Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Ver verwijderd van drukke fiets- en wandelpaden zitten we aan de bosrand te genieten van de laatste stralen van de ondergaande zon. Het perfecte moment op de perfecte plek om reeën en misschien wel een paar zwijnen te zien. Maar misschien hebben zij ons al lang in de gaten door de geur van DEET die wij verspreiden. Gek worden we namelijk van het gezoem en geprik van irritante insecten die we hiermee op afstand hopen te houden. We zitten helemaal onder de jeukende kleine en grote bulten en wensen een wereld zonder muggen en stekende vliegen. Wat we alleen niet zo goed begrijpen zijn de irriterende plekken onder meerdere lagen kleding.

Sint-Oedenrode, Netherlands – mei 2020

Fietsen door Brabant

Tijdens het lange Pinksterweekend verkennen we dit keer de provincie Noord-Brabant. Verschillende Landelijke Fietsroutes (LF-routes) doorkruisen de op één na grootste provincie van Nederland. Over de LF13 kun je vanaf Vlissingen, dwars door Noord-Brabant, naar Venlo fietsen. Of je fietst over de LF7 van Alkmaar, via ’s-Hertogenbosch en Eindhoven, naar België. De LF-routes zijn bewegwijzerde langeafstandsroutes en zeer geschikt voor fietsvakanties. Het probleem is alleen dat ik ze al bijna allemaal heb gehad en dat ik graag over voor mij nieuwe paden en wegen fiets.

Noord-Brabant is de provincie met de meeste kilometers vrijliggend fietspad van Nederland.

In de provincie Noord-Brabant ben ik daarom op de goede plek. Het is de provincie met de meeste kilometers vrijliggend fietspad van Nederland. Wel 5.000 kilometer liggen er kriskras door deze schitterende gevarieerde provincie vol bossen, heide, kleinschalige agrarische gebieden en charmante dorpen en steden.

Fietsen noord brabant Ik Ik Ik fiets graag over voor mij nieuwe paden en wegen | Foto: Jeroen Kleiberg

Natuur in Brabant

Met de tent achterop fietsen we van Breda naar de Loonse en Drunense Duinen vol bos, heide en vooral veel zand. Het is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa en is een prachtig gebied om langs te fietsen. Maar nog veel mooier vinden wij de Oisterwijkse Bossen en Vennen en de naastgelegen Kampinase Heide. Dit uitgestrekte landschap doet ons denken aan een Afrikaanse savanne en we fantaseren over alle wilde dieren die hier zouden kunnen leven. Het zou toch fantastisch zijn als je op de Strabrechtse heide plotseling voor een giraffe of zebra zou staan?

Het zou toch fantastisch zijn als je op de Strabrechtse heide plotseling voor een giraffe of zebra zou staan?

Op 1e Pinksterdag wordt het steeds drukker met fietsers en wandelaars op de paden door de Leenderheide en Kempervennen. In sommige van de vennen wordt gezwommen en over de meanderende Dommel wordt gekanood. Het is een perfecte dag om vanaf een terras te genieten van het Boergondische leven. Maar nu even niet. Nu moeten we het doen met de broodjes die we zelf smeren.

Brabantse natuurgebieden

Langs de Belgische grens

De grens tussen Brabant en België bestaat voor een groot deel uit bos met slingerende onverharde fiets- en bospaden. Waar de bekende Brabantse natuurgebieden soms behoorlijk druk kunnen worden, blijft het in het grensgebied heerlijk rustig. Vooral nu de grens tussen Nederland en België nog steeds gesloten is. Zelfs de smalste wegen zijn gebarricadeerd met hekken en betonblokken. Ze hebben nog net niet het dodendraad teruggehangen dat hier nog geen honderd jaar geleden de Belgen en de Nederlanders van elkaar moest scheiden.

We fietsen over prachtige smalle paden door uitgestrekte en verlaten eikenbossen. De enige geluiden die we hier horen zijn de vele vogels die bijna 24 uur per dag door blijven zingen. Voor de laatste nacht zoeken en vinden we weer een verscholen plek waar niemand komt. Er zijn geen muggen, maar toch hebben we jeuk. Pas de volgende dag begint er een kwartje te vallen en leggen we een link tussen eiken, rupsen en rode bulten. Maar dan is het al te laat.

2 Reactie op “Fietsen in Noord-Brabant | Van Breda naar de Loonse en Drunense Duinen”

 • ivo creemers
  5 juni 2020 at 11:06

  Hoi
  Heb je een gpx bestand van de route?
  gr Ivo

  • Jeroen Kleiberg
   5 juni 2020 at 11:18

   Dag Ivo,

   Wat ik ga doen is een kaartje maken van de route die ik heb gefietst en deze onder het artikel plaatsen. Ik heb echter geen deelbaar GPX-bestand.

   Groet,

   Jeroen

Comments are closed.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer