemaal kloppend zijn. Wel waren ze voor ons een mooie basis voor onze eigen routes, zowel wandelend als tijdens deze fietsdag. Met name de gesproken routebegeleiding van de route.nl laat nogal eens te wensen over, waarbij links en rechts regelmatig door elkaar worden gehaald. Niet echt handig als je volledig zou afgaan op deze route-adviezen. Blijf altijd zelf in controle over je route en locatie door ook een alternatief mee te nemen in de vorm van een (digitale of papieren) kaart.
Begin en eindpunt van de route liggen eigenlijk in Noorbeek, maar wij vertrokken vanzelfsprekend gewoon vanuit De Waufsberg voor deze super leuke fietstocht. Door de vele heuvels in de route is een goede conditie nodig of een e-bike natuurlijk. Het blijft grappig om te zien hoe bejaarden op elektrische fietsen ons fluitend voorbij fietsten bij de beklimmingen van de vele heuveltjes.
Wil jij ook een lekkere wandel- of fietsvakantie in Zuid-Limburg? Kijk dan eens op Landal De Waufsberg

Edwin is eigenaar van Reisschrijvers Media. Deze online uitgever publiceert naast Outdoordichtbij ook Mountainreporters, Alpenweerman en SnowRepublic. Hij is een gedreven zeiler, bergwandelaar en skiër en heeft een passie voor oceanen en bergen. Edwin hoopt met zijn online magazines meer mensen te laten genieten van de uitbundigheid en intensiteit van de natuur.
2 Reactie op “Fietsverslag | Over heuvels en door dorpjes in Zuid-Limburg (43km)”
Comments are closed.
Ik woon in Zuid-Limburg en ik heb ook een elektrische fiets voor de dagelijkse dingen. En ik ben nog niet bejaard gelukkig🤣
Hi Henriette, ik kan me goed voorstellen dat je in de heuvels kiest voor een e-bike. Maar het was grappig om te zien hoe ouderen ons zo snel en zonder inspanning voorbij fietsten 🙂