Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Fietsen door het Drents-Friese Wold

Een fietsverslag van Laura Berns

Naast mooie wandelingen die je kunt lezen in mijn serie “Hiken in Holland”, heb ik afgelopen zomer ook de fiets gepakt. Ik ben niet zo’n fietser, dus ik heb het mijzelf gemakkelijk gemaakt met een e-bike.

Laura op e-bike
Foto: Laura Berns-van Unen

Dankzij onze minicamper (“Henry” genaamd 😊) kunnen we snel de hort op en plekjes ontdekken die wat verder van ons huis zijn. We houden van de natuur, dus “Logeren bij de Boswachter” past daar perfect bij! We sliepen in Oude Willem, wat gelegen is midden in Nationaal Park Drents-Friese Wold.

Wakker worden Drents-Friese Wold
Wakker worden Drents-Friese Wold vanuit de minicamper. Foto: Laura Berns-van Unen

Drents-Friese Wold

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland, ligt een bijzonder gebied. Het Nationaal Park Drents-Friese Wold is één van de grootste natuurgebieden van Nederland. In 2000 werd ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden aangewezen als Nationaal Park.

Drents-Friese Wold
Drents-Friese Wold. Foto: Laura Berns-van Unen

Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa  en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied. (bron: officiële website Drents-Friese Wold)

Als je geluk hebt, dan kom je een hertje tegen. En heel veel koeien, schapen en Schotsen Hooglanders. Zij zorgen er voor dat dit gebied in goede conditie en begaanbaar blijft. Verder is er heel veel flora en fauna, maar daar heb ik geen verstand van. Als natuurliefhebber kom je hier zeker aan je trekken!

Schotse Hooglander Drents-Friese Wold
Schotse Hooglander Drents-Friese Wold. Foto: Laura Berns-van Unen

Ik vind dit gebied erg lijken op de Veluwe. En het voordeel is dat dit gebied minder door de toeristen ontdekt lijkt te zijn, dus het is heerlijk rustig. Dit kan ook met het weer te maken hebben, want wij hadden vooral een nat weekend… Maar dat mocht de pret niet drukken! Dus hebben twee dagen de fiets gepakt om ons onder te dompelen in de Nederlandse natuur.

fietspad Drents-Friese Wold
Fietspad Drents-Friese Wold. Foto: Laura Berns-van Unen

ANWB-fietsroute Drents-Friese Wold (42 km)

Om het onszelf makkelijk te maken, hebben we voor de eerste tocht de bordjes van de ANWB-fietsroute gevolgd. Zo hoefden we niet constant te stoppen om het volgende knooppunt op te zoeken. In de lengte en de breedte doorkruis je het prachtige Drents-Friese Wold.

ANWB Fietsroute 42 km
kaart ANWB Fietsroute 42 km

Vennen en veentjes, glooiende duinen en uitgestrekte bossen doen de bewoonde wereld heel ver weg lijken. Onderweg zijn er diverse plekken om te stoppen en even de benen te strekken. Bijvoorbeeld een uitkijktoren beklimmen. De bekendste is waarschijnlijk de Bosbergtoren in Appelscha. Om hier in te kunnen, moet je wel € 2,- entree betalen. Door de regen zijn wij hier niet gestopt. Wij hebben van het uitzicht genoten vanaf de uitkijktoren Aekingerzand. De fietsroute komt hier langs en ligt centraal in het gebied ‘De Kale duinen’. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht op een groot deel van het stuifzandgebied.

Uitzicht uitkijktoren Aekingerzand
Uitzicht uitkijktoren Aekingerzand. Foto: Laura Berns-van Unen

Op de fiets kom je niet op alle plaatsen, dus als het weer het toelaat dan is het de moeite waard om soms je fiets te parkeren en een rondje te wandelen. Ik ben fan van wandelen omdat je zo veel meer opgaat in de omgeving. Je beweegt je langzamer voort en ziet meer details. Het Drents-Friese Wold heeft heel veel gemarkeerde wandelpaden van verschillende lengtes.

Horeca

Op de fietsroute kom je heel veel horecagelegenheden tegen om te pauzeren. Het dorpje Diever heeft diverse restaurantjes en mooie geveltjes. Het is de moeite waard om hier je fiets te parkeren en een blokje om te doen door het dorpje. Ook Appelscha heeft diverse restaurantjes naast elkaar liggen. Wij dachten dat Appelscha ook een kern zou hebben, maar die konden wij niet ontdekken. Dus hier een rondje lopen heeft qua cultuur geen toegevoegde waarde.

Oude Willem Route (31 km)

Omdat wij sliepen in het buurtschap Oude Willem, was het handig om op de dag van vertrek een fietstocht te doen waarbij we vanaf de camping meteen konden vertrekken. We hebben gekozen voor de ANWB-route Oude Willem. Deze route gaat grotendeels ook door het nationaal park, maar pakt net een andere weg dan de grote fietsroute. Daarnaast gaat deze route wat meer over asfalt en door de verschillende dorpjes en buurtschappen. Een leuke combi tussen natuur en ‘geveltje kijken’ dus.

kaart Oude Willem Route
kaart Oude Willem Route

Ook deze route voert je langs duinen, bossen en heidevelden. Daarnaast kom je langs een groot meer, welke is ontstaan door zandwinning. Het heeft een aparte kleur en wordt ook wel het ‘Blauwe Meer’ genoemd. Wij werden door de regen al nat genoeg, maar volgens mij kun je hier een duik nemen.

Blauwe Meer
Blauwe Meer. Foto: Laura Berns-van Unen

Je rijdt ook langs een hunebed, maar ik las op internet dat het twijfelachtig is of het altijd zo eruit heeft gezien. Archeoloog Van Giffen trof oorspronkelijk slechts wat losse stenen aan, die hij zelf in deze vorm heeft opgestapeld.

Voor ieder wat wils!

Naast fietsen, kun je in het Drenst-Friese Wold ook prachtig wandelen, mountainbiken en paard rijden. En zoals geschreven was het op het moment dat wij hier waren heel erg rustig. Ik denk dat dit gebied in elk jaargetij wat te bieden heeft. Wij waren hier in augustus en de bloeiende heide was geweldig. Van alle gebieden die ik in Nederland ken, staat dit gebied toch wel met stip op nummer één.

Heb jij het Drents-Friese Wold ook al ontdekt?

fietspad Drents-Friese Wold
Fietspad Drents-Friese Wold. Foto: Laura Berns-van Unen

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer